Köpekler Hakkında Bilgi
Evde Köpek Maması Yapımı 03.02.2021

Köpeklerin sağlıklı gelişimi ve ömürlerini sağlıklı geçirebilmeleri için ilk ve en önemli şart doğru beslenmedir. Doğru beslenen köpekler, pek çok hastalıktan korunur. Köpek mamaları, farklı içerik ve formlara sahiptir. Kimisi kuru mamadır, kimi yaş mama. Köpeğinizin damak zevkine göre hangi mamayı tercih edeceği değişiklik gösterir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli madde ister kuru iste yaş mama olsun daima içeriğinin temiz olması. Bazı mamalar tahıl, bazı mamalar protein ağırlıklı olur. Köpeğinizin yaşına, mevcut sağlık durumuna ve hatta cinsine göre değişen farklı mamalar mevcuttur. Eğer köpeğinizde kilo sorunu varsa, maması da diyet olacaktır. Yaşı ilerlemiş olan köpeklerin de yediği mamanın içeriği farklı olmalıdır. Yavru köpekler için de bu fark aynıdır. Yavru köpekler gelişim çağında oldukları için vitamin ve mineral bakımından zengin olan mamalarla beslenmelidir. Köpeğin sağlık durumu, yediği mamada çeşitlilik yaratacaktır. Örneğin ciğer, bazı köpekler için faydalı içeriklere sahiptir ancak fazla yendiğinde böbrekleri ve karaciğeri yorabilir. Köpeklerde kanser, köpeklerde böbrek yetmezliği, köpeklerde şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarında mamaların içeriği değişecektir bu nedenle her yaşta ve sağlık durumunda veteriner hekiminizin önereceği beslenme programını yapmanız daha doğru bir adım olacaktır.

Ev yapımı köpek maması

Mamaların içeriklerini bilmiyoruz bu doğru. Mamaların üzerinde içerisinde ne olduğu yazıyor ancak elbette emin olmakta güçlük çekiyoruz. Bilinen, güvenilir mama markalarından alışveriş yapmak elbette daha güvenli. İnternet üzerinde ucuz köpek maması altında onlarca ürün var ancak paradan kısmak isterken köpeğimizin sağlığını tehdit etmemiz de ayrı bir durum. Köpek bakımı yalnızca sevgiden ibaret değildir. Kimse bizi zorla hayvan sahibi de yapmıyor. Bu durumda eğer gerçekten bir hayvanın bakımını üstlenmeye karar verdiysek bakımın en iyisini yapmamız gerekir. En kaliteli mamayla beslemeli, veteriner kontrollerini aksatmamalı, suyunu daima taze tutmalı, egzersizine önem vermeli, düzenli olarak gezdirmeli, sadece fiziksel değil mental ve ruhsal olarak da onu her daim “mutlu etme” çabasında olmalıyız. Çünkü hayvan bakımı bunu gerektirir! İlgisini eksik etmemek de bakıma dahildir, onu mutlu edecek şeyler yapmak da. Şunu biliyoruz ki köpekler hassas ve duyguları olan canlılardır. Mutsuz oldukları zaman strese ve hatta depresyona bile girebilirler. Bu nedenle onların sadece karınlarını doyurmak yetmez, sevgiye de doyurmak gerekir. Köpek mamalarından bahsettik bahsetmesine ancak söylediğimiz gibi kaliteli köpek mamaları bazen bütçeleri zorlayabiliyor. Bu durumda “ara sıra” olmak kaydıyla köpeğinize evde mama hazırlayabilirsiniz. Ara sıra dememizin nedeni şu; köpekler insan değildir ve köpek mamasına ihtiyaç duyar. Alacağı vitaminleri, mineralleri ve sağlığına faydalı olacak her şeyi kaliteli köpek mamasından karşılayabilirler. Bazen değişiklik olsun diye evde köpek maması da yapılabilir. Özellikle ödül mamalarını dışarıdan almak istemeyenler için evde köpek ödül maması yapımına dair onlarca tarif var. Biz bugün ödül maması değil de bizzat öğün tarifi vereceğiz.

Ev yapımı köpek maması tarifi

Şimdi gelelim tarif kısmına. Köpekler, damak tadı olan canlılardır. Herkesin sevdiği yemeği sevmeyebilir ya da kimsenin yüzüne bakmadığı yemeğe bayılabilir. Köpeğinizin damak tadını, büyüdükçe ve yeni tarifler denedikçe anlarsınız. Bu nedenle evde yapılan bazı tariflerde biraz da “deneme yanılma” yöntemi devreye giriyor. Ancak merak etmeyin mama ziyan olmaz. Sokakta bir lokma ekmeğe muhtaç olan onlarca can var. Hatta mamadan bol bol yapabilirsiniz bu sayede sadece evdeki cana değil sokaktaki canlara da şahane bir ziyafet çekmiş olursunuz. Ev yapımı köpek maması tarifleri birden fazla var. Biz en bilinenlerinden birkaçını paylaşıyoruz. Bu kadar bilindiğine ve herkesin bu kadar paylaştığına göre vardır bir hikmeti!

1-      Bayat ekmekten köpek maması

Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yollarından biri ile başlayalım. Bu tarif en çok aratılan köpek maması tariflerinden de biri aynı zamanda. İhtiyacımız olan malzemeler bayatlamış ekmek, kemik ve elma sirkesi. Önce kemikleri düdüklü tencerede ya da normal tencerede 1,5 litre ya da 3 litre suyla bir güzel haşlayın. Kemiklerin miktarına göre suyu ayarlarsınız. Haşladıktan sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Kemikler ılındıktan sonra bayat ekmekleri içine atın. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesi ilave edin. Elma sirkesi normalde köpekler için hoş bir ürün değildir ancak özellikle ağız kokusu olan köpeklerde çok iyi geliyor. Yanı sıra eğer ağzının içerisinde yara ya da benzeri sorunlar varsa elma sirkesi bunlara da iyi gelebilir. Mama tarifi işte bu kadar kolay. Kemik suyuna doğranan bayat ekmekler, köpeğiniz için şahane bir öğün olacaktır. Eğer köpeğiniz kendi kuru mamasını bir süredir yemeği reddediyorsa, bir sonraki öğünde kalan kemik suyunu kuru mamanın üzerine döküp vermeyi deneyebilirsiniz. Kemik suyunun tadı mamaya geçerse belki yemek için iyi bir teşvik olur. Kemikleri de isterseniz daha sonrasında ödül maması gibi verebilirsiniz. Kemikleri kemirmek diş sağlığına fayda sağlayabilir. Çünkü dişlerde kalan besin artıklarının temizlenmesi için bu tarz şeyleri kemirmesi faydalı olabilir.

2-      Ispanaklı kıymalı köpek maması tarifi

Ispanak deyince bir adım geride duruyor olabilirsiniz. Neticede köpekler ıspanak yer mi ayrı bir tartışma konusu. Ancak bazı köpeklerin lahana ve salatalık kabuğu bile yediğini düşünürsek ıspanak çok uç bir örnek değil gibi sanki. Gelelim tarife. Buradaki ana kahramanlarımız kıyma ve ıspanak. Yarım kilo kadar dana kıyma, bir su bardağı kuru fasulye, 1 adet kabak, 1 adet havuç, birkaç dal kadar ıspanak ve 1 adet yumurta tarifimizin malzemelerini oluşturuyor. Önce kabak ve havucun kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın. Ispanakları suda bir süre bekletin ve iyice temizleyin. Sonra ince bir şekilde ıspanakları kıyın. Fasulyeyi bir gün önceden ıslatmakta yarar var. Başka bir tencerede kıyma, sebzeler ve fasulyeyi suda haşlayın. Su, sebzelerin üstünü aşacak kadar olsun. Yaklaşık yarım saat kadar haşlansın. Ardından 1 yumurtayı kırın ve karıştırın. Karışımı bir süre bekletin. İyice ılındıktan sonra afiyetle yenmeye hazır!

3-      Karışık sebzeli etli köpek maması tarifi

Şimdi gelelim sebzeli olanlara. Karışık sebze, köpeğinizin midesi için güzel bir mola olacaktır. Elbette içine yine et koyacağız ancak şunu unutmayın ki köpeğinizin sebzeye de ihtiyacı var. Malzemeleri sayarak başlayalım. 400 gr kadar dana, koyun ya da hindi eti. 2 avuç kadar taze yeşil fasulye, 1 su bardağı tahıl, 4-5 adet brokoli, 1 su bardağı kadar bezelye, 1 adet kırmızı elma. Etleri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir tencereye doğranmış fasulye, brokoli, elma ve bezelyeyi ekleyip üzerine etleri ilave edin. Tencereye yaklaşık 1 buçuk litre kadar su ekleyin. Yaklaşık yarım saat kadar haşlayın. Diğer bir tarafta seçtiğiniz tahıl ürünü hangisiyse onu haşlayın. Tahılın suyu ziyan olmasın, onu da etli karışıma ilave edebilirsiniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Ilındıktan sonra köpeğinize verebilirsiniz.

4-      Sebzeli balıklı köpek maması tarifi

Kırmızı etten biraz da balık etine geçelim ve balıkla şahane bir tarif hazırlayalım. Önce malzemeleri vererek işe başlayalım. 2 adet patates, 1 adet orta boy kabak, 2 adet havuç, 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı, 200 gram kadar somon balığı, 1 adet brokoli, 1 su bardağı kadar esmer pirinç. Önce pirinci 2 bardak suda bir güzel kaynatın. İyice yumuşasın. Balığı ayıklayın. Brokoliyi kesin ve patates, kabak ve havucu temizleyip küp küp doğrayın. İsterseniz rende de yapabilirsiniz. Tüm sebzeleri bir tencereye atın ve zeytinyağında kavurun. Sebzeler suyunu saldığı zaman balığı ilave edin. Balık ve sebzeler yumuşadıktan sonra üzerine haşladığınız pirinçleri ilave edin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın ve ılımaya bırakın. Daha sonra köpeğinize verebilirsiniz.

Evde köpek ödül maması yapımı

Yazımızın finalinde bir de ödül maması yapmaya ne dersiniz? Tarif yine çok kolay. 2 yemek kaşığı kadar yer fıstığı ezmesi, 2 yumurta, 1 su bardağı yulaf ezmesi, 2 su bardağı kadar tam buğday unu, 1 adet havuç, 4-5 yaprak ıspanak ana malzemeler. Mutfak robotunda yer fıstığı ezmesi ve yumurtaları iyice karıştırın. Yulafı ve tam buğday ununu ilave edin ve yeniden karıştırın. Havucun kabuklu sert kısımlarını iyice kazıyın ve ardından rendeleyin. Ispanakları da aynı şekilde ince ince kıyın. Tüm malzemeleri karıştırın. Karışımı derin bir kaba alın biraz yoğurun. Hamur gibi açın ve bisküvi haline getirin. Eğer kıvam tutmazsa un ilavesi yapabilirsiniz. 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Rengi sarımsı bir tona dönecektir. Bisküvileri çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Köpeğiniz için sağlıklı ödül maması hazır!

Önemli Not: Bu tarifler her ne kadar doğal ve sağlık içerikler olsa da her köpek için aynı sağlıklı etkiyi yaratmayabilir. Bazı köpeklerin alerjisi olabilir, obezite sorunu yaşıyor olabilir ya da kronik bazı hastalıkların varlığı söz konusu olabilir. Bu nedenle ev yapımı köpek maması tarifini yapmadan önce mutlaka köpeğiniz için uygun olup olmadığını veteriner hekiminize danışmanızda fayda var. Yukarıda da söylediğimiz gibi köpek maması tercihleri köpeğinizin yaşın ve mevcut sağlık koşullarına bağlı olarak yapılmalıdır.

Benzer Yazılar