Kediler Hakkında Bilgi
Ev Kedisi Dışarı Çıkarılır mı? 01.06.2021

Köpekler düzenli olarak dışarı çıkıp egzersiz yapmak zorundalar ki sağlıklı olsunlar, bunu biliyoruz. Peki ya kediler için aynı durum geçerli mi? Ev kedisi dışarı çıkar mı sorusu pek çok kedi sahibinin merak ettiği konulardan biri. Evet, kediye tasma takıp dışarı çıkarmak çok alışılagelmiş bir durum olmayabilir. Ancak bu demek değil ki kediler yalnızca evde bakılır, yalnızca evde oynar, yalnızca evde egzersiz yapar. Kediler de dışarı çıkabilir elbette, buradaki tek fark güvenlik önlemler ki onu az sonra anlatacağız. Bazı kediler tam bir ev kedisi olur, vakitlerinin çoğunu gözlerine kestirdikleri bir kalorifer peteğinin yakınlarında ya da yatağında geçirir. Miskinliği sever ve uyanık olduğu saatler kendini temizler ya da mamasını yer. Bu uysallıktaki kediler evde sizden bağımsız rahatlıkla vakit geçirebilir. Evde yalnız kalabilen kediler aynı zamanda biraz daha sakin kediler olabilir. Ancak bu tablonun tam tersi olarak bazı kediler de yerinde durmaz. Oyun meraklısıdır, hiperaktiftir, maceraperesttir ve dahası gözü hep sokaklardadır. Fırsatını bulup evden kaçıp dolaşmayı kollarlar. Gün içerisinde gezmek, sokakları keşfetmek ve günün sonunda eve gelmek isteyebilirler. Bu tarz kedileri evde tutmak zor olacağından, günlük enerjilerini atabilmeleri ve daha rahat olabilmeleri için sokakta dolaştırmak bir seçenektir. Kedi tasması ile ev kedileri de sokakta dolaşabilirler elbette.

Ev kedisi dışarı çıkarılır mı?

Aslında bunun asla olmaz ya da kesinlikle olur gibi net bir cevabı yoktur, bu konu biraz farklı açılardan ele alınabilir. Sokaklarda dolaşmak, koklamak, insanlarla iç içe olarak sosyalleşmek her canlının hakkıdır. Ancak evde doğup büyüyen kediler için dış dünya pek çok tehlikeyi içinde barındırır. Sokak kedisi gibi her an kendini savunmaya hazır olmayabilir ya da alışık olmadığı şeylerle karşılaşabilir. Bu nedenle ev kedisini sokakta yürüyüşe çıkarırken ekstra dikkatli olmak gerekir. Ev kedileri sokaktaki seslere, bakterilere ve hatta patilerine batabilecek minik taşlara bile alışık değildir. Haliyle her dışarı çıkış onun için farklı bir deneyim olacaktır. Sokak kedileri sert yaşam koşullarına alışık oldukları için vücutları bakteri, virüs ve mikroplara karşı dirençlidir ancak aynı durum ev kedileri için geçerli değildir. Alışık olmadıkları her şey onlar için bir tehlike oluşturabilir. Ev kedilerini yürüyüşe çıkarırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Şimdi gelin bunlara değinelim.

Ev kedisini dışarı çıkarırken nelere dikkat etmek gerekir?

Kedinizi sokağa çıkaracaksanız ve bunu düzenli bir hale getirecekseniz o zaman ilk yapmanız gereken parazit aşılarını yaptırmaktır. Yukarıda da söylediğimiz gibi kediler sokaktaki virüslere, bakterilere ve mikroplara karşı savunmasızdır bu nedenle aşılarının mutlaka yapılmış olması gerekir ki sokaktan gelecek tehlikelere karşı vücudu kendini koruyabilsin. Parazit aşısının yanı sıra böcek kovucu tasmalar, pire tasmaları ve benzeri gibi tasmalardan da yararlanabilirsiniz. Bu tasmalar zararlı böcekleri kedinizden uzak tutacaktır. Tasma ile devam edelim… Kediler özgürlüklerine düşkün insanlar oldukları için muhtemelen tasma takmaktan pek hoşlanmayacaktır. Ancak eğer yavru kediye küçüklükten itibaren tasma takmayı aşılarsanız bu onda alışkanlık haline gelecek ve yadırgamayacaktır. Eğer kediniz yetişkinse ve tasma takmayı reddediyorsa onu yavaş yavaş alıştıramaya çalışın. Bu alıştırma sırasında onu zorlamayın ki işler daha da karışmasın. Rahat bir göğüs tasmasıyla kendini çok daha rahat ve özgür hissedecektir. Kedinizi göğüs tasması takmaya alıştırdığınızda artık bu sokak yürüyüşleri çok daha keyifli ve konforlu bir hale gelecektir. Kediler yalnızlığı seven ve kendi kendine yetebilen canlılardır. Köpekler gibi düzenli olarak dışarı çıkma ihtiyacı hissetmezler. Ancak siz yine de dışarı çıkarmak isterseniz öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken birkaç şey vardır. İlk yürüyüşünüz uzun bir parkur olmasın, kısa kısa yürüyüşlere çıkarak onu dışarı çıkmaya hazırlayın. Yürüyüş sırasında kedinizi tasmayla çekmeyin ve tasmanın ipini olabildiğinde rahat bırakın; tabi tedbiri elden bırakmadan. Kedinizi, gitmek istemediği bir yöne doğru çekmeyin, bırakın istediği yerde özgürce dolaşsın. Olası bir kaçma durumunda kedinizin tasmasına bir kimlik kartı ekleyin. Kedinizin tasmasına kimlik bilgilerinin yer aldığı bir kart eklerseniz olası bir kaybolma durumunda onu kolaylıkla bulursunuz. Yürüyüşlerinizi sakin ve kısa mesafelerde yapın. Kediler dışarıda pek çok şeyden korkabilir bu nedenle korkma ihtimali olan kalabalık yerlere girmekten kaçının. Sokak köpekleri, kedilerin en büyük kâbuslarından biridir bu nedenle yürüyüş sırasında daima çevrenizi kontrol edin. Eğer kediniz yürüyüşten rahatsız olduysa onu bir daha dışarı çıkarmak için zorlamayın ve hatta mümkünse artık dışarı çıkarmayın. Çünkü dışarı çıkmak onda birtakım streslerin gelişmesine neden olabilir ki bu stres çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kediniz dışarı çıkmak istedikçe, güvenlik tedbirlerini alarak onu dışarı çıkarın ancak asla ama asla zorlamayın.

Benzer Yazılar