Kediler Hakkında Bilgi
Kedim Çok Zayıfladı Nasıl Kilo Aldırabilirim? 05.04.2022

Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için belirli bir kiloyu korumaları gerekir. Nasıl ki kedilerde obezite çok ciddi bir sağlık sorunudur, aynı şekilde zayıflık da ciddi bir sağlık sorunu teşkil eder. Kediler normalde hareket etmeyi çok sevmediklerinden (tabi kedinin karakteristik özelliklerine bağlı olarak tam tersi de olabilir) kilo almaya çok meyillidirler. Hatta bu nedenle kedi sağlığı denince ilk akla gelen obezite yani aşırı kilo sorunudur. Kedilerde sık görülen hastalıklardan biri, işte bu hareketsiz yaşamdan dolayı obezitedir. Obezite ne kadar büyük bir sorun ise zayıflık da bir o kadar sorundur. Kediniz normalde kilolu olup, birden zayıflamaya başlayabilir ya da doğduğundan beri çok zayıf da olabilir. Önemli olan bağışıklık sisteminin güçlü olmasıdır. Veteriner hekim, yapacağı muayenenin ardından bir takım önerilerde bulunacaktır. Bugün sizlerle kediler neden zayıflar sorusunun yanıtlarına değineceğiz. Kedilerin zayıf olmasının altında farklı nedenler yatıyor olabilir. Kedilerin yemek yememesi ya da olması gerekenden az mama tüketmesi, üzerinde durulması gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Kedilerin zayıflamasının altında yatan nedenleri birkaç madde halinde ele alalım.

Kediler neden zayıflar?

Kediniz normalde ideal kilosundayken birden zayıflamaya başladıysa sağlık sorunu olduğu aşikârdır. Bu illa fiziksel bir nedenden kaynaklanıyor olmayabilir. Kedinizin yaşadığı stres ve depresyon da zayıflamaya neden olabilir. Bir canlının sağlığını hatta hayatını tehdit eden en önemli unsurlardan biri stres ve depresyondur. Kedi, köpek, kuş, balık gibi evcil hayvanlarda depresyon görülebilir. Evet, bir balık da strese girebilir. Örneğin eğer bulunduğu ortamı sevmiyorsa, suyun kalitesinde düşüklük varsa ya da çevresel nedenler onu zorluyorsa balık strese girebilir. Aynı şekilde bir köpek için de durum geçerlidir. Köpekler tıraş olduklarında bile strese girebilirler. Sahiplerini kaybettiklerinde ya da sokağa terk edildiklerinde yaşadıkları stres, zaman içinde depresyona dönebilir. Depresyon ruhsal bir hastalık gibi dursa da bir müddet sonra fiziksel zararlar doğurabilir. Köpek yemeden içmeden kesilebilir ve hayatla bağını azaltabilir. Günün sonunda hayatını kaybetme noktasına bile gelebilir. Kedi için de aynı durum geçerlidir. Basit bir seyahat, tıraş olma ya da eve gelen bir yabancı kedilerde stres nedeni olabilir. Kediler rutinlerine bağlık oldukları kadar, yaşam alanlarına da bağlı canlılardır. Taşınmak gibi basit görünen bir olay bile kedilerde strese neden olabilir. Kedinizin strese ya da depresyona girmesinin beraberinde birtakım fiziksel etkiler görülebilir. Stres ve depresyon ilk başlarda psikolojik gibi görünse de bir süre sonra fiziksel etkilere dönüşecektir. Strese giren kedinin ilk yansıması beslenme üzerine olabilir. Kedinizin iştahı kaçabilir ya da en sevdiği mamaya olan ilgisi azalabilir. Düzenli ve yeteri kadar yemek yiyemediği için de bir süre sonra zayıflamaya başlar. Yukarıda da söylediğimiz gibi kedinizin zayıflamasının altında her zaman fiziksel rahatsızlıklar yatmıyor olabilir. Stres ve depresyon da kedilerde zayıflamaya neden olabilir. Kedilerde zayıflama nedenlerinden bir diğeri ise şeker hastalığının varlığı olabilir. İnsülin hormonunun üretim sürecinde yaşanan sorunlar bir süre sonra sağlığı tehdit eder hale gelecektir. Kedilerde zaman içinde iştah kaybına neden olacak ve zayıflama kaçınılmaz olacaktır. Kedilerde şeker hastalığının belirtisi elbette sadece kilo kaybı değildir. Eğer kediniz her zamankinden daha fazla su tüketiyorsa, idrarı normalden fazlaysa ya da idrar yolu enfeksiyonu yaşıyorsa bu durum akla şeker hastalığını getirebilir. Bu noktada en doğru tanıyı veteriner hekim koyacaktır.

Kedim neden zayıflıyor?

Kedilerin zayıflamasının altında yatan bir diğer neden de mide ve bağırsak sorunları olabilir. Mide ve bağırsakta yaşanan bir sorun, iştah azalmasına yol açabilir. Yanı sıra ishal ve kusma gibi sorunlar da olabilir. Besin alerjileri, enfeksiyonlar ve bağırsak hastalıkları kedilerde zayıflamaya neden olan unsurlardandır. Kedilerin zayıflamasının altında yatan bir diğer neden ile devam edelim; tiroit hastalıkları. Kedilerde sık görülen hastalıklardan biri tiroit sorunlarıdır. Kedi normalde iştahlıdır ancak yine de kilo vermeye devam eder. Kediniz normalden fazla yiyorsa ve buna rağmen hala kusmaya devam ediyorsa bu durumda tiroit bezlerinde bir sorun olabilir. Tiroit bezindeki tümör ya da bezlerin aşırı aktif olması zayıflama yaratabilir. Tiroit bezi metabolizma ile direkt iletişimdedir ve bu nedenle kontrol altına alınması gereken bir durumdur. Eğer kediniz çok yediği halde hale zayıflıyorsa mutlaka veteriner hekime götürüp bir muayeneden geçirmek gerekir. Kedilerde sık görülen hastalıklardan bir diğeri ise böbrek hastalıklarıdır. Kilo kaybı başta olmak üzere pek çok şekilde kendini belli eder. Kedilerde böbrek yetmezliği ilerleyen yaşlarda daha sık görülür. En tipik belirtilerinden biri kilo kaybıdır. Yanı sıra idrarda artış ve idrara çıkma isteğinde fazlalaşma görülebilir. Kilo vermesinin yanı sıra idrarla alakalı sorunlar da yaşıyorsa kedinizi kısa sürede veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır. Kedinizde mevcut olan iç parazitler de kilo kaybına yol açabilir. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan özellikle yavru kedilerde bu duruma rastlanabilir. Kusma ve ishal gibi sorunlar da bunlara eşlik edebilir. İç parazit, çok ciddiye alınması gereken bir sorundur bu nedenle iç parazit ilaçlarının aksatılmaması gerekir.

Kedim çok zayıfladı ne yapmalıyım?

Kedinizin zayıflamasına çözüm bulmak için konunun kaynağına inmek gerekir. Bir kere her koşulda veteriner hekime gitmeniz gerekir. Veteriner hekim, yapacağı tetkiklerin ardından teşhis koyar ve bu yolda bir tedavi yöntemi uygular. Eğer kedinizin zayıflamasının altında fiziksel değil psikolojik nedenler varsa kedinizi stresten uzak tutmak için elinizden geleni yapın. Mesela onunla eskisinden çok daha sık vakti geçirin. En sevdiği oyunları oynayın. Evde çok yalnız bırakmamaya dikkat edin. Kedi kendini ne kadar yalnız hissetmezse o kadar mutlu olacaktır. Diyelim ki her şeyi yaptınız ancak kediniz yine de ideal kilosunda değil. Bazı kedilerin iştahla arası pek yoktur. Kedilerde iştahsızlık pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bunu gidermek için mamasını “veteriner hekimin bilgisi dahilinde” değiştirmeyi deneyin. Belki sürekli aynı mamayı yemekten sıkılmıştır ve farklılık olması için değişikliğe gitmek istiyordur. Zaman zaman mama değişikliği yapmak, kedilerin iştahının açılmasına neden olabilir. Bazı noktalarda veteriner hekiminiz vitamin ya da gıda takviyelerine ihtiyaç duyabilir. Bunları kendiniz almayın mutlaka veteriner hekimin uygun gördüğü bir takviyeyi alın. Kedilerin iştah sorunları zaman zaman olabilir ve bu bir yere kadar doğaldır. Ancak aşırıya kaçması elbette altında farklı nedenlerin yatmasından kaynaklanır. Bu noktada yapacağınız en iyi şey bu süreci hekim ile birlikte görüş birliğine vararak geçirmektir. Kediler hassas canlılardır ve hassas bakıma gereksinim duyarlar. Zaman zaman sağlıklarında düşüşler görülebilir önemli olan tam zamanında önlem almak ve bu süreci onun için en iyi olacak şekilde atlatmaktır.

Benzer Yazılar