Kediler Hakkında Bilgi
Ev Temizlik Ürünleri Kedime Zarar Verir mi? 28.12.2021

Ev temizliği, her koşulda bir numaralı hijyen maddemiz, bu konuda mutabıkız. Ancak Covid 19 ile mücadele ettiğimiz şu dönemde hijyen başlı başına bir sorumluluk haline geldi. Kedi ya da köpek gibi evcil hayvanları besleyen evlerde bir kokunun ya da tüylerin olması doğaldır ki bunu da zaten hayvan sahipleri kabul ederek sorumluluk alır. Her köpek kokmaz ancak bazı köpeklerde genleri gereği doğuştan var olan bir koku olur. Bu koku evin bazı yerlerine ya da genel havasına sinebilir. Yanı sıra tuvalet ihtiyacını çiş pedine yapan köpekli evlerde de bir koku oluşması doğaldır. Kedili evler bu konuda daha şanslıdır çünkü kedi zaten başlı başına temiz bir hayvandır. Kendini yalayarak temizlediği gibi tuvaletini de kumuna yapar. Kumunu düzenli olarak değiştirdiğinizde evde bir dışkı ya da başka koku oluşmayacaktır. Evcil hayvan sahipleri için öncelik pet dostlarının mutluluğu ve huzuru olduğunda bu konu pek de dert edilmez açıkçası. Ancak dert edilen ve edilmesi gereken bir konu varsa o da hijyen koşullarıdır. Köpek ya da kedi fark etmeksizin evcil hayvanın yaşadığı evde hijyen çok daha sık sağlanmalıdır. Köpeğiniz dışarı çıkıp geldikçe her ne kadar patisini yıkasanız da bazı bakteri ve virüsler eve taşınabilir. Bunlar hem sizin hem köpeğinizin sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Bu nedenle sağlık için evin düzenli olarak temizlenmesi ve her türlü mikroptan arındırılması bir gerekliliktir. Evet, temiz ev şahane bir histir hele ki yeni silinen yerlerden gelen o tertemiz yüzey temizleyici kokusu. Temizlik tutkunları için bu adeta bir terapidir. Ancak bizim gözümüze ve burnumuza hoş gelen bu temizlik malzemeleri evcil hayvanlarımız için ciddi bir tehdit unsuru da olabilir. Ev temizlik ürünleri kedilere de köpeklere de zarar verebilir. Yanı sıra evde yapılan dezenfekte çalışması da evcil hayvanlara zarar verebilir. Covid 19 pandemisi nedeniyle, virüsten korunmak için evlerimizde ya da iş yerlerimizde bazı dezenfekte çalışmaları yaptırmak isteyebiliriz ancak bizi koruyan bu yöntem evcil hayvanımıza ciddi ve hatta kalıcı zararlar da verebilir. Bu nedenle evinizi dezenfekte ettirmeden önce mutlaka ilgili ekiplere evde bir evcil hayvan beslediğinizi bildirin. Zaten ekipler ona göre bir önlem alacaktır. Sadece korona virüs pandemisi için değil bu önlem. Özellikle yaz aylarında böceklerden ya da sineklerden korunmak için aldığımız her önlem birer tehdit olabilir. Bu nedenle eve uygulanacak her dezenfektan müdahalesinde mutlaka köpek ve kedimizi koruyacak şekilde önlemler almalıyız. Böcek ve sinekler için kullanılan bazı ilaçlar aynı zamanda kedi köpek dostu olabiliyor. Bu ilaçların içeriği kedi ve köpeklere zarar vermeyecek şekilde düzenlenebiliyor. Bu sayede kediniz ya da köpeğiniz bu ilacı solusa bile ciddi bir zarar görmüyor. Bugün sizlerle elimizden düşmeyen hele ki korona virüs pandemisinde adeta elimize yapışan temizlik ürünlerinin kediler üzerindeki etkilerini konuşacağız.

Dezenfektanlar kedilere zarar verir mi?

Hepimiz evlerimizi normalden daha fazla temizlediğimiz ve hijyeni ana gündem maddesi haline getirdiğimiz bir dönem yaşıyoruz. Eve gelen her poşeti yıkıyor ve temizlik koşullarını en üst düzeyde tutuyoruz. Pandemi hala aynı şiddetini korurken biz de evlerimizde elimizden gelen hijyen koşullarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Marketten aldıklarımızı birçoğumuz hala yıkamaya devam ediyoruz; poşetleri bile dezenfekte ederek dolaplara kaldırıyoruz. Olası bir temasa karşı tüm önlemlerimizi maksimum düzeyde alıyoruz. Sadece evde değil ev dışında da elimizden dezenfektan ve kolonya düşmüyor. Bir yere temas ettikten sonra mutlaka kolonya ya da dezenfektanla el temizliğimizi yapıyoruz. Bu süreç daha ne kadar devam edecek bilmiyoruz ancak bildiğimiz şu ki bu süreçte hijyen oldukça önemli. Bizim için temizlik önemli ancak aynı durum kedimiz için geçerli olmayabilir. Yani bizi temiz tutan temizlik ürünleri kedimize zarar verebilir. Evde temizlik yaparken bu ürünlerin kedimize zarar vermesini önlemek için almamız gereken bazı önlemler vardır. Özellikle masalar ve mutfak tezgâhları kedilerin favori dolaşma yerleridir. Genellikle masalarda gezmeyi ya da mutfak tezgâhına çıkıp olan biteni izlemeyi çok severler. Ev yüzeylerini temizlemek için kullandığımız ürünler bir sürü kimyasal içeriğe sahiptir. Bu içerikler kedimize zarar verir.

Ev kimyasalları kediler için tehlikeli midir?

Birçok günlük ev temizleme ürünü kedileri zehirleyebilecek düzeyde kimyasal içerir. Elbette hayvan dostu olanlar da vardır ancak ne yazık ki birçoğu çeşitli kimyasalları içerir. Kedinizin cildi, dili ya da gözleri hasar görebilir. Hatta bu kimyasallar zehirli boyuta da ulaşabilir. Bu ürünleri kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Günlük kullandığımız dezenfektanlar, anti bakteriyel ürünler zehirli olabilir. Zemin, cam ve benzeri gibi temizleyicilerde de ciddi kimyasallar bulunur. Hatta bazı uçucu yağlar bile kedinize zarar verebilir. Kimyasalların bu zehirleyici etkisinden korunmak için ilk yapmanız gereken şeylerden biri kimyasal ürünlerin etiketini kontrol etmektir. Evcil hayvan dostu olan ürünleri almanız daha doğru olacaktır. Bu kimyasalları kullanmak yerine kabartma tozu, limon suyu ya da sirke gibi ürünler de kullanabilirsiniz. Eğer kimyasal olanlar daha çok temizlik hissi veriyorsa bu durumda kullanım oranını azaltabilirsiniz. Kullandığınız kimyasalları seyreltmek bir çözüm olabilir mesela.

Kedimi kimyasal ürünlerden nasıl koruyabilirim?

Kediler kendilerini nasıl koruyacaklarını konu temizlik ürünü olunca bilmeyebilirler tabi. Bu noktada güvenliği sağlamak size düşer. Kediler için uygun olan ve zararı olmayan temizlik ürünlerini satın alarak işe başlayabilirsiniz. Bu ürünler bakteri ve virüsleri öldürürken, kedilere zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Kedinizin yeni temizlediğiniz yüzeyde dolaşmasına izin vermeyin ya da tamamen kurumadan kedinizin bir yerlere basmasını önleyin. Siz temizlik yaparken onu başka bir odaya alabilir ve oda tamamen kuruduktan sonra onu bırakabilirsiniz. Özellikle sprey kullanırken kedinizi mutlaka başka bir odaya konumlayın. Temizlediğiniz odanın kapısını kapatın ve kedinizi o odadan uzak tutun. Temizlik ürünlerini saklarken kapaklarının sıkıca kapandığına emin olun. Eğer alkol bazlı bir dezenfektan kullanıyorsanız, kedinizi sevmeden önce ellerinizi mutlaka yıkayın. Kedilere zarar vermeyen ilaçlar ya da kimyasallar piyasada mevcuttur. Bu dönemde tercihimizi bu ürünlerden yana yaparak hem kendimizi hem kedimizi koruyabiliriz. Şunu unutmamak gerekir ki ev temizleyicileri aynı zamanda kediler için zehirleyici boyutta olabilir. Yalnız tahrişle kalmaz çok daha derin sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle ev hijyenini sağlarken önceliğiniz kediniz ve evdeki tüm canlılar olmalıdır.

El dezenfektanları kedime zarar verir mi?

Yukarıda da söylediğimiz gibi eğer kullandığınız dezenfektan yoğun bir alkol oranına sahipse kedinize dokunmadan önce ellerinizi yıkamanızda yarar olacaktır. Bazı anti bakteriyel jeller kedilere zarar verebilir. Kediniz ıslak olan bir jeli sırf merak ettiği için yalarsa bu durumda hemen müdahale gerekecektir çünkü kedinizde kusma ya da zehirlenme gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Kediniz eğer zararlı bir şey yediyse ya da yaladıysa veya yuttuysa bazı belirtiler gösterecektir. Tükürük salınımı çok olabilir ya da kusma, ishal gibi durumlar ortaya çıkabilir. İdrar yapmakta zorlanabilir ve iştah kaybı yaşayabilir. Soluk alıp verirken zorlanabilir, solunum güçlüğü çekebilir. Şok ya da bayılma gibi durumlar yaşanabilir. Cildi iltihaplanabilir ya da şişebilir. Bu belirtiler varsa kedinizi hemen veteriner hekime götürmeniz gerekir çünkü bu durum evde yapılan müdahale ile giderilemez. Kediler hassas canlılardır ve midelerindeki olası bir sorun hayati boyuta taşınabilir. Bu nedenle eğer kedinizin zehirlendiğinden şüphe ediyorsanız ve yukarıdaki belirtileri gösteriyorsa evde durumun geçmesini beklemeyin ve en kısa sürece veteriner hekime ulaşın.

Benzer Yazılar