Kediler Hakkında Bilgi
Kedi Maltı Nedir? Kedi Maltı İshal Yapar mı? 08.01.2021

Hepimizin bildiği üzere kediler, en temiz evcil hayvanlardan biridir. Vakitlerinin çoğunu uyuyarak geçirse de uyandığı zamanı da mutlaka verimli geçirir. Uyanık olduğu zamanlar ya oyun oynar ya da kendini yalayarak temizler. Kediler, kendi kendilerini yalayarak temizleyen canlılardır. Sudan nefret ederler, banyoyu da sevmezler ancak kendi temizliklerini de ihmal etmezler. Bir ev kedisini kirli görmek imkânsızdır. Oyun sırasında yaramazlık yapsa da kendini mutlaka temizler. Araştırmalara göre kediler uyanık oldukları zamanın büyük bir kısmını kendilerini temizleyerek geçiriyor. Tabi bu temizlik her ne kadar öz bakımları için faydalı olsa da aynı durum sağlıkları için geçerli olamayabiliyor. Kediler tüylerini yalarken aynı zamanda pek çok tüyü de yutuyorlar. Yuttukları tüyler mide ve bağırsak sorunlarına yol açıyor ve ne yazık kedilerde kusma görülebiliyor. Kedilerde kusma nedenlerinden biri yuttukları bu tüylerin artık midelerinde topak haline gelmesi. Kedilerin kendini yalayarak temizlemesi önlenemez, doğalarında olan bir şey bu. Ancak yuttukları tüylerin midelerine zarar vermemesi için geliştirilen bir takım takviyeler, macunlar var. Bugün konumuz kedi macunlarından biri olan kedi maltı. Öncelikle şu tüy yutma sorununa değinelim mi?

Kediler neden tüy yutar?

Daha önce kedi fırçalamanın, kedileri düzenli olarak taramanın öneminden bahsetmiştik. Eğer kedinizin tüylerini düzenli olarak taramazsanız, ölü tüyler açığa çıkar. Zayıf ve güçsüz olan tüyleri yalayan kedilerde de tüy yutma neticesinde birtakım mide rahatsızlıkları görülür. Kedileri düzenli olarak fırçalamak, yutulan tüyün miktarını da azaltacaktır. Kedilerin tüy yutması istem dışı bir durumdur ve yutulan bu tüyler mide ve bağırsak yolunu izleyerek dışkı ya da kusma yoluyla atılır. Kusarak tüyleri dışarı atması minik pati için rahatsız edici bir durumdur keza tüylerin midesinde kalması da. İşte bunu önlemek için kedi maltı giriyor devreye. Kedi maltı nedir kısaca değinelim.

Kedi maltı nedir, kısaca…

Kedi maltı, kedilerin yuttukları tüyleri bağırsaktan kolayca atmaya yarayan bir nevi macundur. Kedi maltı sayesinde kıl yumakları bağırsakları tıkamaz çünkü malt, kılların birbirine yapışmasını ve keçeleşmesini önler. Bu sayede kıl tutamlarının sindirim kanalından kolayca ilerlemesini ve yutulan tüylerin dışkı yoluyla atılmasını sağlar. Özellikle uzun tüylü kediler devamlı olarak tüy topağı kusarlar. Bu tüy topaklarının kusularak dışarı atılması, kedi sağlığını olumsuz etkiler yanı sıra kusma sırasında zorlandığı için bu durum kedinizde strese de neden olur. Kusma sırasında yalnızda tüy topaklarını kusmakla kalmaz aynı zamanda yediği besinler de dışarı çıkar. Böyle olunca da kedininiz sağlığı tehlikeye girer. Kedilerin kendini yalaması ve temizlemesi engellenemeyen bir içgüdüdür ancak bununla ilgili önlem alınması için da kedi maltı şarttır. Özellikle uzun tüylü kediler için kedi maltı kullanmak gerekir. Kedi maltı, kedilerin temizlenirken yuttuğu tüylerin midelerin birikmesini engeller. Bağırsak yoluyla dışarı atılan tüy yumakları, kedinizin sağlığını korur. Kedi malt macunu, içerdiği maddeler sayesinde midede olan topaklanmaları, keçeleşmeleri çözer. Bu sayede dışkı yoluyla, stressiz bir şekilde dışarı atımı sağlar.

Kedi maltı nasıl kullanılır?

Kedi maltı çeşitli formlarda satılır. İçlerinde en tercih edileni macun şeklinde olanıdır. Macunlar bazen kedi multi vitaminleriyle birlikte kombine edilir ancak bu noktada sadece kedi maltı almak daha doğru olabilir. Yaklaşık günde bir fındık tanesi kadar macun yeterli olacaktır. Kedi maltı macunu kullanırken en dikkat etmeniz gereken şeylerden biri miktardır. Eğer fazla kullanırsanız, zararlı sonuçlar doğurabilir. Kedi maltını düzenli olarak ve belirli bir oranda verirseniz istediğiniz sonucu elde edersiniz. Azının karar, fazlasının zarar olduğunu unutmayalım.

 “Kedim malt yemiyor!”

En sık karşılaşılan sorunlardan biri ile devam edelim. Şu bir gerçek ki her kedi maltı severek yemez. Bazıları reddedebilir hatta sinirlenip olay yerini bile terk edebilir! Bu noktada öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken şey kedinizi zorlamamaktır. Kedinizi, yapmak istemediği bir şeye zorlarsanız onda birtakım fobilerin gelişmesine neden olabilirsiniz. Evet, öncelikli amaç kedinizin fiziksel sağlığını korumaktır ancak beraberinde psikolojisine de dikkat etmek gerekir. Eğer kediniz maltı reddediyorsa, ne yapsanız da bir türlü yemiyorsa bir de şu yolu deneyin. Yazımızın başında da söylediğimiz üzere kediler temiz canlılardır. Vücutlarının her hangi bir yerinde kirlilik görürlerse onu temizleyene kadar yalama işlemi devam edecektir. Eğer kediniz malt yemekten kaçıyorsa, malt macununu patisine bir miktar sürerek, patisini kirletebilirsiniz. Patisini kirli gören kediniz hemen yalamaya başlayacaktır. Bu sayede kediniz kendini temizlerken aynı zamanda maltı da yutmuş olacaktır. Maltı yalarken asıl hedefi tüylerini temizlemek olacağı için, bu onda ekstra bir stres de yaratmayacaktır.

Kedi maltı ishal yapar mı?

Kedilerin ishal olmasının altında pek çok neden yatabilir. Bu nedenlerin arasında ilk olarak beslenme problemleri gelir. Kedinin alışkın olmadığı kedi maması ya da içeriği kaliteli olmayan bir mama ishale neden olabilir. Yanı sıra bozulmuş bir gıdayı tüketmiş olabilir ya da kediniz strese girmiş olabilir. Kalın bağırsakta görülen kolit de kedilerde ishal nedenlerinden biridir. Yani kedilerin ishal olmasının altında pek çok neden yatabilir. Kedi maltına gelince… Kedi maltı kullanırken miktar çok önemlidir. Alması gerektiğinden fazla ya da sık yemesi bazı sindirim sorunlarına yol açabilir. Kedinin tüy yapısı ve yaşına göre de miktarı belirlenebilir. Yanı sıra kullandığınız takviyelerin içeriği de önemlidir. Kedi maltı kullanmadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışıp, onayını almanız gerekir. Kediler hassas canlılardır bu nedenle mideleri ve sindirim sistemleri bazı şeyleri kaldıramayabilir. Eğer kedi maltını fazla kaçırırsanız bu durumda ishal gibi yan etkiler görülebilir. Kediniz için hangi maltın ne kadar miktar kullanılması gerektiğini mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır.

Son olarak kedi maltı fiyatlarından bahsedelim. Daha önce de söylediğimiz gibi kedi maltları birçok farklı formda olabiliyor. Bunların içinde en bilinenin macun formatında olanı. Kedi maltı fiyatı, macunun markasına ve miktarına bağlı olarak değişir. Hayvan mağazalarından ya da internet üzerinden satış yapan yerlerden kedi maltı alınabilir. Ancak eğer internet üzerinden alışveriş yapacaksanız macunun içeriğine, üretimine ve son kullanım tarihine dikkat edin. Aldığınız sitenin de güvenilir olduğundan emin olun…

Benzer Yazılar