Kediler Hakkında Bilgi
Az Tüy Döken Kedi Cinsleri Hangileridir? 05.05.2021

Kedileri kimi zaman bir tablo kadar güzel kılan en önemli etkenlerden biri ihtişamlı ve güzel tüyleridir. Her ne kadar bu tüyler bizler için seyrine doyulmaz bir manzara olsa da günün sonunda o manzaranın izlerini koltuklarımızda hatta üstümüzde taşımak da ayrı bir sorun. Bazı kediler tüyleri ile meşhurken bazıları tüysüzdür. Örneğin Sfenks kedisi adeta bir deriden oluşur desek yeridir zira hiç tüyü yoktur. Buna karşın bir İran kedisi tüyleri göz alıcı derece güzeldir. Tüy dökülmesine karşı alerjik sorunları olanlar ya da kedi tüyünün varlığını evde hissetmek istemeyenler için farklı kedi türleri vardır. Tüy dökmeyen kediler ya da az tüy döken kediler, bu tarz istekleri olan hayvan sahipleri için evde beslenebilen kedi cinslerindedir. Peki, tüy dökmeyen ya da dökse bile çok az döken kedi cinsleri hangileridir? Tüy dökmeyen kedi türlerinden birkaçını paylaşalım.

Tüy dökmeyen kedi cinsleri

Tüyleri çok dökülen kediler, insanlarda birtakım alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yanı sıra çok sık temizlik imkânı olmayan yoğun aileler için de tüy dökmeyen kediler çok daha avantajlıdır. Kedilerin tüyleri her gün temizlenmelidir ki topaklar oluşmasın çünkü kedi tüyü aynı zamanda yapışan da bir özellikte olabilir. Bu nedenle kedi sahibi olan ailelerin evlerini düzenli olarak temizlemeleri gerek hijyen sebeplerinden gerekse sağlık sebeplerinden dolayı önemlidir. Kedilerin her gün taranması bir zorunluluktur. Zira kedinin tüyleri ince yapılı olduğu için kolay topaklanabilir. Taranmayan tüyler zamanla keçeleşme yapabilir. Yanı sıra taranmayan tüylerin oluşturduğu bu keçeleşmeler birtakım deri sorunlarına yol açabilir. Ciltlerinin nefes almaya ihtiyaçları vardır. Bu hem yeni tüy gelişimi hem de deri sağlığı için önemlidir. Her gün kedilerin tüyleri ölü tüylerden arındırılmalıdır ki deri sağlıkları korunabilsin. Bazı kediler tüy dökmedikleri gibi nadiren taranması bile kâfi olan kedilerdir. Bu kedi ırklarından birkaç tanesinden kısaca bahsedelim.

1 -   Bengal kedisi

Leopar ve kaplan görünümünde olan ve tüy desenlerini vahşi akrabalarından alan bir kedi ırkıdır. Tüyleri dikkat çekici şekilde güzel bir desene sahiptir. Adete küçük bir leoparı andırır. Bu güzel tüyler aynı zamanda çok dökülme konusunda da sorun yaşatmaz. Bengal kedilerinin tüyleri çok az dökülür ki bu da büyük bir sıkıntı oluşturmaz. Ay tüy dökmesinin yanı sıra her gün taranma zorunluluğu da yoktur çünkü zaten kısa tüylüdür. Vahşi bir görünüme sahip olsalar da tam tersi eğlenceli, aktif ve neşeli olan Bengal kedileri, az tüy döken kedi sınıfındandır.

2 -    British Shorthair

En popüler kedi ırklarından biridir. Neredeyse 2000 yıllık bir tarihe sahiptir. British shorhair orta boy kedi türlerindendir, gür ve bir o kadar yumuşak tüylere sahiptir. Tüyleri gri tonlarındadır. Tüyleri kısa ve gürdür ancak yapısı gereği bir o kadar da az dökülür. Yuvarlak ve tombul yüzleri ile daima bakışları üzerine toplayan British shorthair, az tüy döken kedi ırklarındandır. Kısaca British shorthair tüy döker mi sorusunun yanıtı; “oldukça az” olacaktır.

3 -    Burmilla kedisi

Burmese ve İran kedilerinin çiftleşmesinden doğan Burmilla kedisi, güzellik denince ilk akla gelen kedi türlerindendir. İri bir vücuda sahiptir, bacakları orta boydur. Uzun ve hafif içe kıvrılan bir kuyruğu vardır ki bu kuyruk onun güzelliğini ön plana çıkarır. Burmilla kedisinin sırt kısmı ve kuyruğu siyah ve gri karışımı bir tonda olur. Kafasının üstü ve kulakları da tekir tonlarda olur. Tüyleri ince telli değildir yanı sıra tüy sorunu olmaz. Yerlerde uçuşan ya da yapışan tüylere Burmilla kedisinde rastlamak pek mümkün değildir.

4 -    Bombay kedisi

Siyah, kısa ve oldukça az dökülen tüylere sahiptir. Siyah kürkü en belirgin özelliklerindendir. Bombay cinsi aynı zamanda tasma eğitimi alabilen bir cinstir ve hatta eşya getirmeyi dahi öğrenebilir. Sosyal ve sevecen bir kedi olması onu ideal ev kedilerinden biri haline getirir, tüy dökmemesi de cabası!

5 -    Cornish Rex kedisi

Kürkü iki farklı tüy tabakasından oluşan bir kedi türüdür. Tek katmanda kıvırcık ve yumuşacık yapıda olan tüyleri vardır. Tüyleri az dökülür yanı sıra kedi tüyü alerjisi olanlar için de ideal bir kedi türüdür.

6 -    Sibirya kedisi

Aslında dışarıdan bakıldığında çok tüy dökecek gibi bir görüntüsü vardır. Zira uzun ve yoğun tüylere sahiptir. Ancak pek çok kedi cinsi ile kıyaslandığında hipoalerjenik özelliği gereği, diğerlerinden ayrılır. Çok az tüy dökerler ve bakımları oldukça kolaydır. Haftada birkaç kez fırçalanması yeterli olacaktır.

7 -    Siyam kedisi

Tüy dökmeyen kedilerden bir diğeri de siyam kedisidir. Siyam kedisinin kendilerine özgü bir duruşları vardır ve çarpıcı mavi gözleriyle dikkat çeker. Kısa bir tüy yapısına sahiptir ve çok az tüy döker. Düzenli taranması durumunda tüy dökmesi daha da azalır. Yanı sıra çocuklarla iyi anlaşması bakımından da tercih edilir. Alerjisi olanlar ya da tüy dökülmesinden rahatsız olanlar için ideal kedi türlerinden biridir.

8 -    Russian Blue

Russian blue da az tüy döken kedilerdendir hatta yılda sadece 2 ya da maksimum 3 hafta tüy dökerler. Eğer düzenli olarak taranırlarsa tüy dökmesi daha da az olur. Çocuklu ve kalabalık aileler için ideal bir kedi türüdür. Russian blue için aile kedisidir demek mümkündür.

Benzer Yazılar