Kediler Hakkında Bilgi
Kediyle Tatile Gitmek: Kediyle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler 16.08.2021

Tatil dönemi hala devam ediyor. Korona virüs pandemisi nedeniyle uçak ya da otobüs gibi toplu taşıma araçlarını tercih etmeyen onlarca insan var. Haliyle arabayla yolculuk daha çok tercih edilebiliyor. Konu tatil olunca onlarca soru beliriyor zihnimizde; kediyle seyahat edilir mi, kedileri sakinleştirmek için ne yapmak gerekir, uzak yolculukta kedi nasıl sakinleştirilir, kedi seyahat tuvaleti nedir, kediyi uyutmadan yolculuk yapılır mı, kedi ile araba seyahati nasıl olur ve benzeri gibi onlarca soru… Bu yazımızda kediye araba seyahatinde dikkat edilmesi gerekenlere kısaca değineceğiz.

Kedi ile araba yolculuğu

Şunu biliyoruz ki kediler seyahat etmeye can atan canlılar değildirler. Elbette içlerinde gezmeyi seven de vardır ancak genellikle kendi güvenli alanlarından çıkmaktan pek hoşlanmazlar. Genel olarak değişikliği sevmeyen kediler için seyahat, huzursuz bir ortamdır. Kendi yerini arar, yatağını arar ve evinde olmak isteyebilir. Diğer bir deyişle bazı kediler için seyahat, bir hayli stresli geçebilir. Tabi bu stres de olduğu gibi davranışlarına yansıyabilir. Kediniz miyavlayabilir, hareketli olabilir, huzursuz davranışlar sergileyebilir. Kedinizle daha önce gergin bir yolculuk deneyiminiz olduysa, bir sonraki seyahati planlamadan önce veteriner hekiminizde destek alabilirsiniz. Belki bir sakinleştirici ile daha rahat bir yolculuk yapmanızı sağlayabilir. Öncelikle yola çıkmadan önce mutlaka bir taşıma çantası edinin. Kedinizin arabanın içerisinde serbest bir şekilde dolaşması hayati risk taşır çünkü ani bir frende ya da fevri bir harekette kediniz birden öne fırlayabilir, sürücü koltuğuna atlayabilir ve kazaya yol açabilir. Bu nedenle kedinizi arabanın içinde asla serbest bırakmamanız gerekir. Kedi taşıma çantası ile seyahat edebilirsiniz ancak elbette uzun bir seyahat olacaksa taşıma çantasının da bir o kadar büyük olması gerekir ki kendini sıkışmış hissetmesin. Kedinizin hareket özgürlüğünün mutlaka olması gerekir. Yolculuğa çıkmadan önce yanınıza alacaklar listenizin başında beslenme ve su kapları gelir. Yolda mümkün olduğunca mola vermeli ve kedinizin ihtiyaçlarını gidermelisiniz. Suyu taze olmalı, her su verdiğinizde temiz ve serin olmasına dikkat edin. Kediniz arabaya bindiğinde yolculuğun verdiği stresle biraz gergin olabilir. Kedinizle konuşarak ona sesinizi duyurabilirsiniz. Sesinizle onu rahatlatabilirsiniz.  Huzursuzluğu geçtikten sonra taşıma kafesini sabitleyerek güvenli bir yolculuğa başlayabilirsiniz.

Kediyi uyutmadan yolculuk…

Kedinizi seyahat süresince uyutmak zorunda değilsiniz. Eğer uzun bir yola çıkacaksanız, birkaç gün öncesinden kısa kısa yolculuklarla onu arabaya alıştırabilirsiniz. Bu sayede yolculuk sonrasında evine döneceğini düşünür ve daha az tedirgin olur. Araba, uçak ya da tren ile seyahat etmeyi tercih ediyorsanız yolculuk boyunca taşıma çantasından ya da sepetinden kedinizi çıkarmayın çünkü aksi durumda güvenlik açığı olacaktır. Kedinizi taşıma çantasından çıkarmanız gereken durumlarda belini ve göğsünü saran bir kedi tasması kullanabilirsiniz. Araba yolculuğu sırasında içeriye temiz hava girmesini sağlamak için camları aralayın ancak tamamen indirmeyin. Camların tamamen açık olması kedinizi ürkütebilir. Kedinizi araç içinde ne sıcağa ne soğuya maruz bırakın; klimanın çarpmasını engellerken aşırı sıcak bir ortam oluşumundan da kaçının. Kedinizle yolculuk sırasında sık sık konuşun. Sesinizi duyması, rahatlamasını sağlayacaktır. Kedinizin favori oyuncağını yanınıza almayı ihmal etmeyin. Bu, kedinizin kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Şunu unutmayın ki kediler stres anındayken uyumaz. Hatta bazen yemek yemez, tuvalet ihtiyacını bile gidermez. Bu durumda yanınıza bir çiş pedi ya da mama almanızda yarar olacaktır. Yolculuk bitene kadar su içmek istemeyebilir ancak siz yine de suyunu daima yanınızda bulundurun. Sarsıntı, hız ve gürültü kedinizi korkutur bu nedenle arabayı kullanırken sert manevralar yapmaktan kaçının. Kediniz yolculuk sonrasında, vardığınız noktada yabancılık çekebilir. Alışmadığı bir ortamsa taşıma çantasının içerisinden çıkmak istemeyebilir. Bu gibi durumlarda onu çıkması için zorlamayın. Bir süre sonra kendiliğinden dışarı çıkacaktır zaten. Bu arada yolculuktan sonra bir müddet daha su içip yemek yemeği reddedebilir, endişelenmeyin… Stresi bitince normal düzenine geri dönecektir. Kediyle seyahat etmek zordur ancak bu kedinizin huyuna da bağlıdır. Bazı kedi ve köpekler araba yolculuğunda sakin durabilir ve hatta etrafa bakabilir. Kendinizi yorucu, huzursuz ve stresli bir yolculuk olacak diye şartlamayın; unutmayın ki her kedi, farklı bir karakter yapısına sahiptir.

Benzer Yazılar