Kediler Hakkında Bilgi
Kedi ile köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır? 27.12.2021

Birbiri ile daima kavga eden ve bazen çok da birbirini sevmeyen ve hatta sinir olan iki evcilin aynı evin içinde yaşama fikri her zaman için beraberinde büyük soru işaretlerini getirmiştir. Öyle ya, kedi ve köpek bir araya geldiğinde egolar, karakterler ve güç savaşları yaşanır ve günün sonunda bir galip mutlaka olur. Bu galip kimi zaman keskin tırmık darbeleri ile bir kedi olurken kimi zaman daha heybetli olan köpek olabilir. Her iki canlının bir arada yaşama fikri biraz düşündürücü olsa da uyum sağlandığı andan tam bir görsel şölene de sahne olabilir. Bir yanda uykucu kedi öte yanda onunla her zaman oynamak isteyen bir köpek… Eğer yavruluk döneminde bir araya gelirlerse olası sorunlar büyük ölçüde ortadan kalmış olur. Birbirine alışarak büyüyen kedi ve köpek kısa sürede birbirine adapte olacak ve artık rakip değil dost olacaklardır. Elbette aynı durum yetişkin kedi ve köpekler için geçerli değildir. İmkânsız mıdır? Hayır. Ancak biraz zaman alır demek daha doğru olacaktır. Kediler de köpekler de farklı karakterleri ve alışkanlıkları olan canlılardır. Bir kedi kendi kumu pis olsa bile dışkı yapmaya çekinecek kadar temizlik düşkünü iken, bir köpek canı isterse çiş pedi haricinde evin başka yerlerine de minik “sürpriz”ler bırakabilir. Yani bir tarafta aşırı titiz, kendini dahi yalayarak temizleyen bir canlı varken diğer tarafta bıyıklarına yapışan mamalarla gezmekte bir sakınca görmeyen bir başka canlı var. Hal böyle olunca bırakın karakter yapılarını daha en başında alışkanlıklardan yana bile sıkıntılar yaşanabilir. Söylediğimiz gibi yavruluk döneminde işler daha kolay olacaktır. Zaten her ikisi de oyun ister, her ikisi de dünyayı birlikte keşfeder. Birbirlerine rakipten çok oyun arkadaşı olmak için bol bol zamanları vardır. Yetişkin kedi ve köpekler ise artık dünyayı çoktan tanımış ve karakterleri çoktan oturmuştur. Evin içinde bir konumları, bölgeleri ve ağırlıkları vardır. Bir başka canlının huzur kaçırmasından rahatsız olabilirler. Hele kediler, kendilerine ait bölgeye bırakın başka bir köpeği, kediyi bile istemeyebilirler. Kendilerine ait özel bölgede tek başlarına vakit geçirmekten keyif alırlar. Bir başka canlının yaşam alanlarına müdahale etmesinden hoşlanmazlar. Aynı durum köpek tarafından da geçerlidir. Köpekler evlerini ve sahiplerini fazlasıyla sahiplenirler. Köpeklerde kıskançlık, çok rastlanan bir durumdur. Köpekler sahiplerini fazla kıskanırlar ve onların başka bir canlıya yakın davranmasına sinirlenebilirler. Haliyle sahiplerine yaklaşan her canlı onlar için rakip olabilir. Bu kimi zaman yeni bir bebek de olsa aynıdır, kedi de olsa; oradaki kırmızı çizgi sahibini paylaşmamaktır. Tabi bu noktada devreye pek çok ayrıntı girer. Köpek ve kedi artık aynı evde yaşayacaksa dikkat edilmesi ve göz önünde bulundurulması gereken bazı dinamikler vardır. Bugün sizlerle kedi ve köpeği birbirine alıştırma tüyolarını paylaşacağız.

Kedi ve köpek aynı evde yaşar mı?

Elbette yaşar ancak belirli dinamikleri korumak gerekir. Şunu unutmamak gerekir ki her canlının kendine özgü bir karakteristik yapısı ve yetiştirilme tarzı vardır. Yetiştirilme tarzı, köpeklerin karakter yapısını şekillendirmede rol oynayacaktır. Bugün en tehlikeli ırklardan biri olan bir köpek eğer sevgi ile büyürse kendi halinde bir köpek haline gelebilir. Elbette genleri gereği pek çok dürtü doğuştan onlarla var olmuştur ancak yetiştirilme tarzı da köpeğim saldırganlığını ya da sevecenliğini etkileyen faktörlerdendir. Kediler ve köpekler aynı evde yaşayabilirler. Bu ilk başta biraz zor gibi görünebilir ancak zamanla düzen oturacaktır. Burada ilk olarak göz önünde bulundurulması gereken şeylerin başında kedi ve köpeğin karakter yapısıdır. Kediler kendilerine özgü bir karaktere sahiptir. Bazıları çok oyuncu, bazıları kendi halindedir. Bazıları insanlarla iletişim kurmayı severken bazıları misafir gelince kuytuya çekilmeyi tercih eder. Hatta kimi zaman gürültüden bile rahatsız olur. Aynı durum köpekler için de geçerlidir. Köpeklerin bazısı misafiri hiç sevmez ve eve gelen herkesi bir tehdit unsuru olarak görürken bazısı tam bir insan canlısıdır. Köpekleri genel olarak ele aldığımızda hemen hepsinin sahiplerine olan düşkünlüklerinden söz etmek mümkündür. Köpekler için sahipleri çok önemlidir. Evin diğer üyeleriyle paylaşmaktan hoşlanmaz. Tüm ilgi onun üzerinde olsun ister. Eve gelen her canlı bir rakip olabilir. Bu nedenle eve yeni gelen canlıyı hele ki bu bir kedi ise kabullenmesi zaman alacaktır. Önce ciddi bir reddedilme yaşanır, belki minik atışmalar da bu sürece dahil olur. Hemen pes etmemekte yarar vardır. Eğer bu süreci iyi yönetebilirsek ortalığın durulması an meselesidir. Peki bu süreçte nelere dikkat etmek gerekir. Şimdi gelin kedi ve köpeğin bir arada yaşaması için dikkat edilmesi gerekenlere bir göz atalım.

Kedi ve köpek birbirine nasıl alıştırılır?

Öncelikle her iki canlının da karakter yapıları iyice analiz edilmeli ve ona göre bir arada yaşam düşünülmelidir. Bazı köpek ırklarının bırakın aynı evde yaşamak, kedilerin bulunduğu ortamdan bile geçmesi sakıncalı olabilir. Bazı terrier cinsleri ya da saldırgan köpek türleri kedilere zarar verebilir. Eğer bir köpeğiniz varsa ve bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeğinizin ırk ve karakter özelliklerini iyice araştırmanız gerekir. Bazı köpeklerde kediler, avlanma içgüdülerini harekete geçirebilir. Yani köpek kediyi bir av olarak görebilir. Bu noktada ortalık savaş alanına dönebilir. Köpeğiniz aşırı kıskanç ise bir kedi sahiplenmek iyi bir fikir olmayabilir. Köpeğiniz ev halkından bile sizi kıskanıyorsa, bir başka kedinin sizin ilginizi çekmesine tahammül edemeyebilir. Bu noktada da elbette ilk hedefi kedi olacaktır. Kedi sahiplenmeden önce köpeğin karakter yapısı özellikle dikkatle incelenmelidir. Aynı durum kediler için de geçerlidir. Eğer bir kediniz varsa ve bir köpek sahiplenecekseniz bu noktada kedinizin karakter yapısı da çok önemlidir. Eğer dominant ve sert bir karaktere sahipse köpeğe zarar verebilir. Genelde köpekler kedilere saldırır gibi gözükse de bu konuda kedilerin de hiç aşağı yanı yoktur. Hele ki yavruları olan ve onları korumaya çalışan bir annenin köpeğe olan tavrı oldukça sert olacaktır. Köpeğe karşı güç gösterisi yapmakla kalmayabilir işi saldırganlık noktasına bile taşıyabilir. Yani yalnızca köpekler kedilere saldırmaz, kedilerin de köpeklere saldırdığı durumlar çok yaşanır. Şimdi gelelim işin bir arada yaşama kısmına. Şu bir gerçek ki köpekler ve kediler sanılanın aksine düşman değildir; dost olup, birbirileri ile yaşayabilir de. Bu noktada doğru talimatları uygulamak önemlidir. Tanıştırılma şekli en dikkat edilmesi gereken noktadır. Kedi ve köpeği tanıştırırken aceleci davranmamalı ve daima çok dikkatli olunmalıdır. Öncelikle kedi ve köpeğin birbirini “koklamasına” izin vermek gerekir. Evdeki ilk buluşmada önce birbirlerini koklayarak tanımaları gerekebilir. İlk birkaç gün boyunca kedinizin ve köpeğinizin yaşadığı alanları keşfetmesini sağlayın; kedi köpeğin alanını koklayarak tanısın, köpek de kedininkini. Bu süre boyunca bir arada olmasalar iyi olabilir. Yani kediniz başka bir odadayken, köpeğiniz kedinin eşyalarını koklayarak kedi fikrine alıştırılabilir. Bu keşfetme süreci, kedi ve köpeğin birbirini tanımasını sağlayabilir. Koklama duygusu, hayvanların birbirini tanımadaki ilk yöntemidir. Birbirlerinin kokusuyla tanışmaları bu süreçte önemli bir adım olacaktır.

Kedi ve köpeği birbiriyle tanıştırma…

Kedi ve köpek birbirlerinin yanında ilk başlarda sakin kalmayabilirler. Birbirlerine saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Bu noktada köpeğinize bir tasma takabilir ve birlikte oldukları ilk dakikalarda tasmayla güvenlik sağlayabilirsiniz. Kediniz köpeği görünce korkabilir, tıslayabilir. Köpeğiniz de onunla oyun oynamak isteyebilir. Her ikisinin de davranışlarını gözlemleyerek hareket etmeniz gerekecektir.  Kediler daha sakin, köpekler daha acelecidir. Bu nedenle ilk etapta güvenlik amacıyla köpeğinize tasma takabilirsiniz. Her ikisine eşit şekilde ilgi göstererek, yumuşak bir tonda konuşmayı deneyin. Kediler de köpeklerde onunla yumuşak konuşulduğunda daha ılımlı tepkiler verecektir. Eğer ikisinin arasında bir saldırganlık durumu olursa taraflardan birini hemen ortamdan uzaklaştırın ve güvenli bir yere konumlayın. Bu süre boyunca evcil hayvanınızın tuvalet kullanımı ve mama düzeninde bir değişiklik yapmayın yani kediniz yine aynı saatte, aynı yerde mamasını yesin. Köpeğiniz de aynı şekilde düzenine devam etsin. Mama yerleri ikinci bir tehlike sahası oluşturabilir. Köpekler mamalarını paylaşmaktan hoşlanmayacaklardır. Ayrı kaplarda bile olsa birbirine yakın kaplarda yemek yemek ikisini de huzursuz edecektir. Bu noktada kedinizin mamasını bir tarafa, köpeğinizin mamasını bir diğer tarafa koymanızda yarar olacaktır. Bu iki beslenme alanı evin iki uç köşesinde olursa yeme kavgaları ortadan kalkacaktır. Kedi ve köpek birbirine alıştıktan sonra artık biraz daha pratik yapma zamanı gelmiş olabilir. Kontrollü bir şekilde kedi ve köpeği bir araya getirin. Bazı kediler aileye yeni bir köpeği asla kabul etmez ancak bazıları yeni bir dost edinme konusunda yumuşak başlı olabilir. Eğer kediniz bir başka köpeğin eve gelmesine şiddetle karşıysa bazı davranışlar sergileyebilir; yemek yemeği bırakabilir, su içmeyi kesebilir, tuvalet ihtiyacını olması gerektiği gibi gidermez ya da sizinle iletişimi kesebilir. Bu noktada yeni bir köpeği sahiplenmeniz kedinizle aranıza bir duvar örmenize neden olabilir. Mutsuz olan kedi depresyona kadar giden ciddi süreçlerden geçebilir. Eğer kedi ve köpek birbirine alışmakta zorlanıyorsa bir uzmandan destek almanız gerekebilir.

Ara başlık: Kedi ve köpeği tanıştırırken dikkat edilmesi gerekenler

Kedi ve köpeğin karakter yapısı bu tanışmanın şiddetini belirleyecektir. Bu nedenle her kedi ya da her köpek için aynı durumlar yaşanmayabilir yani taraflar sakin yapıdaysa birbirlerine alışmaları da çabuk olacaktır. Bir kedi ve köpeğin aynı evde yaşamasını iki tarafın karakter ve gen yapıları etkileyecektir. Genel olarak bakıldığında kedi ve köpeği tanıştırırken dikkat edilmesi gerekenleri birkaç madde halinde ele alabiliriz.

·         Tarafları birbirlerine alışmaları için zorlamayın; akışına bırakıp gözlemlemeyi deneyin.

·         Tanışma ve alışma süresince daima sabırlı olun; birbirlerine alışmaları zaman da alabilir, hemen de olabilir. Bu bir sabır işidir.

·         Kedi köpeğin hemen birbirine alışmasını beklemeyin; bu kimi zaman 4-5 hafta sürebilir.

·         Kedilerin tırnakları, köpeklere saldırmada en etkili silahlarıdır. Bu nedenle tanıştırmadan önce kedinizin tırnaklarını kesebilirsiniz.

·         Kedi ve köpek bu tanışma sırasında eğer çok fazla strese girerse mutlaka bir uzmandan destek alın.

·         Kedinizi de köpeğinizi de eşit oranda sevin ve ilgi gösterin ki kıskançlık krizi yaşanmasın ya da daha az yaşansın.

·         Kedi ve köpek bir arada yaşama konusunda ısrarla bir anlaşmaya varamıyorsa bu konuda ne kedinizi ne köpeğinizi zorlayın. Bir eğitim uzmanından ve veteriner hekimden destek alarak bu süreci en az hasarla geçirmek için çabalayın.

·         Kedi ve köpek birbiriyle ilk karşılaştıklarında tok olmaları önemlidir. Aç olan kedi ve köpekler daha hareketli ve heyecanlı olabilir. Kedi ve köpek birbiriyle tanıştırılmadan önce mama yemiş olursa daha sakin bir ortam oluşabilir.

·         Kedi ve köpeği tanıştırırken bazı gerginlikler oluşabilir. Bu noktada ne kediye ne köpeğe asla bağırmayın ve sesini yükseltmeyin. Bu durum daha da gerilmelerine ve sinirlenmelerine neden olabilir.

Benzer Yazılar