Kediler Hakkında Bilgi
Kedi Konservesi Nedir? Konserve Kedi Maması Seçimi Nasıl Olmalıdır? 02.04.2021

Kedi, köpek, kuş, balık gibi evcil hayvanlar oldukça hassas bünyeli canlılardır. En ufak bir rüzgâr ya da cereyan bile onları hasta etmeye yeterli olur. Bu nedenle bağışıklık sistemlerinin güçlü olması önemlidir ki hastalıklara karşı daha kolay meydan okuyabilsinler. Düzenli ve iyi bir bağışıklık sisteminin temeli doğru beslenmeye dayanır. Kaliteli kedi maması, kaliteli köpek maması kullanımı bu nedenle oldukça önemlidir. Şunu itiraf etmek gerekir ki kedimiz için en iyisini istiyor olsak da kaliteli mamaların fiyatları bir hayli yüksek oluyor. Bu nedenle kimi zaman evden birtakım takviyeler yapabiliyoruz. Ancak bu noktada aynı zamanda kedimizin sağlığını da tehlikeye atmış olduğumuz da bir gerçek. Zira ev yemekleri, kediler için oldukça tehlikeli boyutta olabilir. Yemeklerimizdeki tuz ve baharat oranı, kedimizin midesinin tolere edebileceği bir oranda olmayacaktır. Bu durum, kedimizde birtakım sindirim sorunlarının oluşmasına hatta derisinde sorunlara ve tüylerinde güçsüzlüğe neden olacaktır. Kaliteli kedi mamaları vitamin ve mineral bakımından zengin içeriğe sahiptir bu nedenle mamaların doğru ve kaliteli seçimi yalnızca içten değil dıştan da canlanmalarına yol açacaktır; örneğin parlayan tüyler, sağlıklı bir deri ve benzeri gibi. Hal böyle olunca eğer bir kedi ya da köpek sahiplenmeye karar verdiysek sadece “sevgimize” güvenmemeli, her türlü bakımını da karşılayacak gücü kendimizde bulmalıyız. Buna veteriner hekim kontrolü de dahil! Kedimizi yalnızca hastalandığı ya da sağlığı ile ilgili bir şüphemiz olduğu zamanlarda değil, düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeliyiz. Erken teşhis, her canlının hayatını kurtarır. Yanı sıra kan değerleri ya da mevcut sağlık durumuna göre veteriner hekim, beslenmesinde de birtakım değişiklikler yapmak isteyebilir. Bu nedenle kedileri veteriner kontrolüne düzenli olarak götürmek çok önemlidir.

Evet, mamalardan bahsettik kaliteli mamaların artılarına değindik. Bugün konumuz kedi beslenmesi. Sizlere kedi konservesi hakkında birkaç bilgi vereceğiz. Kedi konservesi ne demek, konserve kedi maması seçimi derken birden fazla başlık çıkıyor karşımıza. İsterseniz önce kedi konservesi hakkında kısaca bilgiler verelim.

Konserve mama nedir? Kedi konserve maması nasıl olur?

Kediler çok fazla ilgi ister. Onlarla iletişimi doğru bir şekilde kurabilmek için yalnızca fiziksel değil ruhsal sağlıklarına da hitap etmek gerekir. Diğer bir deyişle kaliteli mamalarla midesini, ilgi ve alakayla da ruhunu doyurmamız gerekir. Kedilerle iyi iletişim kurmanın yolu onlara sevgimizi belli etmekten geçer. Ne kadar ilgi gösterirsek kedimizle diyaloğumuz da bir o kadar iyi olur. Kedilerin birtakım dönemleri vardır; kızgınlık dönemi, annelik dönemi ve benzeri gibi. Her döneme hitap edebilmenin öncelikli şartı onlara sevgi göstermektir. Biraz önce de söylediğimiz gibi ruhunu da karnını da en iyi şekilde beslememiz gerekir. Kaliteli kedi mamaları aynı zamanda konserve formda da satılır. Konserve mama nedir kısaca tanımlayalım. Konserve mama, et ve et ürünleri ya da balık ve tahıl gibi gıdaların konservelenmesi ile oluşur. Konserve mamaların içeriği, besin değeri yüksek gıdalardan oluşur. Bu gıdalar et de olabilir tahıl da, balık da olabilir, tavuk da… Konserve mama ile kuru mama arasındaki fark şudur; konserve mama, diğer mamalara oranla daha az karbonhidrata sahiptir. Bu da kedinizin yediklerini daha kolay hazmetmesine ve sindirim sistemi sağlıklarını korumasına yol açar. Karbonhidrat içeriğinin az olması ya da besin değerlerinin yüksek olması, kedilere daima konserve mama verilmesini zorunlu kılmaz. Kedilere sürekli konserve mama vermek birtakım sorunlara yol açabilir. Kedi konservesi daha su içeriği yüksek bir gıdadır bu nedenle kedilerin suya karşı olan sorunlarını çözebilmek adına idealdir. Ancak kuru mama da bir o kadar önemlidir. Çünkü kaliteli kuru mama da vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Bu noktada kuru mama ve yaş mama yarı yarıya karıştırılıp verilebilir bu sayede ihtiyaç olunan öğeler daha sağlıklı bir şekilde alınmış olabilir.

Kedime hangi konserve mamayı almalıyım?

Kedi konserve mamaları farklı markalarda, farklı içeriklerde ve farklı fiyatlarda bulunur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken mamanın içeriğidir. Kedinizin ihtiyaçlarına yönelik olan mama tercih edilmelidir. Eğer kediniz obez ise farklı, anneyse farklı, sağlık sorunu varsa farklı mama tercih edilebilir. Bu nedenle bu sorunun en doğru yanıtı tamamen sizin kedinizin sağlığına bağlı olarak değişecektir. Kediniz için en uygun konserve mamanın hangisi olduğunu veteriner hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.

Kedi konserve mamasının faydaları nelerdir?

Kedi konserve mamaların birçok faydası vardır. İçerdiği su sayesinde böbreklerden mideye, mideden de sindirim sistemine oldukça olumlu etkiler sağlar. Sindirimi kuru mamaya oranla daha kolaydır ki bu noktada yine içeriğindeki suyun etkisi vardır. Bedensel ve mental olarak daha zindelik sağlayabilir yanı sıra kediniz bu lezzeti daha çok sevebilir. Yaş mamalar aynı zamanda protein kaynağıdır. Kedimize vermek istediğimiz proteinin çeşitlenmesine de olanak sağlar. Kimi zaman et ve et ürünleri verebilir kimi zaman balık ağırlıklı tercih edebiliriz. Yanı sıra tavuk, hindi, kuzu, karides ve sığır eti gibi farklı protein kaynakları da vardır. Ezme, jöleli ya da soslu konserve çeşitleri vardır. Bunlardan hangisini alacağınıza kediniz karar verecektir çünkü mutlaka biri, damak tadına daha yakın gelecektir. Kedi konservesi yalnızca kedinizin su ihtiyacını karşılamakla kalmaz aynı zamanda doğru bir beslenme rutinin oluşmasına da katkı sağlar. Kedinizin doğru gelişimini destekler ve fiziksel, mental ve ruhsal açıdan kendini iyi hissetmesine yardımcı olur. Veteriner hekiminizin belirlediği çeşitte ve oranda kedinize konserve mama verebilirsiniz. Bu noktada verdiğiniz oran ve miktar çok önemli olduğu için veteriner hekim onayı önemlidir.

Benzer Yazılar