Kediler Hakkında Bilgi
Kedi Kumu Çok Kokuyor ne Yapmalıyım? 10.10.2021

Kedileri temiz ve titiz canlılardır bunu hepimiz biliyoruz. Kendilerini temizleme konusunda bize hiç iş bırakmazlar. O kadar titizdirler ki kumları kirli olduğunda tuvaletlerini yapmayı bile reddedebilirler. Onlar için üç önemli unsur vardır; uyku, yemek ve temizlik. Kendi temizliklerini tüylerini yalayarak sağlarlar. Bu sayede kedileri sürekli yıkamak zorunda kalmayız. Zaten suyu da sevmedikleri için bu aslında onlar için hiç de heyecanlı değildir. Sadece ev kedileri değil tüm kediler aynı titizliğe sahiptir. Sokakta üstü kirlenmiş bir kedi görmeniz zordur çünkü her koşulda kendilerini temizleyebilirler. Ancak bazen bir kediyi kirlenmiş görebiliriz. Bu durum bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Kediler eğer kendilerini temizleyemiyorlarsa birtakım sağlık sorunları yaşadıklarını düşünebiliriz. Kediler, evde bakımı kolay ve temiz olan evcil hayvanlardandır. Çok fazla tüy dökmemeleri ve tuvaletlerini temiz tutmaları ile sahiplerini üzmezler. Fakat bazı durumlarda kedinin kendisi kokmasa bile kumunda birtakım kötü kokular oluşabilir. Kedi kumu kokusu tüm eve yayılabilen oldukça ağır bir kokudur. Sadece ev sahiplerini değil dışardan gelen herkesi rahatsız edecek düzeye ulaşabilir. Bu noktada kedi kumunun temizliği çok önemlidir. Yalnızca kedinin dışkısını almak yetmez, derinlemesine bir temizlik gerekebilir. Bugün sizlerle kedi kumunun kötü kokmaması için neler yapılabileceğini konuşacağız.

Kedi kumu kokusu

Kediler yavru bile olsa mutlaka dışkısı kokacaktır. Bu oldukça normal bir durumdur. Beslenme şekli, tuvalet ihtiyacını gidermek için kullandığı kumun kalitesi de bu kokuyu oldukça etkiler. Bunlara ek olarak bir de hijyen koşulları yerine getirilmezse evin içinde kötü koku kaçınılmaz olacaktır. Evin içinde kediniz kokmaz ancak kedi kumu kokusu yayılabilir ve oldukça rahatsız edici olabilir. Kum kabının ve kumunun çok fazla kokmasını önlemek için birtakım püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Bu sayede kum kötü kokmayacak ve ortam daha hijyenik olacaktır.

1 -    Kedi kumunu belirli aralıklarla komple değiştirin

Kedi kumunu her ne kadar kaliteli almış olsanız da belirli aralıklarla komple değiştirin. Yalnızca kedinin dışkısını almakla kalmayın aynı zamanda komple kumu değiştirin. Kedi kumları haftalarca sorunsuz olarak kullanılabilir ancak kum sık sık temizlenirse kötü koku oluşumu bir o kadar azalacaktır. Kedi kumunu düzenli olarak değiştirmek kedinizin sağlığı koruyacak ve kötü koku oluşumunu önleyecektir.

2 -    Tuvalet kabını yıkayın

Tuvaletini temizlerken yalnızca kumunu değil komple kabı yıkayın. Her kum değişiminde tuvalet kabını yıkamayı ihmal etmeyin. Bu sayede kedinizi olası hastalıklara karşı da korumuş olursunuz. Tuvalet kabını sabun ve ılık su ile yıkamanız yeterli olacaktır. Kimyasal ürünler kullanmaktan kaçının. Çünkü kimyasal ürünler kedinizde birtakım alerjik tepkilere yol açabilir. Bu nedenle tuvalet kabını temizlerken mutlaka doğal sabunlar kullanmayı tercih edin. Her yeni ve temiz kum değişiminde mutlaka tuvalet kabını da yıkayın.

3 -    Kum kabının havalandırın

Kum değişimini her tuvalet sonrası yapmanız zor olacaktır elbette. Genel temizlik yapmadan önce kum kabını havadar bir yere konumlayın. Kum kabını hava alabileceği bir yere koyun. Örneğin kapalı olan bir balkon ideal olabilir. Balkon ya da aile üyelerinin çok sık kullanmadığı havadar bir yere kum kabını yerleştirebilirsiniz. Böylece kediniz tuvaletini yaptıktan sonra kötü koku oluşumu daha az olacaktır.

4 -    Kokulu kedi kumlarını tercih edin

Bazı kedi kumları kendiliğinde parfümlü olabiliyor. Eğer koku durumu sizin için çok rahatsız edici bir boyuttaysa kokulu kumlardan yararlanabilirsiniz. Kediniz dışkı ve idrarını kapatmaya çalıştığında kumdan koku yayılacaktır. Kum kokulu olursa etrafa yayılan koku da güzel olacaktır. Kedi kumu çeşitli kokularda vardır; portakal, lavanta ya da pudra kokulu kedi kumlarından alabilir ve kötü koku oluşumunu önleyebilirsiniz.

5 -    Çay yapraklarını kullanmayı deneyin

Kedinizin çaya alerjisi olmadığına eminseniz kedi kumuna çay yaprağını koyabilirsiniz. Kuru çay yaprakları, kumun kötü kokmasını önleyecektir. Ancak dediğimiz gibi kedinizin çay yaprağına alerjisi olabilir bu nedenle bu uygulamayı yapmadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır.

Kedi kumu nasıl temizlenir?

Kedi kumunun kokmaması için temizlik en önemli adımdır. Peki, kedi kumu nasıl temizlenir şimdi gelin bu konuya kısaca değinelim. Haftada bir ya da maksimum 10 günde bir kedi tuvaletini kumu ile birlikte komple değiştirmenizde yarar olacaktır. Kedi kumunun kullanım süresi dolduktan sonra yeni kum eklemeden önce komple temizliğini yapın. Kedi kabını doğal sabun ve su ile temizleyebilirsiniz. Kediniz, kimyasal ürünlere alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle kedi kumu kabını temizlerken mutlaka doğal ürünler ve su kullanmaya gayret edin.

Benzer Yazılar