Köpekler Hakkında Bilgi
En Çok Havlayan Köpek Cinsleri 02.09.2021

Havlamak, köpeklerin kendilerini ifade etme biçimlerinden biridir. Havlayarak pek çok şeyi dile getirebilirler. Oyun oynarken sevinçten havlayabilir ya da tehlike sezdiğinden karşısındakine gözdağı vermek isteyebilir. Sebebi olmaksızın köpekler istedikleri zaman havlayabilirler ancak bazı köpek ırkları için havlamak adeta bir konuşmadır. Bugün sizlerle en çok havlayan köpek ırklarından bahsedeceğiz. Köpekler duygularını ifade edebilmek için havlarlar ancak bazı ırklar artık havlamayı huy edinmiş olabilir ve dahası havlamaları ile nam salmışlardır. Köpek seçerken yalnızca sevimli olması kıstas olmamalıdır. Köpeği bakacağınız ortama göre seçmeniz, ileride yaşayacağınız olumsuz durumları minimuma indirecektir. Apartman köpeği, bahçe köpeği, bekçi köpeği derken hem sizin rahatınız hem de pet dostunuzun rahatı için en uygun ortama en uygun köpek seçimi yapılmalıdır. Eğer köpek gürültüsünden pek hoşlanmayan bir evde oturuyorsanız en az havlayan köpekleri öncelikli olarak tercih etmeniz gerekir. Aşağıda en çok havlayan köpek ırklarından birkaçını paylaşacağız.

1 -    Beagle

Beagle cinsi köpekler aile üyeleri ile iyi anlaşmasıyla bilinir. Tam bir aile köpeği olmasına karşın sesi bir o kadar baskındır. Diğer köpeklerle, aile üyeleriyle, çocuklarla ve hatta yabancılarla çok iyi anlaşırlar. Özellikle koku alma özellikleri ile bilinirler. Oldukça keskin bir burunları vardır. Konu havlama olunca ilk akla gelenlerden de biridir aynı zamanda. Evde yalnız kalmayı hiç sevmezler ve bunu da genellikle havlayarak dile getirirler. Sahiplerinden ayrı kaldıklarında birtakım ayrılık kaygıları yaşayabilirler ki bu da onları daha sesli bir köpeğe dönüştürebilir. Beagle cinsi köpekler özellikle yalnız kaldıklarında havlayabilirler.  Eğitimleri diğer köpeklere kıyasla biraz daha zordur ancak sevgi dolu yapıları ile bir o kadar da seveni vardır. Eğer gürültü bakımından sıkıntılı bir evdeyseniz ne yazık ki beagle cinsi köpek pek doğru seçim olmayabilir.

2 -    Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier cinsi köpek yaygaracı yapıları ile nam salmışlardır. Havlamak için illa bir durum olmasına gerek yoktur; onlar her an havlamaya hazırdır! Aslında tam bir apartman köpeğidir, aile bireyleri ile iyi anlaşır sevimlilikleri ile tüm ilgisi üzerlerinde toplarlar. Ancak konu havlama oldu mu üzerlerine yoktur! Havlama eğilimleri kontrol altında tutulmazsa sürekli havlamaya devam ederler. Bunun için sıkı bir eğitim gerekir. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar ve enerjilerini atamazlarsa havlamaya başlarlar. Egzersizleri düzenli olarak yapılmalıdır aksi halde huysuzlanabilir. Çok sevilen, sevimli, ilgiye bayılan ve her göreni gülümseten bir köpektir ancak havlama durumu erken yaşta kontrol altına alınmalıdır. Çok zeki hayvan olduğu için komutlarınızı anlaması uzun sürmeyecektir.

3 -    Pomerian

Son yılların en popüler köpeklerinden biridir. Tüyleri ve sevimlilikleri ile tüm bakışları üzerinde tutar. Çok oyuncu olan bu ırk aynı zamanda havlamaları ile de meşhurdur. Çok havlayan köpeklerden biridir. Oldukça zekidir ve oyun oynamayı çok severler. Ancak tanımadıkları diğer evcillerle araları pek iyi olmayabilir. Yalnız kalmayı sevmezler, ailelerinden uzak kaldıklarında çok mutsuz olurlar. Havlama eğilimleri bu gibi durumlarda daha da fazlalaşır.

4 -    Fox Terrier

Fox terrier de çok havlayan köpeklerden biridir. Çok yüksek bir enerjiye sahiptirler. Verilen eğitimi alabilirler ve zekidirler.  Bekçilik becerileri çok yüksektir. Uzun süre yalnız kalmayı sevmezler bu noktada havlama davranışı gösterebilirler.

5 -    West Highland White Terrier

Bu ırkın en olumsuz özelliklerinden biri havlamaya karşı olan meyilleridir. Kökeni İskoç dağlarına dayanan bu sevimli ırk daha çok tavşan ve kuş avlamak için kullanılırdır. Westie olarak bilinen bu ırk aynı zamanda kararlı bir avcıdır. Avlarını yakalayana kadar ortamı terk etmezler ve avının peşini bırakmazlar. Apartman için uygun gibi görünse de havlamasından dolayı biraz sıkıntılı olabilir. Özellikle ayrılık kaygısı, onları evde yalnız kaldıklarında daha sesli bir hale getirebilir. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan Westie’ler havlamaları ile ünlüdür.

6 -    Minyatür Schnauzer

Akıllı, tetikte, kararlı ve bastığı yeri bilen köpeklerden biridir. En çok havlayan köpek ırklarından biridir özellikle ani refleksleri çok gelişmiştir. Sevimli ve bir o kadar ilgi çekici bir görünüme sahiptir. Tercih edilen köpek ırklarından biri olsa da havlamaya karşı olan eğilimleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Şunu unutmamak gerekir ki her köpeğin kendine özgü bir karakteri vardır. Irk olarak havlamaya çok meyilli olsalar da huy olarak sakin olan hayvanlar da vardır. Örneğin bazı Yorkie’ler ortalığı ayağa kaldıracak kadar havlamaya meyilli olurken bazıları daha sessiz ve kendi halinde olabilir. Evet, ırk özellikleri mutlaka karakterini şekillendirir ancak şunu unutmamak gerekir ki her köpek aynı davranışı sergileyecektir diye bir kural yoktur. Bu arada hazır havlamadan bu kadar bahsetmişken şu konuya da değinelim. Köpeğinizin havlaması, size bir şeyler anlatmaya çabalıyor olmasından da kaynaklanabilir. Daha önce köpeklerde havlama nedenlerine kısaca değinmiştik. Blog yazımızı okumak için aşağıdaki linke TIKLAYIN.

https://www.petipet.net/blog/kopegim-cok-havliyor-ne-yapmaliyim

Benzer Yazılar