Kediler Hakkında Bilgi
Kedimin Burnu Akıyor, Ne Yapmalıyım? 20.05.2021

Burun akıntısı, her canlının mustarip olabileceği sağlık sorunlarındandır. Kimi zaman ciddi başka hastalıkların varlığına işaret eder, kimi zaman basit ve çözümü kolay nedenlere bağlıdır. Kedilerde burun akıntısı sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Aslında kedilerde burun akıntısı başlı başına bir sorundan ziyade, çeşitli etkenlerin neticesinde ortaya çıkan bir semptomdur demek daha doğru olur. Kedilerde burun akıntısı denince ilk ala gelen kedinin nezle olması ya da kedilerde soğuk algınlığı olabilir. Bu kimi zaman doğru bir tespittir. Evet, kediniz nezle de olmuş olabilir. Ancak durum sanıldığından daha ciddi de olabilir ki bu noktada veteriner hekim muayenesi gereklidir. Kedimin burnu akıyor diyorsanız ilk olarak yapmanız gereken kedinizi veteriner hekime götürmek ve burun akıntısına neden olan etkeni bulmaktır.

Kedilerde burun akıntısı neden olur?

Kedilerde burun akıntısının pek çok nedeni vardır. Bunlardan birkaçı ile başlayalım. Kedilerde alerji, sık görülen sağlık sorunlarındandır. Kedinizin bir şeye alerjisi olabilir ve bunun neticesinde burnu akabilir. Yanı sıra gözlerinde yanma, kızarıklık, hapşırık gibi tepkimeler de görülebilir. Eğer alerjiden kaynaklanan bir burun akıntısı varsa mutlaka yanında kızarıklık, hapşırık, gözlerde yanma gibi belirtiler de bu duruma eşlik edecektir. Bir diğer burun akıntısı nedeni griptir. Kedilerde soğuk algınlığı, sık görülen sağlık sorunlarındandır.  Grip, kedilerde üzerinde durulması gereken bir hastalıktır çünkü ne yazık ki hayatını kaybetmesine bile neden olabilir. Göz akıntısı, ateş, iştahsızlık, halsizlik, solunum güçlüğü gibi semptomlar varsa kediniz grip olmuş olabilir. Kedilerde burun akıntısı aynı zamanda bir mantar enfeksiyonunu da işaret ediyor olabilir. Kedilerin burun boşluğunda ortaya çıkan mantar enfeksiyonları, burun akıntısına yol açabilir. Burundaki iltihap, burun kanaması gibi belirtiler görülebilir. Kedilerde burun akıntısı bir “yaramazlık” neticesinde de olabilir. Kedilerin burnuna kaçan yabancı cisimler, burun akıntısına yol açabilir. Bu nadiren karşılaşılan bir sorundur ancak ihtimal dahilindedir. Şimdi biraz daha ciddi hastalıklarla devam edelim. Kedinin burnunda tümör varlığı da burun akıntısına yol açabilir. Burun ya da burun boşluğundaki tümörlerden kaynaklanan burun akıntısı görülebilir. Bu akıntı iltihaplı ya da kanlı olabilir. Kedilerde zatürre de burun akıntısı yapabilir. Kedilerde zatürre oldukça riskli bir hastalıktır. Gelelim diş hastalıklarına. Hemen her blog yazımızda rutin kontrollerin önemine değiniyoruz. Kedilerin de köpeklerin de göz sağlığı ya da diş sağlığı gibi konularda sıkıntıları olabilir. Kedilerde diş hastalıkları oldukça yaygındır. Diş köklerinde bulunan sorunlar burun akıntısına neden olabilir. Özellikle kedilerde diş apsesinden kaynaklanan burun akıntıları görülebilir. Kedilerde burun akıntısına yol açan nedenler arasında rinit, travmalar, tahriş, bakteriyel enfeksiyonlar da olabilir. Kedinizin burun akıntısı ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir bu nedenle en kısa sürede veteriner hekim muayenesi gereklidir.

Kedilerde burun akıntısı tedavisi

Burun akıntısı tedavisi, hastalığın nedenine bağlı olarak değişecektir. Yapılan detaylı muayenede kan testleri, sürüntü testleri ya da tomografi gibi tetkikler istenebilir. Kedilerde burun akıntısı tamamen “neden” ile ilişkilidir; burun akıntısına yol açan nedene bağlı olarak tedavi değişir. Burun akıntısının nedeni yabancı cisimlerde operasyon gerekebilir. Eğer enfeksiyon ise ilaç tedavisi olabilir. Alerjilerden kaynaklanıyorsa alerji testleri ile sorunun kaynağı tespit edilebilir. Kedinizde burun akıntısı varsa telaşa kapılmadan veteriner hekiminize durumu bildirmeniz yeterlidir. Kedinizin burun akıntısının nedeni bulunduktan sonra hızlıca tedavi uygulanır. Kedinizde burun akıntısı varsa, akıntının kendiliğinde geçmesini beklemeyin zira bu akıntı ilerledikçe ve arttıkça çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Benzer Yazılar