Kediler Hakkında Bilgi
Kedi Nasıl Uysallaşır? 04.05.2021

Kediler kendilerini sevdirmekten hoşlanan canlılardır ancak elbette her kedi aynı değildir. Canlılar da karakter sahibi varlıklardır ve farklı huylara sahip olabilirler. Kimi kedi kendini sevdirmekten hoşlanır, kimisi dokundurmak dahi istemez. Bu noktada doğru yaklaşım önemlidir. Onu daha da kızdırmak yerine sakin tavırlarla hırçınlığını düzeltmek bizim elimizde. Bugün konumuz, başlıktan da anlaşılacağı üzere kedileri uysallaştırmanın yolları. Evet, bu bir karakter, huy meselesi de olabilir ancak sevginin açamayacağı kapı olmadığı bilgisini her zaman akılda tutmakta yarar var. Öncelikle kediler neden hırçınlaşır sorusunun yanıtı ile başlayalım söze. Stres, yalnızca insanlara özgü bir duygu durumu değildir. Bugün minik bir balık bile strese girebilir ve hatta hayatını kaybedebilir. Tüm canlılar, stresten payına düşeni alır ne yazık ki. Evcil hayvan bakımının yalnızca sevgi ile sınırlı olmadığından bahsetmiştik. Bu bakım mental, fiziksel ve psikolojik durumların bir bütünü niteliğinde olmalıdır. Kedilerde stresten kaynaklanan bazı davranış bozuklukları görülebilir. Kedilerin sakin olamamasının altında farklı nedenler yatıyor olabilir. Kediler nasıl sakinleştirilir, kediler nasıl uysallaştırılır sorularının yanıtlarına geçmeden önce bu hırçınlığın sebeplerine bir göz atalım. Kediler kendilerini savunmak istediklerinde ya da savunmalarını gerektirecek bir sorunla karşılaştıklarında genellikle hırçın bir tutum sergilerler. Korku ve öfke duygularının birbirine karışması neticesinde huzursuz, gergin ve hırçın olurlar. Zarar göreceklerini hissettikleri an savunma mekanizmaları devreye girer. Bu mekanizma onları hırçınlaştırır ve birtakım öfke patlamalarına neden olur. Kediler için bu tarz tepkiler normaldir çünkü kendilerini savunmak isterler. Ancak aşırıya kaçıyorsa ve sürekli oluyorsa bu durumda öfke kontrol sorunları ortaya çıkabilir ki bu durum veteriner hekim desteğini doğurur. Kedilerde hırçınlaşmaya neden olan bir diğer etken ize karşısındakine gözdağı vermektir. Kediler kendi mıntıkalarını seven, kendi bölgelerinde bir yaşam sürmeyi tercih eden canlılardır. Bu özel bölgelerinde de hâkimiyetin kendilerinde olduğunun bilinmesini ister. Kedi, kendi bölgesine bir başka canlı girdiğinde hırçınlaşabilir, sinirlenebilir. Bu aslında karşı tarafa verdiği bir gözdağıdır. Karşı tarafa ne kadar korku salarsa, bölgesini de o kadar koruyacağını düşünebilir. Elbette genel olarak ele aldığımızda korku, öfke ve stres kedilerin hırçınlaşmasına neden olan başlıca etkenlerdendir. Bunlar doğal tepkilerdir ancak aşırıya kaçması durumunda mutlaka üzerine gidilmesi gereken bir sorun var demektir.

Kediler nasıl uysallaşır?

Kendini sevdirmeyen kedi nasıl sevilir, korkan kedi nasıl sakinleştirilir, agresif kediler için ilaç, kediyi sakinleştirmek için bitkisel çözüm, kedi sakinleştirici sprey derken karşımıza onlarca başlık çıkıyor aslında. Elbette harici destekler alınamaz değil ancak öncesinde sorunun kaynağını ortadan kaldırmak çok daha etkili ve kalıcı bir çözüm olacaktır. Ayrıca bu tarz sprey, bitkisel çözüm ya da ilaçlardan faydalanmadan önce iyi araştırmak ve mutlaka veteriner hekim onayı almak gerekir. Kedinizin sağlıklı olması onun için yapacağınız ilk ve en etkili bakımdır. Kediyi uysallaştırmanın ilk adımı, sorunun kaynağını bulmaktır. Arından aşağıdaki diğer adımlarla devam edilebilir.

1 -   Oyun oynayın!

Kedinizin mevcut stresini atması için en etkili şeylerden biri oyun alışkanlığıdır. Kediler içgüdüsel olarak avcı canlılardır ancak hareketli olmak isteyebilirler. Oyun oynamak, kedilerin hareket etmesi ve stres atması için oldukça etkilidir. Kedilerin ilgisini çekebilmek için oyuncaklarını düzenli aralıklarla değiştirebilir, yenilerini alabilir ve onun bir oyun alışkanlığı edinmesini destekleyebilirsiniz. Oyun oynamak gerek fiziksel, gerekse mental açıdan onu rahatlatacaktır. Bu sayede hırçın, öfkeli ve kaygılı bir tutum sergilemekten uzaklaşacaktır.

2 -    Özel alanlarına saygı duyun!

Evet, kedinizin bir özel alanı var ve belli ki çok müdahaleden hoşlanmıyor. Bu durumda bize saygı duymak düşer. Kediler yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere bölgeci canlılardır; bölgelerini benimserler ve başkalarının kendi özel alanlara girmesinden rahatsızlık duyarlar. Mama ve su kabı ile kedi kumu ne kadar sessiz ve sakin bir yerde olursa o kadar rahat edecektir. Mamasını, su kabını ve kumunu evin en sessiz alanına koyun ve mümkünse sürekli oraya girip çıkmayın. Kendi alanı olduğunu bilmesi onu rahatlatacak ve güvende hissettirecektir. Eğer evde birden fazla evcil hayvan varsa, mümkünse kedinizin olduğu bölgeye başka canlıların girmesine engel olun. Orası onun alanı ve muhtemelen başka birinin gelmesi onu huzursuz ediyor.

3 -    Yüksek yerlere çıkması için imkân verin!

Kediler ne kadar yükseğe çıkarlarsa o kadar kendilerini güvende hissederler. Çünkü kediler gözlemlemeyi sever; etraflarında olan biteni dikkatlice incelemekten hoşlanır. Genellikle yaşam alanlarında da yüksekliği severler. Çünkü kediler için yükseklik aynı zamanda özgürlük ve hâkimiyettir. Duvara monte edilen merdivenler ya da yüksek kedi evleri alabilirsiniz. Bu sayede kediniz yükseğe çıkacak ve kendini daha güvende hissedecektir.

4 -    Gürültüye dikkat edin

Kediler sessizliği seven canlılardır. Evdeki en ufak bir yüksek ses bile onları rahatsız, huzursuz edebilir. Bu nedenle yüksek sesle konuşmak ya da gürültülü bir şekilde müzik dinlemek onları rahatsız edecek ve hırçın bir hale gelmesine neden olacaktır. Bulunduğu ortamın mümkünse sessiz olmasına özen göstermenizde yarar olacaktır.

5 -   Sabırlı olun!

Köpekler, girdikleri ortama da sahiplerine de biraz daha çabuk alışabilirler. Ancak aynı durum kediler için söz konusu olmayabilir. Kediler daha çok temkin severler; önce bulundukları bölgeyi benimserler sonra size alışmaya çalışırlar vs. Tüm bunlar bir sürecin parçasıdır ve zamanla olacak şeylerdir. Kedinizi severken aşırı hareketlerden kaçının ve sizi tanımasına zaman verin. Bir süre sonra yani ev ve sizin hakkınızdaki merakları dindikten sonra zaten sizin yanınıza gelmeye çalışacaktır. İlk adımı kedinizden beklemenizde yarar olacaktır bir diğer deyişle!

Kediniz tüm aldığınız önlemlere rağmen agresif tavırlar sergilemeye devam ediyorsa, saldırgansa ve dahası ne yapsanız da bir türlü yanınıza yaklaşmıyorsa bu durumda veteriner hekim desteği almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar