Köpek Cinsleri
Pekinez Cinsi (Irkı) Köpek 12.11.2019

Bir köpek cinsi düşünün ki saygısızlığa tahammülü olmasın, rahatsız edilmekten hoşlanmasın… Şahsiyetli köpek ırklarından Pekinez. Pekingese diye de anılır ancak yaygın kullanımı Pekinez’dir. Şüpheci bir ırk olarak çıkıyor karşımıza. Pekinez eski bir Çin cinsidir. Çin’de popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri Budizm’in yükselişiydi derler. Aslanlar ve aslanlara benzeyen köpekler Buda’nın sembolü olduğundan, bu küçük köpekler de dikkat çekiyordu. Boyut itibari ile aslanı andırmasa da yeleleri ile yine de çağrışım yapıyorlardı. Bir anlamda kutsal sayılan Pekinez’ler o dönem oldukça önemliydi. Öyle ki bazı kaynaklarda bir Pekinez çalmanın cezası olarak büyük yaptırımlar uygulandığı yer alıyor. Kürkünün şeklinden dolayı Çin aslanı olarak da adlandırılmıştı. Eskiden Çin’de kötü ruhları kovan, yarı kutsal bir varlık olarak kabul edilirdi. Öyle ki halk onu selamlayarak önünden geçerdi. Çin’de Pekinez’e duyulan ilgi ve ihtimam, günümüzde o kadar çok olmasa da yine de Pekinez’leri özel bir ırk yapmaya yetiyor.

Pekinez fiziksel özellikleri

Uzun, düz ve gösterişli tüylere sahiptirler. Büyük gözleri koyu renkli, canlı ve hafif dışarı çıkıktır. Düz bir yüzü vardır. Boynu kısa ve kalındır. Ağzı kapanınca dişlerini ya da dilini göremeyebilirsiniz ki zaten yüzü fazlaca tüyle kaplıdır. Zıplar gibi yürürler ve kemikli bir yapıları vardır. Koyu renkli ve kırışık bir burun yapıları vardır. Genelde bej / kahve tonunu daha sık görürüz. Tüyleri diğer köpeklere oranla daha uzundur. Çift katmanlı, yumuşak ve ipeksi yapıda tüyleri vardır. Tüy bakımı önemlidir. Aşırı olmasa da orta derecede tüy dökebilir.

Pekinez karakter özellikleri

Tıpkı Yorkshire’lar gibi Pekinez’ler de kendini tehlikeye atma pahasına korkusuzdur. Cesur olmak kanlarına işlemiştir diyebiliriz. Duyarlı olduğu kadar sahibine bağlı ve aşırı sevgi doludur. Yabancılara karşı mesafelidir. İnatçı ve kararlı bir yapısı vardır. Sahibine dediğini yaptırma konusunda istikrarlı bir görüşe sahiptir. Dediği olana kadar inat edebilir. Kilo alma eğilimi vardır, bu nedenle beslenme konusunda dikkatli olunmalıdır. Fazla havlama eğilimleri vardır bu nedenle aslında iyi bir bekçi köpeğidir diyebiliriz. Evin içinde çok kıpır kıpır değillerdir, apartman dairesinde rahatça yaşayabilirler. Yabancılardan pek memnun oldukları söylenemez. Aşırı samimiyetten hoşlanmazlar bir anlamda “asil” köpeklerdir. Sahibine bir bağlanır, pir bağlanır bu saatten sonra onu aşırı sevgisinden alıkoymak imkansız olur. Ailedeki herkesle arası iyidir ancak özellikle bir kişiye bağımlıdır. Sert hareketlerden, sert oyunlardan hoşlanmaz bu nedenle çocuklu ailelere tavsiye edilen köpeklerden değildir. Genel olarak uysal bir yapıya sahip olsa da yabancılara karşı mesafelidir. Kıskanç bir karaktere sahiptir. Diğer köpeklerle ve hayvanlarla iyi anlaşır. Genelde iştahlı ve kilo almaya eğimli olduğunu belirtmiştik ancak bunun tersi durumlarla da karşılaşmak mümkün olabilir. Örneğin iştahı olmayabilir ya da yemek yemeği reddedebilir. Bunun nedeni anlık bir inatlaşma da olabilir. Oynamayı çok severler, sert oyunlardan hoşlanmazlar. Çocuklu ailelere önerilmemesinin nedeni de budur.

Pekinez tüy bakımı

Pekinez’lerin tüy bakımı biraz zahmetlidir. Uzun ve oldukça bol tüylüdür. Tüy bakımına ekstra özen gösterilmesi gerekir. Orta derecede tüy döker diyebiliriz. Tüylerini kısaltmak daha uygundur ancak çoğumuz bunu tercih etmeyiz zira görüntüsü tam bir prens/prensestir. Düzenli tarayarak ölü tüylerden arındırabilirsiniz. Göz çevresindeki tüylerde kararma olabilir bunun için düzenli silmenizde yarar olacaktır.

Pekinez tuvalet eğitimi

Çok kolaydır diyemeyiz. Bunun nedeni inatçı yapısı. Sabır işi ister ve ne yazık ki başarı oranı da düşüktür. Bağırmak, sert davranmak eğitimi daha da zor kılacaktır. Bu nedenle sabırlı olmak gerekir. Ancak çiş eğitimi zor köpeklerden biri olduğunun altını çizelim. Çiş pedleri ve çiş damlalarından destek alabilirsiniz ancak kesin bu işi çözer diyemeyiz.

Pekinezlerde sık rastlanan sağlık sorunları

Pekinez’lerde en sık rastlanan sağlık sorunu soğuk algınlığıdır. Çabuk hasta olurlar, soğuk havalardan da kolay etkilenirler. Bu nedenle özellikle kış aylarında üşümemesine dikkat etmenizde yarar var. Bunun dışında sıkça rastlanan sağlık sorunlarından biri bel fıtığı ve çıkıktır. Bu arada eğer yavru almak istiyorsanız doğumun da zor olduğu bilgisini verelim. Diğer köpek ırklarına oranla daha zor bir doğum yaşayabilir.

Benzer Yazılar