Kediler Hakkında Bilgi
Kediler için Faydalı Vitaminler Hangileridir? 18.11.2020

Yüksek kaliteli kedi mamalarında güçlü vitaminler bulunur. Bu vitaminler kedinizin sağlığını korumak için önemli bir kalkan görevi görür. Ancak bazı durumlarda kedinizi vitamin takviyelerini mama haricinde başka yollarla da alması gerekebilir. Örneğin yavru kedilerin vitamine ihtiyacı vardır yanı sıra yaşlı kedilerin de kemik sağlıklarını korumaları için vitamine gereksinimleri vardır. Vitamin takviyesi genellikle yavru kediler için elzem görülse de her yaşta kedi için önemli bir gereksinimdir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kaliteli kedi mamalarında vitaminler doğru oranda vardır ancak dışarıdan vitamin takviyesinin yapılması gerektiği durumlar da olasıdır. Eğer kedinizin ek gıdaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız besin takviyelerine başvurabilirsiniz ancak önce veterinerinizden onay almayı unutmayın. Özellikle kalp ya da böbrek hastalığı bulunan kedilerin vitamin takviyesi alması gerekebilir bu noktada hangi vitamin neye iyi gelir buna bir yakından bakalım.

1-      Kedilerde A vitamini ne işe yarar?

Kediler için faydalı vitaminlerden biri olan A vitamini ile başlayalım. A vitamini vücudun her bölgesi için kullanılır özellikle dokuların korunmasında kuvvetli bir takviyedir. Havuç, zengin bir A vitamini kaynağı olmasının yanı sıra kedinizin göz sağlığını koruması bakımından da iyi bir destekçidir.

2-      Kedilerde B komplex ne işe yarar?

B komplex denince akla et ve et ürünleri gelebilir zira kediniz b vitaminini et ve et ürünlerinden alabilir. B vitaminin kedilere faydasına gelince. Özellikle kalp ve damar sağlığı için kedilerde B vitamini önemlidir. Kas ve sinir sistemi için de kullanılan B vitamini aynı zamanda kan üretiminde de önemli bir rol oynar. Kedilere b vitamini nasıl verilir sorusunun yanıtını ilerleyen satırlarımızda paylaşacağız. Şimdi C vitamini ile devam edelim.

3-      Kedilerde C vitamini ne işe yarar?

C vitaminin iyi gelmediği canlı yoktur diyebiliriz. Nasıl ki kış aylarında bizim vazgeçilmez vitaminlerimizden biriyse, kediler için de bir o kadar önemli. Üriner sistem üzerinde kediler için oldukça faydalıdır yanı sıra kanser riskini de azaltır. Kedi, köpek, kuş, balık gibi evcil hayvanlar narin bünyelere sahiptir. Haliyle bağışıklık sistemlerini korumak hayati boyuttadır. Kedinizin bağışıklık sistemini korumak için C vitamini oldukça faydalıdır.

4-      Kediler için D vitamini ne işe yarar?

Kedilerde kemik gelişimi oldukça önemlidir. Kemikleri kuvvetli olursa pek çok hastalıktan da korunabilir. Özellikle kedilerde eklem ağrıları ciddi sağlık sorunlarından biridir. Kediler için d vitamini kullanmak özellikle kemik sağlığına olumlu etkiler yaratır. Yanı sıra rahim kanserinin önlenmesi için de etkili rol oynar.

5-      Kedilerde E vitamini ne işe yarar?

Kediler için faydalı vitaminlerden bir diğeri de E vitamini. E vitamini kedilerin gelişiminde önemli rol oynar. Yanı sıra sindirim sisteminin korunması için de yararlıdır.

Kedilere vitamin takviyesi nasıl uygulanır?

Vitamin takviyelerin ambalajlarının üzerinde kullanım dozları ve sıklıkları yer alır. Bu bilgiler ışığında kedinizin yaşına bağlı olarak uygun olan kullanım oranını ayarlayabilirsiniz. Vitaminler kediler için faydalıdır ancak aşırı ve bilinçsiz tüketimi de bir o kadar zararlıdır. Bu nedenle vitamin takviyesine başlamadan önce veteriner hekiminizden uygun dozaj hakkında bilgi almanız gerekir. Kediler için vitamin takviyeleri farklı formlarda bulunabilir. En sık kullanılanlardan biri macun şeklinde olanlarıdır. Sadece kediler değil köpekler de bu macun kıvamını severler. Sıvı ya da hap şeklinde bulunan vitaminler de vardır. Kediler için macun ve sıvı vitamin takviyelerini kullanmak daha kolay olabilir çünkü kediler hap yutmaktan hoşlanmaz. Sıvı vitamin takviyelerini kedinizin mamasına karıştırabilirsiniz. Eğer hap formda kullanılması uygun görüldüyse bu durumda en sevdiği yiyeceğin içine hapı gömebilir ve bu şekilde yutmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle köpeklerde bu yöntem oldukça işe yarar.  Bu arada hasta kediler için vitamin kullanımının öneminden de kısaca bahsedelim. Hasta kediler için vitamin kullanımı, kedinin sağlığını kontrol altına almak için önemli bir seçenektir. Kalp, böbrek, karaciğer ya da eklem ağrılarına karşı vitamin kullanılması iyi sonuçlar doğurabilir. Kedinize yalnızca büyüme çağında değil yaşamı boyunca veterinerinizin uygun gördüğü şekil ve aralıklarda vitamin verebilirsiniz. “Kedilere vitamin ne sıklıkla verilir?” sorusunun yanıtı da veterinerinizden gelecektir. Veterinere danışarak kediniz için en uygun olan vitamin takviyesini verebilirsiniz.

Benzer Yazılar