Kedi Cinsleri
Bengal Cinsi (Irkı) Kedi 29.11.2019

Vahşi bir kedi mi, yanına gidip sevelim mi, uzaktan seyre mi dalalım, yoksa hiç ses etmeden kenarından köşesinden geçelim mi? Duygularımızın karışık olduğu bir kedi türü zira kürkü ürpertirken yüzünün sevimliliği kafamızı karıştırıyor. Sıradışı kedi ırklarından biri bugünkü konumuz; Bengal kedisi. Vahşi bir kedi gibi duruyor uzaktan, özellikle kürkünün leoparı andırması sanki ormandan yavru bir leopar kaçmış izlenimi veriyor olabilir. Aslına bakarsanız yazımızın ilerleyen kısımlarında Bengal kedisisinin karakterine dair ilginç notlar bekliyor sizi. Demek ki neymiş, her şey göründüğü gibi değilmiş. Önce bu özel ırkın tarih notlarına göz atalım. 1960’lı yıllardayız. Jean S. Mill’in başlattığı ırk programı sonunda Vahşi Asya Leopar kedisi ve evcil kısa tüylü kedinin çiftleşmesiyle elde edildi Bengal kedisi. 1980’li yıllarda ise daha da popülerleşti ve bugün evlerimize yerleşti. Peki Bengal adı nereden geliyor? Bengal ismi bu ırkın atası olan Felis Bengalensis adından türemiştir. Bengal kedisini bu kadar popüler yapan şüphesiz sıra dışı kürkü. Peki nedir bu kürkün özellikleri gelin onlara göz atalım.

Bengal kedisi fiziksel özellikleri

Bengal kedisinin kürkü altın sarısı, kahverengi, turuncu ya da fildişi tonlarında olabilir. Taben renginin üstünde benekleri vardır. Bu benekler de kendi içinde renklere ayrılır. Bu renkleri şöyle sıralayabiliriz; çikolata, kahverengi ve siyah olan benek renkleri en yaygın olanlarıdır. Bazılarının üzerindeki benekler birden fazla renkte de olabilir ki bu onlara vahşi bir leopar efekti verebilir. Kürk rengi sade olabildiği gibi damarlı ya da alacalı da olabilir. İri ancak atletik yapılı bir kedi cinsidir. Vücut yapısı kaslı ve dolgundur ancak bu kas ve yapıya rağmen kemik yapıları ince olabilir. Büyük bir kafası vardır ve üçgen şeklindedir. Kalın bir boyun yapısı vardır ayakları ise büyüktür. Kuyruğu orta uzunluktadır. Vücudundaki noktalar ve benekler ona leopar havası katar ancak huy olarak tam zıttıdır. Kısa ve geniş bir kulak biçimi vardır. Göz rengi mavi, yeşil ya da altın sarısı görülebilir. Ortalama 3,5 ila 7 kilo arasındadır. Bengal kedisi Türkiye’de bulunur mu bu soruya da yanıt verelim. Çok sık karşımıza çıkmaz, yani çoğu evde rastlamayız ancak sayıları hatırı sayılır derecede vardır. Her ev olmasa da birçok evde Bengal kedisine rastlamak mümkündür. Ortalama 12 ila 15 yıl arasında yaşarlar.

Bengal kedisi karakter özellikleri

Yaşaması keyifli kedilerden olmakla birlikte eğer ilk kez bir kedi sahibi oluyorsanız Bengal kedisi sahiplenmek için iki kere düşünün deriz. Çünkü çok ilgi isteyen bir kedi. Kendi köşesine çekilip masum masum onunla ilgilenilmesini beklemez, o ilgiyi çekebilmek için elinden geleni yapar. Hatta öyle ki ona ilgi göstermezseniz depresifleşebilir. Eğer sürekli olarak evde olmayacaksanız ve Bengal kedisinin evde yalnız kalma saati çok olacaksa o zaman doğru bir tercih olmayabilir. Canı sıkılınca bir meraklılık hali çöker. Etraftaki her şeye birden ilgisi artar ve kurcalar da kurcalar. Sıkıntısını gidermek için yapacağı bu minik keşifler size pahalıya mal olabilir zira dediğimiz gibi masum masum evde sizin gelmenizi ve ona ilgi göstermenizi beklemeyecek kadar sabırsızdır. Bengaller sahiplerine aşık olarak bilinirler, onun ilgisini çekmek için patilerinden geleni yaparlar. Siz mesela ona yapmasını istemediğiniz bir şeyi söyleyin, inadına buna devam eder çünkü odağınızın o an onda olması çok hoşuna gider. Köpeklerdeki benzer bir huy Bengal kedisinde çıkıyor karşımıza; istiflemek. Bengal kedisi bazı şeyleri alıp saklayabilir.

Evde bir şeyiniz kaybolursa hırsızı çok uzakta aramayın yani! Evcil hayvanlarla iyi anlaşır bakmayın siz vahşi görünümüne, iyi huylu bir kedidir. Zıplamayı ve tırmanmayı sever. Bu merakını ve keyfini bozmamak için onu oyuncaklara yönlendirebilirsiniz. Tasmayla gezmek sadece köpeklere mahsus değil, en azından bu cins için geçerli değil. Bengal kedisini tasma ile rahatça gezdirebilirsiniz. Bu arada kuşları izlemekten keyif alacaktır ancak yakalama eğilimi gösterebilir bu konuda dikkatli olmanızda yarar var. Yabani bir güzelliğe sahip olan Bengal kedisinin her daim oyuna hazır olduğundan bahsetmiş miydik? Oyun oynamaya bayılır, suyla oynamayı da sever. Vahşi görüntüsünden önce onun evcil bir kedi cinsi olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak tam aksine oldukça sevgi dolu bir kedidir. Sahibine, ailesine son derece bağlıdır. Yukarıdaki zıplama ve tırmanma huyuna bir de koşma eklersek iyi olacak, meraklı ve çevik bir kedi oluşu onu biraz hiperaktif yapıyor haliyle.

Bengal kedisi bakımı

Atletik ve sürekli hareketli yapısı gereği kilosu dengede kalabilir yani ciddi bir kilo alma sorunu olmaz. Egzersiz yapmayı, hoplamayı, zıplamayı sever. Haliyle kilo onda pek durmaz. Kısa ve göz kamaştırıcı bir kürk yapısına sahiptir. Bu tüy yapısı onu diğer kedilerden ayıran bariz bir özelliktir bu nedenle korumak da önemlidir bu kürkü. Ölü tüylerden arındırmanız için haftada bir taramanız önerilir. Odak noktası olmayı ve ilgi görmeyi sevdiği için bu tarama seansları çok hoşuna gidecektir. Kulakları enfeksiyona meyilli olabilir. Kötü koku oluşabilir bu nedenle sürekli kontrol etmenizde yarar var. Diş bakımı da Bengal kedisinin önemli bir noktasıdır. Kedilere özel diş macunları ile dişlerini fırçalayabilirsiniz. Bu arada düzenli diş kontrolü de önemlidir. Yıkandıktan sonra tüyleri biraz zor kuruyabilir, banyodan sonra tam olarak kuruduğuna emin olun. Bengal kedisi sağlıklı bir ırktır, belli başlı sağlık sorunları yoktur ancak her kedide görülebilen sağlık sorunları Bengal kedisi için de geçerlidir elbette. Bunlardan biri kalp sorunlarıdır. Olası diğer hastalıklar ise böbrek rahatsızlıkları ve birtakım bulaşıcı hastalıklardır.

Benzer Yazılar