Kediler Hakkında Bilgi
Kedim İp Yuttu Ne Yapmalıyım? 10.08.2021

Kediler zeki oldukları kadar oyuncu ve zaman zaman yaramazdırlar. Bu yaramazlık da çoğu zaman başlarına iş açabilir. Kediler yumak ve benzeri gibi şeylerle oynamayı severler, tabi bu oyun her zaman eğlenceli bitmez! Kedilerde sık rastlanan sorunlardan biri kedinin ip yutmasıdır. Peki, kediler neden ip yutar gelin kısaca değinelim. Kediler içgüdüsel olarak av merakı olan hayvanlardır. Doğadaki akrabaları avlanarak karınlarını doyururlar. Avlanma içgüdüleri onları aynı zamanda meraklı da yapar. Onlar için her yeni nesne, yeni bir merak konusudur. İple oynarken ipi bir anda yutma davranışı sergilemesi de meraktan olabilir. Diğer bir deyişle avlanmak, kedilerin yırtıcı yapılarının bir yansımasıdır. Her ne kadar kediler evcil olsa da yine de genlerinden gelen bir dürtü söz konusu olabilir. Kediler vakitlerinin çoğunu dinlenerek, takip edere, kovalayarak, zıplayarak, oynayarak ve yemek yiyerek geçirirler. Avcılık, kedilerin doğuştan gelen bir davranışıdır. Avını yakalayan kedi, doğal ve içgüdüsel olarak onu yemeye çalışır ki bu da kedilerin farklı cisimleri yutmasına neden olur. İp ve türevleri kedilerin daima ilgisini çeker, onları yakaladıkları anda da yeme davranışı gösterebilirler.

Kedim iplik yuttu!

Kediniz eğer ip yuttuysa birtakım ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Yabancı cisim tıkanıklığı adı verilen durum gelişebilir. Bazı yabancı cisimler kedilerin vücudundan çoğu zaman kendiliğinden atılır ancak her zaman dışarı atım bu kadar kolay olmayabilir. Kedinizin ip yuttuğundan şüphe ediyorsanız onu hemen veteriner hekiminize götürmeniz gerekir. Hatta ip, kedinin vücudundan çıksa bile organlarda herhangi bir tahribata yol açma ihtimaline karşı yine de genel bir kontrole götürmenizde yarar olacaktır. Kediler ip yuttuğunda sindirim sisteminde tıkanıklık meydana gelebilir. Yanı sıra mide ve bağırsakta sorunlar oluşabilir. Kedinin ip yutması acil bir durumdur ve en kısa sürede veteriner hekime bilgi verilmelidir. Aksi halde ip, kedinin midesinde şişmeye neden olabilir ve bu durum ağrılı bir süreç olabilir. Kedinizin ip yuttuğundan şüphe ediyorsanız onu en kısa sürede veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır.

Kedimin ip yuttuğunu nasıl anlarım?

Eğer kedinizin ip yuttuğunu düşünüyor ancak emin olamıyorsanız birtakım belirtileri takip etmenizde fayda olacaktır. Örneğin kedinizin iştahı azalabilir ya da kusma görülebilir. Kediniz ishal olabilir. Huzursuzluk, uzanma ve rahat olamama gibi bir duygu durumuna girebilir. Karın ağrısı çekebilir ve bunu belli edebilir. Kedinizde ateş yükselmesi olabilir. Kedinizin ip yutması onu sadece fiziksel olarak etkilemekle kalmaz aynı zamanda psikolojik olarak da birtakım sıkıntılar doğurur. Örneğin depresyon ya da uyuşukluk, uyuma hali, halsizlik gibi belirtiler görülebilir.

Kedim ip yuttu ne yapmalıyım?

Kedinizin ip yuttuğunu düşünüyorsanız ipin kendiliğinden vücut tarafından atılmasını beklemeden hemen veteriner hekiminize götürün. İp, her ne kadar ince ve küçük bir cisim olsa da kedinize ciddi zararlar verebilir. Unutmayın ki kediler hassas canlılardır, hele mideleri daha da hassastır. Bu nedenle kedinizin ip yutması durumunda ipi kendiniz çıkarmaya çalışmayın ve dahası vücudun kendiliğinden dışarı atmasını beklemeden hemen durumu veteriner hekiminize bildirin. Kedimi nasıl kustururum ya da kedim ip yuttu bir şey olur mu diye düşünmeden soluğu veteriner hekiminizde almanız en doğru seçim olacaktır.

Benzer Yazılar