Kediler Hakkında Bilgi
Kediler Neden Eşyaları Yere Atar? 05.08.2021

Kedilerin ne kadar oyuncu olduklarını bir gerçek; ilgi çekmeyi sevdikleri gibi yalnız olmayı da severler, oyun oynamayı sevdikleri gibi miskin miskin uyuklamayı da severler… Diğer bir deyişle tezat davranışlarda bulunabilirler. Hal böyle olunca kedinizin huyuna bağlı olarak alışkanlıkları da şekillenecektir. Bugün en bilinen kedi davranışlarından birini konu ediyoruz; eşyaları devirme! Kediler anlaşılamaz bir şekilde eşyalara pati atmaktan hoşlanırlar. Bu kimi zaman minik bir biblo olabilir kimi zaman bir vazo; kedinizin gücüne göre devirme kapasitesi de artıyor tabi! Peki, bu davranışı neden yapar? Gelin nedenleri üzerinde duralım.

Kedi neden eşyaları devirir?

Kediler içgüdüleri gereği meraklı ve avlanma yetisi olan canlılardır. Kediler her ne kadar evcilleştirilmiş olsalar da özünde yırtıcı dürtüleri olan canlılardır. Vahşi kediler bugün doğada, en yırtıcı hayvanlardandır. Kedilerin de içinde içgüdüsel olarak avlanma duygusu vardır. Dokundukları eşyanın ne olduğunu anlamaya çalışırlar. Aslan, kaplan, leopar, çita gibi vahşi kediler doğada avlarını kendi bulurlar ve bu durum aslında içgüdü olarak kedigiller familyasında vardır. Kediler içgüdüsel olarak yırtıcılardır, kodları bu şekildedir. Bu nedenle kediler ilkel dürtülerine göre hareket ederler. Aslında kediler dışarıdan oyuncaklarla oynuyor gibi görünseler de onların av olup olmadığını anlamaya da çalışıyor olabilirler. Kedilerin eşyaları düşürmesi ya da kedilerin eşyaları atması kasıtlı bir davranış değildir, tam olarak o eşyanın ne olduğunu anlamak içindir. Bir diğer neden ise can sıkıntısı olabilir. Kediler canları sıkıldığında, oyun istediklerinde dikkatinizi çekebilmek için bu tarz numaralar yapabilirler. Can sıkıntılarını gidermek için kendilerine oyun çıkarabilirler. Kediler aynı zamanda “keşif” canlılardır; etraflarını gözlemlemeyi, keşfetmeyi severler. Keşif sırasında eşyalar dikkatlerini çeker ve ne olduğunu anlamaya çalışırlar. Bir eşyanın ne olduğunu anlamak için pati darbesi yeterli olacaktır!

Kedilerin eşyaları düşürmesi…

Kedilerin eşyaları düşürmesinin altında yatan bir diğer neden ilgi açığıdır. Eğer onunla ilgilenmezseniz dikkatinizi çekebilmek için bazı yaramazlıklar yapabilir. Kediler son derece zeki canlılardır. Dikkat çekmek için bir eşyayı çok yüksekten aşağıda atabilirler. Sizi kızdırmak, yanına gitmenizi sağlamak, ilginizi çekmek ve benzeri gibi nedenlerle eşyalara karşı daha ilgili olurlar ve dikkatinizi çekebilmek için eşyalara yönelirler. Bu kimi zaman favori eşyanız da olabilir!

Kedilerin eşyaları devirmesi nasıl önlenir?

Kedilerin eşyaları devirmesini önlemek için öncelikle bu davranışın altında yatan nedeni bulmak gerekir. Bu bir içgüdü mü yoksa ilginizi mi çekmeye çalışıyor? Kedinizin enerjisini atabilmesi için onunla oyunlar oynamanız gerekir. Bu yalnızca bir enerji atma meselesi değildir aynı zamanda kedinizin mutlu olması için de gerekir. Kediler de köpekler de duyguları olan canlılardır. Yalnızca mamasını vermek suyunu vermek yeterli değildir. Duygusal açıdan da mutlu olmaları gerekir çünkü duygusal bakımdan tatmin olmaları sağlıklarına da olumlu yansıyacaktır. Mutlu kediler aynı zamanda sağlıklı kedilerdir. Kedinize gün içinde vakit ayıramıyorsanız işten geldiğinizde mutlaka ona bir süre ayırın. Onunla oyun oynayın, onu sevin, ilgi gösterin. Bu sayede ilgisiz kalmayacak ve dikkatinizi çekebilmek için evdeki eşyalara zarar vermeyecektir. Çok fazla eşyalı ev, her zaman bazı riskleri beraberinde getirir. Kedinize rahat bir ortam yaratmanız önemlidir çünkü kediler rahatlarına çok düşkündürler. Kedinizin rahatça dolaşabileceği, eşyaların daha az olduğu bir konfor alanı yaratabilirsiniz. Özellikle çok fazla eşya olan ortamlarda istemsizce kazalar da yaşanabilir. Kedinizin kuyruğu eşyaya çarpabilir örneğin. Yani bu devirmeler her zaman kasıtlı değil yanlışlıkla da olabilir. Bunu önlemenin en iyi yollarından biri kedinize daha rahat ve yalın bir ortam sağlamaktır. Kedinize yeteri kadar ilgi gösterir, onun enerjisini atmasına yardımcı olursanız kediniz daha mutlu ve sizinle daha uyumlu olacaktır. Unutmayın ki sevgi, her hayvanın ihtiyacıdır.

Benzer Yazılar