Kediler Hakkında Bilgi
Kedim Çok Tüy Döküyor Ne Yapmalıyım? 12.04.2021

Kedilerde tüy dökülmesi ya da köpeklerde tüy dökülmesi ne yazık ki oldukça sık rastlanan ve tek bir sebebi olmayan bir durumdur. Hayvanların tüy dökmesinin altında onlarca neden yatıyor olabilir. Hatta bu nedenler yalnızca fiziksel sağlıklarından dolayı değil ruhsal birtakım sorunlardan dolayı da olabilir. Örneğin kedilerde stres, tüy dökülmesini tetikleyen bir durumdur. Beraberinde tüy dökme mevsimi ya da mevcut hastalıkların olumsuz etkileri derken kedilerde tüy dökülmesinin altında onlarca neden yatıyor olabilir. Kedilerde tüy dökülmesi belirli bir ölçüde olağan bir durumdur çünkü kediler tüy döker. Ancak dökülen tüyleri miktarı, yolunda olmayan bir şeylerin varlığına işaret edebilir. Bu noktada veteriner kontrolü şarttır. Kediler doğaları gereği tüy dökerler fakat bu durum bazen ciddi sağlık sorunlarının varlığına işaret ediyor olabilir. Kedilerde tüy dökülmesini önlemenin yollarına geçmeden önce, kedilerde tüy dökülmesi neden olur kısaca göz atalım.

Kedimin tüyleri neden dökülüyor?

Kedilerin tüy dökmesinin altında farklı nedenler yatıyor olabilir. Bazı cins kediler, ırklarının bir özelliği olarak tüy dökmeye diğer kedilere oranla daha fazla meyilli olabilir. Bazı kediler mevsimsel tüy dökebilir ya da bazıları stres kaynaklı tüy dökülmesi sorunu yaşayabilir. Kedilerin tüylerinin dökülme miktarı kedinin cinsine, tüy yapısına, yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kedilerde tüy dökmesi mevsimlere ya da kedinizin adet dönemine göre artış gösterebilir. Bebeklik dönemlerinde de tüy dökmede artış ya da tam tersi azalış da olabilir. Kedilerde tüy dökülmesi denince ilk akla gelenlerden biri mama seçimi oluyor. Eğer doğru bir mama seçimi yapılırsa tüy dökme oranı da ciddi anlamda düşer. Ev yemeklerini kediniz çok seviyor olabilir ancak doğası gereği kediler ev yemeği değil mama ile beslenmelidir. Ev yemeği yiyen kedilerin tüyleri daha çok dökülme eğiliminde olabilir. Ev yemeklerinden mümkün olduğunca kedinizi uzak tutmanızda yarar olacaktır. Yanı sıra kalitesiz mamalar da kedinizin tüy dökmesine neden olabilir. Mama seçimi sadece tüylerini değil kedinizin sağlığını da doğrudan etkiler. Kalitesiz kedi mamaları ile kedinizin sindirim sisteminde sorunlar olabilir, midesi rahatsızlanabilir ya da bağırsaklarına problem olabilir. Yani kalitesiz mamanın kedinize etkisi sadece tüy dökmek değil aynı zamanda birebir organlarına da olabilir. Bu nedenle imkânlar dahilinde mutlaka kedinize kaliteli mama almaya özen gösterin. Kedilerde tüy dökme sebeplerinden bir diğeri de B vitamini eksikliği olabilir. Eğer kedinizde b vitamini eksikliği mevcutsa alınacak takviye vitaminlerle bu sorun ortadan kaldırılabilir. Ancak kedinizde B vitaminin eksik olup olmadığı bilgisini yalnızca veteriner hekiminizden almalısınız. Veteriner hekiminizin önerileri doğrultusunda kediniz için uygun olan vitamini alabilirsiniz.

Kedimin tüylerinin dökülmesini nasıl engellerim?

Kedilerin tüy dökülmesini engellemek için öncelikle altta yatan sebep araştırılmalıdır. Kedinizin tüy dökmesinin altında psikolojik ya da fiziksel bazı sorunların varlığı söz konusu olabilir. Öncelikli olarak hastalığın nedeni saptanmalı ve ardından tedavisine geçilmelidir. Kedinizin tüy sorununun giderilmesi için veteriner hekiminiz uygun bir program önerecektir ancak birkaç şeye dikkat ederek siz de bu programa katkı sağlayabilirsiniz.

1 -      Kedilerde dengeli beslenme

Kedilerde tüy sorununun altında yatan en önemli nedenlerden biri beslenmede yaşanan sıkıntıdır. Kedilerin tüy sağlığını korumanın en etkili yollarından biri onu kaliteli mamalarla beslemektir. Kedilerin tüy sağlığını korumak için balıklı mamalar kullanılabilir. Ancak balıklı mama almak şart değildir önemli olan protein bakımından yüksek, karbonhidrat bakımından düşük bir beslenmenin uygulanmasıdır. Protein bakımından zengin bir mama seçimi yapmanız, tüy sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Protein kaynağının yanı sıra içerisinde Omega 6 ve Omega 3 gibi faydalı vitaminler de bulunmasında yarar vardır. Özellikle derilerinin sağlıklı olması, tüylerin de sağlıklı uzamasını sağlayacaktır. Ayrıca yine sağlıklı deri, beraberinde tüy sağlığını da olumlu etkileyecektir. Cilt sorunlarının yaşanmasını azaltacak ve olası sorunların oluşmasını minimuma indirecektir.

2 -      Tüy bakımının düzenli yapılması

Bu kimi zaman atlanılan ya da vakit bulunamayan bir şey olabilir ancak oldukça önemlidir. Kedilerin tüy bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Özellikle uzun tüylü kediler, topaklaşma ve keçeleşme riski ile karşı karşıyadır. Kedinin tüyleri düzenli olarak taranmazsa karışabilir ve bu karışma artık keçe hale gelebilir. Derisi zamanla nefes alamaz hale gelir ve yaralar oluşabilir. Bu nedenle kedinizi her gün düzenli olarak taramanız gerekir. Kedinin tüylerini taramak ölü derilerin ve ölü tüylerin vücudundan arınmasını sağlar. Bu sayede daha sağlıklı bir deriye sahip olur. Yanı sıra tüylerin gür ve parlak görünmesi de yine bu düzenli taramalar sayesinde olur. Yani sadece cilt sağlığı için değil sağlıklı bir görüntü için de tüylerinin düzenli olarak taranması gerekir. Kedinizin tüy bakımını yaparken tüylerine uygun bir tarak ve fırça seçmeniz gerekir. Tüy yapısına bağlı olarak farklı tarak ve fırçalar kullanılabilir. Kedinizin tüylerini çıkış yönünde ve daha sonra tam tersi yönde tarayabilirsiniz. Bu sayede derisi hava almış olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken kedinizin tarama işlemini bir zevk olarak görmesidir. Canı yanmadan, okşanır gibi taranması onun da hoşuna gidecektir. Kedilerin ölü tüylerini toplamanın bir diğer yolu da tüy toplama eldivenidir. Kedi tüy toplama eldiveni sayesinde kedinin tüylerini sever gibi toplamanız mümkündür.

3 -      Suyunu daima taze tutun!

Suyunun daima taze olması önemlidir. Her gün suyunu değiştirin ve yeni temiz içme suyu koyun. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de günlük su tüketimi önemlidir ve tüy sağlıklarını etkiler. Düzenli olarak su tüketmesi, derisinin nemlenmesine ve beraberinde daha sağlıklı tüylerin çıkmasına yol açar. Kedinize su verirken içme suyu kullanmaya gayret edin. Kedinizin suyunu daima tazeleyin. Eğer çalışıyorsanız ve gün içerisinde temiz su koyma ihtimalini olmuyorsa otomatik su kaplarından da destek alabilirsiniz. Bu kaplar sayesinde kedinizin suyu daima taze kalacaktır.

4 -      Pire tasması kullanın!

Kedilerde tüy yapısına zarar veren en önemli şeylerden biri dış parazit oluşumudur ki bu duruma oldukça sık rastlanır. Kedilerde dış parazit varsa, bölgesel tüy dökülmesi yaşanabilir. Yanı sıra tüylerinde matlaşma görülebilir ya da tüyleri eskiye nazaran çok daha fazla dökülebilir. Bu durumda aşılarının düzenli olarak yapılmasının yanı sıra pire engelleyici kedi tasmalarından da yararlanabilirsiniz. Bu tasmalar kedinizin pire kapmasını engelleyecektir. Özellikle yaz mevsimine göz kırptığımız şu günlerde pire tasması kullanımı çok daha önemlidir.

5 -      Kedi vitamini kullanabilirsiniz!

Kedilerde görülen bazı vitamin eksiklikleri olabilir. Bunu önlemek için vitaminlerden destek alabilirsiniz. Kedi vitaminleri, kedinizin ihtiyacı olan vitamini almasını sağladığı gibi tüylerinin daha parlak ve gür görünmesine de yardımcı olabilir. Yanı sıra kedi maltı kullanımı da önemlidir. Kediler vakitlerinin büyük bir kısmını kendilerini temizleyerek geçirirler çünkü oldukça titiz canlılardır. Kediler, kendilerini temizlerken tüy yutarlar ve yuttukları bu tüyler midelerinde birtakım sorunlara yol açar. Kedi maltı sayesinde besinler sindirilebilir. Yan ısıra içerisinde bulunan vitaminlerle kedinizin bağışıklık sistemi de güçlenmiş olur. Kedi maltı kokusu ve tadından dolayı kedilerin yemeği sevdiği ürünlerdendir. Bu nedenle kedinize kedi maltı verirken zorlanmazsınız. Kedinize bu tarz takviyeler vermeden önce veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmemenizde yarar vardır.

Benzer Yazılar