Benzer ırklar birbiriyle çiftleştirildikçe ortaya çıkan melezler kafa karıştırmaya devam ediyor diyerek başlayalım söze. Bugünkü misafir patimiz için de bu durum geçerli. Baktığımızda Siyam kedisini andırıyor ancak içten içe Birman kedisi de çağrışmıyor değil. Araştırdığımızda genlerinin zaten bu iki kedi türünü taşıdığını görüyoruz. Türün özelliklerine geçmeden önce sizinle misafir patimizi tanıştıralım önce; Tonkinese. Çok eski bir kedi türü. Hatta en eski kedi türlerinden biri olduğu düşünülür. Bazı kaynaklarda Tonkinese kedisinin 1880’li yıllara kadar uzandığı söyleniyor. Tür bir ara yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Ancak daha sonradan 1950’li yıllarda Amerika’da ortaya çıktı yeniden. Hızlıca popülerlik kazandı ve hatta 2015 yılında şampiyonluk ödülüne de sahip oldu. Siyam kedisi ile Birman kedisinin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir ırk. Burmese kedisinin de bu işte parmağı olduğu düşünülüyor. Güneybatı Asya kökenli bir kedi cinsi.
Dr. Joseph Thompson tarafından Asya’dan Avrupa’ya getirildi. O dönemde genetik özellik bakımından tanınan bir kedi türü değildi bu nedenle isim olarak farklı bir şekilde anılıyordu. İlk yıllarda Çikolata Siyamı olarak biliniyordu. Şu an ki ismini Vietnam’ın Tonkin Körfez’inden aldığı düşünülür ancak kökeninin burası ile bir alakası yoktur. Çikolata Siyam’ı İngiltere’deki üreticiler tarafından ilgi gördü ancak doğal mutasyonlarla koyu rengini koruyamadı. Böylece günümüzdeki son halini aldı. Tonkinese kedisi uluslararası kuruluşlar tarafından tanındı ancak bu tanıma süreci uzun zaman aldı. Günümüzde sık beslenen kedi türlerinden biri olarak hayatımızda.
Tonkinese kedisi fiziksel özellikleri
Kaslı, uzun ve zarif bir vücut yapısı vardır. Atletik bir görünüme sahiptir diyebiliriz. Gözleri iridir, hatta bir hayli de çekicidir. Çıkıntılı elmacık kemikleri vardır. Kulakları orta büyüklüktedir. Hem Birman kedisi hem Siyam kedisinin ortak özelliklerini taşır. Tüyleri iklim sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcak iklimlerde Tonkinese kedileri daha açık renkte bir kürke sahiptir. Soğuk iklimlerde ise kürkünde koyulaşma gözükür. Gözlerinin aşırı parlak bir yapısı vardır. Cam gibidir hatta. Genelde yeşil, mavi tonlarda görülür. Tonkinese kedisine yan profilden baktığınız zaman çenesi ve burunlarının aynı hizada olduğunu görürsünüz. Yüz görüntüsünü Siyam kedisinden alır. Arka bacakları ön bacaklarına göre daha uzun yapıdadır. Pençeleri oval şekildedir. Kuyruğu ile vücudu orantılıdır. Tüy yapısı olarak ise parlak, kısa ve yumuşaktır. Vücudu genelde krem ya da kırık beyaz zemin renginde olur.
Kulakları, kuyruk ve ayaklarında koyu tüyler ve noktalar vardır. Doğar doğmaz bu gölgeli görüntü olmaz. Yaşı ilerledikçe rengi oturur. 1 buçuk yaş civarında tam olarak rengi belli olur. Yine bu renk elbette iklime bağlı şekillenir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi soğuk ve sıcak iklime bağlı olarak kürk renginde değişiklik görülebilir. Bunun nedeni enzimlerdir. Daha düşük sıcaklıklar, kürkün koyulaşmasına neden olur bundaki neden de enzimlerin salınımıdır. Dışarıdan baktığımızda bu kadar ağır olabileceklerini pek kestiremezsek de 4 kg’dan 10 kg’a kadar ulaşabilen ağırlıkları vardır. Ortalama 10 ila 16 yıl arasında yaşarlar. Genel olarak sağlıklı, güçlü ve dayanıklı kedi ırklarındandır.
Tonkinese kedisi karakter özellikleri
Çok aktif ve hareketli bir ırk ile karşı karşıyayız. O kadar aktif ki her şeyi oyuna çevirebilme potansiyeline sahip. Hareket halinde olmaktan ve insanlar etkileşim kurmaktan çok hoşlanır. İlgiyi fazlasıyla seven bir kedi olduğunu söylememize gerek yok tabi. Her şeyin odağı olmayı sever. Sahibine bağlıdır ve ondan sürekli ilgi ister. İstediği ilgiyi göremezse ne yapar ne eder kendine ilgi gösterilmesi için bir yolunu bulur. Sevgi istediğini, sizi sürekli takip etmesinden anlayabilirsiniz. İnsanlara ciddi bağları vardır. Kaçmaz, korkmaz aksine her yeni insan, ona kendini sevdirecek yeni bir kişi demektir. Tek başına yaşamak ya da yalnız kalmak gibi kelimeleri Tonkinese kedisi ile yan yana dahi getiremeyiz. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmaz ve bunu belli eder.
Hassas bir kişiliğe sahiptir. Sahibine sadıktır. Bu hassas yapısı onu eğlenmekten alı koymaz. Eğlenceyi çok sever. Her an oynayacak bir şey bulabilir bulamıyorsa da evdeki bir eşyayı gözüne kestirebilir ve onu oyuncak yapabilir. Konuşan kedilerdendir. Mutsuz olduğunu size muhtemelen mır mır anlatacaktır. Aktif oldukları kadar akıllılar da. Yüksek yerlere atlamayı ve interaktif oyunlar oynamayı seviyor. Eğer sıkılırlarsa yaramazlık yapabilirler. Çocuklar ve diğer hayvanlarla arası iyidir. Meraklı bir yapısı vardır. Bu huylarını Siyam atalarından alıyorlar. Kucak kedisi midir? Evet, kucak kedisidir. İnsanların kucağında olmayı ve onlara sarılmayı sever. Yeni insanlarla tanışmak Tonkinese kedisi için dert değil mutluluk kaynağıdır. Başka evcil hayvanlarla da anlaşabilir. Arkadaş canlısı bir yapısı vardır. Çocuklarla arası iyi olduğu için aile kedisidir diyebiliriz. Eğer eğlenceli, enerjik ve sevecen bir kedi sahiplenmek istiyorsanız Tonkinese kedisi sizin için uygun bir kedi türüdür. Fakat eğer çok sık seyahat ediyorsanız ve kediniz uzun süre evde yalnız kalmak zorundaysa o zaman doğru bir tercih olmaz çünkü Tonkinese kedisi kalabalığa alışkındır, evde yalnız kalmak en son isteyeceği şeydir diyebiliriz.
Tonkinese kedisi bakımı
Devon Rex gibi tüysüz kediler hariç birçok kedi fırçalanmaya ihtiyaç duyar. Tonkinese kedisi de bunlardan biri. Düzenli olarak taranmalı ve ölü tüylerden arındırılmalıdır. Ilık bir banyo tüylerinin daha parlak, pürüzsüz ve sağlıklı olmasını sağlayabilir. Mevsim geçişlerinde tüy dökebilir. Onun haricinde tüy dökümü standart kediler gibidir. Diş eti hastalıklarına yatkındır. Bu nedenle haftada en az 1 kez dişlerini fırçalamanız gerekebilir. Bu muhtemelen onun çok zevk alacağı bir şey değildir ancak küçük yaşta alıştırırsanız bunun bir zorunluluk olduğunu anlayacak ve durumu rutin bir hale getirecektir. Yanı sıra kulak temizliği ve tırnak bakımlarına da özen göstermenizde yarar var. Ortalama 16 yıl gibi bir yaşama süreleri vardır yani sağlıklı ve dayanıklı kedilerdendir. Güçlü genlerinin de getirisi var elbette. Diş hastalığına yakalanma ihtimali vardır bu nedenle düzenli kontrol gerekir. Eğer aktif olmazlarsa kilo alma eğilimleri olabilir bu nedenle egzersiz kadar beslenmesine de dikkat etmenizde yarar var.