Kediler Hakkında Bilgi
Kedilerin Kuyruk Hareketleri ne Anlama Gelir? 13.05.2021

Kediler de köpekler de duyguları olan canlılardır. Duygularını dile getiremiyor olsa da davranışlarıyla anlamamızı sağlayacak kadar da zekilerdir. Bir köpeğin kuyruğunu sürekli sallaması mutlu olduğu anlamına gelirken, burnunu büzüştürerek dişlerini göstermesi sinirli olduğu anlamına gelir örneğin. Bu tarz spesifik hareketler, kedilerin ve köpeklerin duygu durumunu anlamak için iyi birer işarettir. Bugün konumuz kedi ve kedi denince akla ilk gelenlerden biri olan o muhteşem kuyruğu. Kediler kürkleriyle, gözlerinin güzelliği ile meşhurdur. Bazı kediler var ki tüm bu güzelliklerine bir de kuyruk güzelliği eklerler. Öyle güzel kuyrukları vardır ki yelpaze gibi arkalarından gelir ve dahası güzelliklerine güzellik katar. Kuyruk, kedileri bu kadar güzelleştirmekle kalmaz aynı zamanda onların bazı duygularını da ifade etmesine yardımcı olur. Kedilerin kuyruk hareketlerinde pek çok mana çıkarmak mümkündür. Kediler, karmaşık düzeni olan canlılar değildir. Vakitlerinin bir kısmını uyuyarak, bir kısmını oyun oynayarak, bir kısmını da kendilerini temizleyerek geçirirler. Kedilerin, yeryüzünün en temiz canlılarından olduğunu söylemiştik. Gelelim bugün konumuza. Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere kediler bazı duygu durumlarını kuyrukları ile ifade edebilirler. Kuyruk sallayışlarından, bize ne demek istediklerini anlamak kolaydır. Peki, nedir bu hareketler ve bize neyi anlatmak isterler?

Kedi kuyruğu ne anlatır?

Kedilerin kuyrukları, farklı hareketler yapabilir ve şekilden şekle girerek bize bir şeyler anlatmaya çalışabilir. En bilinen kedi kuyruğu hareketlerinden birkaçını ve ne anlama geldiklerini kısaca paylaşalım.

1 -    Kedinin kuyruğu yukardaysa ne anlama gelir?

Kediniz, kendi alanında hareket ederken eğer kuyruğunu havada tutuyorsa bu kendini ne kadar güvende hissettiğinin bir göstergesidir. Kendi evini ve alanını benimsemiş ve güven duygusu gelişmiş demektir. Kedinin kuyruğunun yukarıda olması aynı zamanda onun mutlu olduğunun da bir göstergesidir. Sizi gördüğüne sevinen, heyecanlı, sevgi dolu ve mutlu bir kedi olduğu anlamına gelir. Özellikle kendi alanında kendini güvende hissetmesini simgeler ki bu çok önemli bir noktadır.

2 -    Kedinin kuyruğu aşağıdaysa ne anlama gelir?

Kedinin kuyruğu aşağıdaysa onu tedirgin eden bir şeyler var demektir. Kediniz korkmuş olabilir ya da kendini tehdit altında hissedebilir. Kedinin kuyruğunun aşağıda olması bazen de av peşinde olduğuna işaret ediyor olabilir. Bir cisim ya da durumu takip ettikleri için kuyruklarını aşağıda tutabilirler. Kedinizin kuyruğu aşağıdaysa aynı zamanda bir saldırıda bulunabileceğini de ifade ediyor olabilir. Bu noktada dikkatli olmanızda yarar var.

3 -    Kedinin kuyruğunun kıvrılmış olması ne anlama gelir?

Bu kıvrılmaya “soru işareti” gibi demek mümkündür. Kedinizin kuyruğu soru işareti gibi kıvrılmışsa bu durumda sizinle oyun oynamak istiyor olabilir. O an eğlenceli bir ruh halindedir ve sizin onunla oynamanızı istiyor olabilir.

4 -    Kedinin kuyruğunun bacaklarının arasına sıkışması ne anlama gelir?

Korku işaretlerinden biridir. Bir şeyden korkmuş olabilir ya da bir şey kedinizin sinirlerini bozuyor olabilir. Kedinin kuyruğunu bacaklarının arasında sıkıştırması bir şeylerden rahatsız olduğu anlamına gelir. Bu bir cisim de olabilir, bir durum da, bir insanda. Netice korktuğu ve tedirgin olduğu bir şeyler var demektir.

5 -    Kedinin kuyruğu kabarmışsa ne anlama gelir?

Kedilerden gelen en net mesajlardan biri budur. Kediler bir şeyi tehdit olarak gördüklerinde ya da bir şeye aşırı derece sinirlendiklerinde ilk olarak kuyruklarını kabartırlar. Karşısındakine korku salmak ve onu uzaklaştırmak için kuyruğunu kabartır ve bu sayede karşısındakini uzaklaştırmış olur. Kediler kuyruklarını kabarttıkları zaman kendilerini çok büyük ve çok güçlü hissederler. Bu da onlara bir özgüven verir. Kuyruklarını kabartmalarının nedeni de karşısındakine bir nevi gözdağı vermektir.

6 -    Kedinin kuyruğu sallanıyorsa ne anlama gelir?

Kediler kuyruğunu neden sallar sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedinizin kuyruğu aşağı yukarı, sağa sola sallanıyorsa kediniz o an bir şeyleri idrak etmeye çalışıyor olabilir. Bir şeyleri anlamaya çalışıyor, tespit etmeye çalışıyor da olabilir. Örneğin elinizde bir oyuncak varsa ve hareket ettiriyorsanız onu anlamaya çalışırken kuyruğunu sallayabilir. Kuyruğunu yavaşça sallıyorsa bir nesneye odaklandığı anlamına gelebilir ancak tam tersi eğer sert bir şekilde hızlı olarak sağa sola sallıyorsa bu durumda korku ve saldırganlık olabilir. Özet geçmek gerekirse kuyruğun yavaşça sallıyorsa odaklanma, hızlı ve sert bir şekilde sallıyorsa da saldırganlık söz konusu olabilir.

7 -    Kedinin kuyruğunu başka bir kediye dolaması ne anlama gelir?

Başka bir kedinin kuyruğuna sarılmış olan kuyruk bir arkadaşlık göstergesidir. Nasıl ki bizler sevgimizi sarılarak gösteririz, onlar da arkadaşlarına olan sevgilerini kuyruklarını birbirlerine dolayarak gösterirler. Masum ve bir o kadar anlamlı bir görüntüdür. Kedilerin kuyruk dili bize birçok şey anlatır.

Kedilerin kuyruk hareketleri bize pek çok şey anlatır. Kimi zaman korkularını, kimi zaman mutluluklarını o minik kuyruk hareketleriyle anlamak mümkündür. Evcil hayvan bakımında en dikkat edilmesi gereken şeylerden biri hayvanların duygu durumlarına önem vermek ve en az fiziksel kadar mental ve psikolojik olarak da onlarla ilgilenmektir.

Benzer Yazılar