Kediler Hakkında Bilgi
En Az Tüy Döken Kediler Hangileridir? 02.10.2021

Kediler, evde beslenmesi en ideal pet arkadaşlarımızdan biridir. Kendi temizliklerini kendilerini yalayarak yapar, kendi alanlarını temiz tutar, tuvalet ihtiyacını kumuna yapar ve dahası başlı başına “temiz” canlılardır. İyi bir ev arkadaşı olma özellikleri ile bilinirler. Köpekler gibi gürültücü değildir aksine sessiz yapıları vardır. En fazla birkaç miyav ve birkaç tıslamadan öteye geçmezler. Günün büyük bir çoğunluğunu kendilerini temizleyerek ve uyuyarak geçirirler. Sessiz olmaları ve temiz olmaları nedeniyle evde beslenmesi en kolay evcil hayvanlardan biridir. Gel gelelim bu kadar iyi özelliğe karşın tüy dökme sorunu ciddi bir meseledir. Kedi, köpek ve hatta kuş gibi evcil hayvanların ortak özelliği tüy dökmeleridir. Bu, doğaları gereği yaşanan bir durumdur ve aksi düşünülemez. Ancak biz hayvan sahipleri için bu durumu doğal karşılamak zaman zaman zordur. Tam dışarıya çıkacakken birden üzerinize atlayıp size sevgi gösterisinde bulunan köpeğinizden geriye onlarca tüy kalabilir. Hele o gün siyah giydiyseniz, pek şanslı gününüzde olduğunuz söylenemez zira tüyler daha da belli olacaktır. Evet, kedi tüyü toplama aparatları ya da köpek tüyü toplama rulosu hayatımızı kolaylaştıran şeylerdir ancak yine de tüy sorunu ciddi bir mesele olabilir. Kedilerin tüy dökmesini azaltmanın en etkili yollarından biri onları her gün taramaktır. Taradıkça ölü tüyleri toplar bu sayede tüylerin halılara ya da mobilyalara yapışmasını önlemiş oluruz. Kedinin tüylerini düzenli olarak taramak aynı zamanda deri sağlığı için de önemlidir. Tüyleri tarandıkça derisi de nefes alır bu sayede cilt sorunlarının oluşma ihtimali de azalır. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa ya da kedi tüyüne karşı alerjiniz mevcutsa bu durumda eve kedi almadan önce cins özelliklerini dikkatlice araştırmanız gerekir. Her kedi az miktarda olsa tüy döker ancak bazı kediler tüy dökmeme özellikleri ile bilinirler. Eğer kedi tüyünden hoşlanmıyorsanız ve fakat eve bir kedi almak istiyorsanız aşağıdaki kedi ırklarından birini tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem bir pet arkadaşa sahip olursunuz hem de tüy sorununu ciddi bir mesele haline getirmekten kurtulmuş olursunuz.

Tüy dökmeyen kediler

Az tüy döken kedi cinsleri ile tüy sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Kedinin az tüy dökmesi onu taramayacağınız anlamına gelmez elbette. Eğer kedinizde az miktarda da olsa tüy varsa yine de tüy bakımlarını düzenli olarak yapmanızda yarar olacaktır. Bugün sizlerle az tüy döken kediler hakkında birkaç bilgi paylaşacağız. Bakalım hangi kedi ırkları daha az tüy döküyor…

1 -   Bengal kedisi

İhtişamlı kedi cinsilerinden biridir. Zira tüy yapısı gereği vahşi akrabaları ile benzerlik gösterir. Leopar ya da kaplan gibi vahşi akrabalarına benzeyen Bengal kedileri oldukça sevilen kedi türlerindendir. Bengal kedilerinin tüyleri, diğer kedilere oranla daha az dökülür. Yanı sıra tüy bakımı da kolaydır. Vahşi bir görünüme sahip olsalar da temelde son derece eğlenceli, aktif ve sosyal canlılardır. Ayrıca neşeli karakterleri ile de bilinirler. Dış görünüş olarak küçük bir leoparı andırsa da iç dünyaları tam aksine oldukça eğlenceli ve neşelidir. Bengal kedisi az tüy dökmesi ile bilinen kedilerdendir bu nedenle evde bakımı kolay olan kedi ırklarından biridir.

2 -    Bombay kedisi

Bombay kedisini evcil bir panter olarak tanımlasak çok da yanılmış olmayız. Siyah, kısa ve çok az dökülen siyah bir kürke sahiptir. Özellikle kürkünün yapısı ve siyahlığı ile dikkat çeker. Bombay cinsi kediler aynı zamanda tasma eğitimi alabilen kedilerdir. Hatta bir adım ötesinde, eşya getirme komutunu bile algılayabilir. Bombay kedileri dış görünüş olarak sert bir yapıya sahip olsalar da sosyal ve sevecen bir yapıya sahiptirler. Bombay kedileri, tüyden hoşlanmayanlar için ideal bir seçim olabilir. Tüyü az dökülen Bombay kedileri aynı zamanda meraklı ve bir o kadar oyuncu bir kedi ırkıdır. Dış görünüşleri ile panteri andırıyor olsalar da ruhları naiftir.

3 -    Cornish Rex

Genellikle kedilerin tüyleri iki farklı tüy tabakasından oluşur ancak Cornish Rex’lerde tek katman olan kıvırcık tüyler görülür. Bu tüyler kıvırcık olmasına rağmen oldukça yumuşak bir yapıya sahiptir. Cornish Rex, tüyleri az dökülen kedi ırklarındandır. Kocaman kulakları, kıvırcık tüyleri ile kendilerine has bir güzelliğe sahiptirler. Ayrıca enerjik ve sosyal olmaları ile de bilinirler. Cornish Rex, az tüy döken kedileri arayanlar için ideal bir seçim olabilir.

4 -    Exotic shorthair

Son yılların en popüler kedi cinslerinden biri Exotic shorthair’dir. Kalın ve yoğun tüyleri vardır ancak diğer kedilere oranla daha az tüy dökerler. İyi bir ev arkadaşıdır demek mümkündür. Sakin ve kendi hallerinde bir yapıları vardır. Tüyleri her ne kadar yoğun ve kalın olsa da tam aksine tüy dökme konusunda daha az sorun çıkarır. Tüyleri çok az dökülür ancak bu noktada tüy bakımının yapılması da önemlidir. Doğru bir tüy bakımı ile tüylerinin çok dökülmesi önlenebilir. Exotic shorthair aynı zamanda sosyal, sevecen ve oyuncu özellikleri ile de bilinirler. Özellikle çocuklarla iyi anlaşırlar ki bu da Exotic shorthair’i bir aile kedisi yapar. Özellikle kalabalık aileler için doğru bir seçimdir demek mümkündür.

5 -    Sibirya kedisi

Sibirya cinsi kedilerin de tüyleri diğer kedilere oranla daha az dökülür. Dış görünüm itibarı ile uzun ve yoğun tüylere sahip olması akla ilk “çok tüy döker” düşüncesini getiriyor olsa da diğer kedilere oranla daha az tüy döker. Tüylerinin en önemli özelliği hipoalerjenik yapıda olmasıdır. Çok az tüy dökmeleri ve hipoalerjenik tüy yapısına sahip olmaları ile tercih edilen kedi ırklarındandır. Düzenli tarayarak tüy bakımlarını yapabilirsiniz. Zaten taranıp, ölü tüylerden arındırıldığında daha da az tüy dökecektir.

6 -    Sphynx

Tüyleri neredeyse olmayan ve hatta gözle görülmeyen kedi ırklarından biri Sphynx kedisidir. Sphynx cinsi kedinin tüyleri gözle görülemeyecek kadar azdır bu nedenle tüy sorunu yaşanmaz. Tüy bakımı konusunda bir bakıma ihtiyacı yoktur ancak derisini koruyan bir kürkü olmadığı için özellikle sıcak havalarda korunmaya ihtiyaç duyarlar. Güneş yanığı oluşabilir bu nedenle deri bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. İlginç bir görünüme sahip olan Sphynx kedisi neredeyse hiç tüy dökmez. Bu özelliği ile tercih edilen kedi türlerinden biri olabilir.

7 -    Siyam kedisi

İlginç dış görünüşleri ile oldukça dikkat çeken kedi cinslerinden biri Siyam kedileridir. Siyam kedilerinin çarpıcı mavi gözleri ve kısa tüyleri vardır. Cinsi gereği çok az tüy dökerler. Düzenli tarandıkları takdirde daha da az tüy dökerler. Çok hassas bir yapıya sahiptir. Keskin mavi gözleri ve siyah kulakları ile dikkat çekerler. Aynı zamanda iyi bir aile kedisidir de denebilir çünkü çocuklarla arası iyidir. Etrafa tüy dökülmesinden hoşlanmayanlar için ideal bir seçim olabilir.

8 -    Burmilla

Burmilla kedisinin çok eski bir tarihi yoktur zira 1980’li yıllardan beri varlığını sürdürür. Burmese kedisi ve İran kedisinin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkmış bir kedi türüdür. Burmilla kedisinin tüy yapısı katmanlardan oluşan yoğun bir dizilime sahiptir. Kafasının üstü ve kulakları genellikle tekir tonlarındadır. Tüyleri diğer kedilere oranla daha az dökülür. Oyun oynamayı çok severler. Az tüy döktüğü için tercih edilen kedi türlerinden biridir.

Benzer Yazılar