Kediler Hakkında Bilgi
Kedilerin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır? Kedilerin Üşümemesi için Ne Yapmalı? 20.01.2021

Kış mevsiminin en sert geçtiği dönemlerden birini yaşıyoruz. Korona virüs nedeniyle çok mecbur olmadıkça dışarı çıkamıyor olsak da dışarıdaki soğuğu bir hayli hissediyoruz doğrusu. Bu soğuğu hissedenler sadece bizler değiliz, sokaktaki canlar da aynı dertten muzdarip. Kedilerin de köpeklerin de kalın kürkleri vardır. Bu kürklerin onları üşütmediği düşünülür ancak bu yanlış bir düşüncedir zira o minik patiler de soğuğu son derece hissedebilir. Özellikle sokak kedilerinin üşümemesi için yapılan kulübeler onları yağmurdan korumakla kalmaz aynı zamanda vücut ısılarının düşmesini de engeller. Şunu öncelikle bilmek gerekir ki kediler de tıpkı insanlar gibi üşüyebilir. Hassas bünyeleri nedeniyle hasta olabilirler ve hatta soğuktan hayatları bile tehlikeye girebilir. Ev kedimizi ısıtmanın türlü türlü yollarını buluruz elbette; neticede evin içinde. Ancak konu sokak kedileri olunca daha da hassas olmak gerekiyor. Sokak kedilerine kış aylarında yapacağımız en büyük iyiliklerden biri onlara düzenli olarak yemek vermek, sularını eksik etmemek ve dahası onlara barınabilecekleri minik kulübeler inşa etmek. Üstelik bu kulübeler sanılanın aksine büyük maliyetlerde de olmuyor. Basit bir “kendin yap projesi” ile kedileri soğuktan kurtarmak mümkün. İçine koyacağınız battaniyelerle de onlara ev konforu yaşatabilirsiniz. Bir minik kulübenin bile onlarca kediye ev sahipliği yapabileceğini düşünürsek atacağımız bir adım, onlarca canlının ısınmasına vesile olacaktır. Başlığımızdan da anlaşılacağı üzere bugün konumuz kedilerin üşümesi. Şimdi gelin detaylara geçelim.

Kediler soğukta üşür mü?

Bu sorunun yanıtı şüphesiz “evet, kediler soğukta üşür” olacaktır. Kedilerin soğukta üşümelerini önleyen doğal bir kürkleri vardır ancak bu kürkler kedileri tamamen korur diye bir kural da yoktur. Kedilerin tüyleri farklı yapıdadır; kimi kısa ve ince tüylüdür kimi kalın ve uzun. Tüylerin sıklığı, tüylerin katları ve uzunluğuna bağlı olarak kediler üşür ya da üşümez. Ancak bilinen şu ki her kedi soğuğa karşı aynı direnci gösteremez. Örneğin tüylerinin ihtişamı ile büyüleyen Maine Coon cinsi kediler soğuğa dayanıklıdır keza Norveç Orman Kedisi de… Ancak bu kedilerle bir Shorthair’ı kıyaslamak söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle şunu söylemek mümkündür; kedilerin üşümesi, kürklerine bağlıdır ancak her kedi soğuğa dayanıklı değildir. Özellikle kış mevsiminde, kar yağışının ve rüzgârın şiddetli olduğu zamanlarda kedilerde hipotermi görülebilir ve ne yazık ki bu durum onların ölümüne de yol açabilir. Bu nedenle kedilerde ısınma, hayatı derecede önemlidir. Peki, kediler için ideal sıcaklık hangisidir ya da bir diğer deyişle kediler kaç derecede üşür şimdi gelin bu sorunun yanıtlarına bir göz atalım.

Kediler kaç derecede üşür?

Kedilerin hepsi için geçerli sayılabilecek bir sıcaklık ölçüsü yoktur. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bir Maine Coon ile ev kedisi elbette farklı üşüme derecelerine sahiptir. Genel olarak konuşacak olursak 0 derecenin altındaki soğuk havalar kediler için oldukça tehlikelidir demek mümkündür. Kedilerin vücut sıcaklığı, cinsine bağlı olarak değişecektir. Kedilerin ortalama vücut ısısı 38,9 derecedir. Eğer kedilerin vücut ısıları 37,8 derecenin altına düşerse bu durumda hipotermi gelişebilir ki kedilerde hipotermi ölümcül riskler doğurabilir. Soğukta kalan ya da üşüyen kedileri bekleyen tek risk hipotermi değildir. Ayrıca soğuk ısırığı adı verilen sağlık sorunuyla da karşılaşabilirler. Kedilerin pati altlarında ya da kulaklarında birtakım sorunlar görülebilir bu da soğuk ısırığının belirtisi olabilir. Sokak kedileri ekstra ilgiye ve bakıma muhtaçtır ancak ev kedileri için de alınması gereken bazı önlemler vardır. Kedinin evde olması üşümeyeceği anlamına gelmez. Örneğin kediyi balkona çıkarmak ve bir süre vakit geçirmesini sağlamak kış mevsimi için uygun bir seçenek değildir. Kediniz balkona girip çıkarken aradaki sıcaklık farkından dolayı hasta olabilir. Ev kedisinin sokakta yaşayamamasının nedeni de evdeki sıcaklığa alışkın olması ve sokak soğuğunu vücudunun kaldıramamasıdır. Özetle eğer evde kediniz varsa ve kış mevsiminde dışarı çıkarmak yerine biraz balkonda hava alsın diyorsanız bu doğru bir seçim olmayacaktır. Kediler balkonda üşür ve içeri girip çıktıkça sıcaklık farkından dolayı hastalanabilir. Kedilerin üşüdüğünü anlamamız için bazı işaretlere dikkat etmemiz gerekir. Kediler aslında üşüdüklerini belli edebilirler. Bunu için biraz gözlem yapmanız yeterli olacaktır. Peki, nedir bu belirtiler şimdi gelin kısaca bahsedelim.

Kedilerin üşüdüğü nasıl anlaşılır?

Kedilerin üşüdüğünü anlamak için bazı belirtilere karşı tetikte olmak gerekir. Kediniz evde olsa bile bazen üşüyebilir. Kedilerde üşüme belirtileri birden fazla şekilde ortaya çıkabilir.

1-      Kedilerde titreme

“Soğuktan tir tir titremek” benzetmesi kediler için de geçerlidir. Eğer kediniz üşüyorsa titreyecektir, tıpkı bizim yaptığımız gibi. Kedilerde üşüme belirtisi olarak titreme dedik ancak bu titreme başka hastalıkların da habercisi olabilir. Örneğin kedinizin vücudunda bir ağrı olabilir ya da stres altında olabilir. Eğer kedinizin titremesi normalin çok dışındaysa mutlaka veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır.

2-      Kedilerde kabarma

Kedilerde kabarma ya da sırtını kamburlaştırma genellikle bir koruma belirtisidir. Yanından geçen köpeklere karşı kendini daha büyük ve heybetli göstererek “düşmana korku salmak” için kabarır. Ancak bu kabartılar her zaman bir tehdit göstergesi değildir kimi zaman üşüdüğünün de sinyalini verebilir. Eğer kediniz sırtını kamburlaştırdıysa, yere yapışıp tüylerini kabartıyorsa bunlar üşüme sinyali olabilir. Kediler uyurken genellikle ayaklarını toplar ve küçücük bir kutu gibi olurlar bunun nedenlerinden biri de vücut ısılarını korumak ve üşümeyi engellemektir.

3-      Kedilerde burun soğukluğu

Evet, insanlarda olduğu gibi kedilerin de üşüyünce burnu ya da kulakları buz kesebilir. Eğer kedinizin üşüyüp üşümediğini merak ediyorsanız bu durumda kulaklarını ve burnunu kontrol edebilirsiniz. Eğer burnu ve kulakları buz gibiyse kediniz üşümüş demektir. Bu noktada yapmanız gereken onu bir battaniyeye sarmak ya da kaloriferin yakınında bir yere konumlamaktır.

4-      Kedilerin petekte uyuması

Kedilerin üşüme belirtilerinden en göze çarpanı kalorifer peteğine adeta yapışmalarıdır. Kediler, petekleri çok severler ancak gün içinde mutlaka başka yerlerde de dolanırlar. Eğer kediniz petekten ayrılmıyorsa ya da klima altı ve/veya ısıtıcıların civarında dolaşıyorsa muhtemelen ortam sıcaklığı kediniz için düşüktür. Özellikle kış mevsiminde kediler araba motorlarının üstünde ya da içinde uyurlar bunun nedeni motorun sıcaklığını almaktır. Kış aylarında arabayı çalıştırmadan önce mutlaka “kedi kontrolü” yapın; kedi, arabanın bir yerlerine sığınmış olabilir. Bu nedenle arabayı çalıştırmadan önce etrafın güvenli olduğuna emin olun.

Kedilerin üşümemesi için ne yapmalı?

Kedilerde üşüme belirtilerinden bahsettik şimdi gelin işin çözümüne odaklanalım. Kedilerin üşümemesi için yapacağımız pek çok şey var aslında. Sokak kedilerinin üşümesini önlemek için yukarıda da anlattığımız gibi kedi kulübesi yapmak en iyi çözüm olacaktır. Ev kedilerine gelince… Aslında benzer bir kendin yap projesini kendi kediniz için de yapabilirsiniz. Kedinize bir kedi yatağı alabilir ve bu yatağı evin en sıcak köşesine konumlayabilirsiniz. Bu sayede kediniz soğuğu çok fazla hissetmeyecek günün büyük bir bölümünü sıcacık uyuyarak geçirecektir. Bir başka önlem de kedi battaniyesi olabilir. Kedinize bir kedi battaniyesi alabilir ve yatmaktan hoşlandığı yerlere konumlayabilirsiniz. Kedinize sıcak tutacak bir kıyafet de giydirebilirsiniz. Ancak bunun öncesinde kedinizin tüyleri için zararlı olup olmayacağına dikkat etmeniz gerekir. Kısa tüylü kedilerde sorun olmayacaktır ancak uzun tüylü kedilerde tüylerin topaklanmasına yol açabilir.

Kedi bakımı, başlı başına bir mesuliyettir. Bu nedenle kediniz için alacağınız her önlemde ya da kedinizde gözlemlediğiniz olağan dışı her durumda mutlaka veteriner hekiminizi bilgilendirmenizde yarar olacaktır. Kediler hassas canlılardır, özel bakım isterler. Bu nedenle olası bir sorunda sorunu kendi kendinize çözmek yerine mutlaka bir veteriner hekim desteği almanızda yarar olacaktır; konu her ne olursa olsun!

Benzer Yazılar