Su ve kedi ikilisinin pek anlaşamadığını biliyoruz. Kediler sudan hiç hoşlanmazlar haliyle banyo yapmak onlar için oldukça sıkıntılıdır. Kendi öz bakımlarını kendileri gayet iyi yapabildiklerinden çok kirlenmezler zaten. Ancak elbette bu kedileri hiç yıkamayacağımız anlamına gelmez. Kediler her ne kadar kendilerini yalayarak temizleseler de günün sonunda detaylı bir temizleme illaki gerekecektir zaman zaman. İşte bu noktada banyo yapma işini kolaylaştırmanın yollarına bakmak lazım. Bazı kedilerin suyla arası iyi de olabilir yani banyo sırasında size zorluk çıkarmayabilir. Ancak bazıları da bir o kadar hırçın olur. Kediyi daha kolay banyo yaptırabilmek için ödül mamasını devreye sokmakta yarar olabilir. Her banyodan sonra ona bir kedi ödül maması verirseniz, banyo sürecinin daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz. Evet, kediler köpekler gibi komut alma ya da söz dinleme konusunda pek iyi olmayabilir ancak sonunda ödül alacağını bilmesi onu motive edecektir. Kedilerin çok zeki canlılar olduğunu ve istediklerinde komut alabilecekleri bilgisini de verelim. Öncelikle şu sorusunun yanıtı ile başlayalım; kediler bebek şampuanı ile yıkanır mı? Kediler için de köpekler için de benzer sorular sorulur. Bebek şampuanları bebeklerin hassas tenlerine göre formüle edildiğinden kedi köpek gibi hassas canlılarda da kimi zaman kullanılabiliyor. Ancak en doğrusu kedinizi kedi şampuanı ile yıkamak olacaktır. Kedi şampuanları kedilerin tüylerine ve derisine özel olarak tasarlandığından kediniz bu süreçte herhangi bir zarar görmeden yıkanacaktır. Bu nedenle kedinizi daima kedi şampuanı ile yıkamanızda yarar vardır. Şimdi isterseniz adım adım kedinin nasıl yıkanacağına bir göz atalım.
Kedi yıkanır mı? Kedi nasıl yıkanır?
Kedilerin de köpeklerinde çok sık yıkanması uygun değildir. Kediler zaten temiz canlılardır ve kendilerini yalayarak temizleyebilirler. Bu nedenle sık sık yıkamak gerekmez. Sadece çok kirlendiğinde ya da pis bir yere sürtündüğünde yıkamak yeterli olacaktır. Yıkama çok kolay bir süreç olmadığından bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Kedinizi sinirlendirmeden, onu strese sokmadan ve korkutmadan yıkama işlemini yaparsanız bir sonraki banyo günü onun için çok daha rahat geçecektir. Şimdi gelin nasıl bir yol izlemek gerekir kısaca bir göz atalım.
1 - Öncelikle kedinizin “modunu” iyi okuyabilmeniz lazım. Doğru zamanlama çok önemlidir. Kedinizin en sakin olduğu an hangisi ise o zaman yıkamak daha kolay olacaktır.
2 - Banyo sırasında sizi tırmalayabilir çünkü dediğimiz gibi sudan pek hoşlanmayabilir. Bu nedenle banyo öncesinde tırnaklarını kesebilirsiniz bu sayede tırmık darbelerinde en az hasarla çıkmış olursunuz.
3 - Ölü tüylerin şampuanlama sırasında iyice karışmasını önlemek için öncesinde mutlaka kedinizi tarayın. Ölü tüylerden arınan kediniz çok daha rahat edecektir. Yanı sıra bu tarama seansı, kedinizi gevşetebilir bu sayede daha kolay bir banyo süreci geçirebilirsiniz.
4 - Kedinizi yıkarken onu su dolu bir küvete ya da lavaboya direkt koymayın. Duş başlığı ile yavaş yavaş onu suya alıştırın. Birden suya girmesi onu sinirlendirebilir. Sakin sakin duş başlığını kedinize doğru tutun.
5 - Kedinizi yıkarken onunla konuşun. Sesinizi duymak onu sakinleştirecek ve ortada kötü bir şey olmadığını anlamasını sağlayacaktır. Onu sevin, onunla konuşun; sizin enerjinizi hissedecektir.
6 - Eğer imkânınız varsa kediyi iki kişiyle yıkayın. Çünkü muhtemelen su değdiği anda ilk yapacağı şey elinizden kaçmak olacaktır. Kedinizi yıkarken birinden destek alırsanız bu süreç daha hızlı ilerleyebilir.
7 - Kedinizi önce ıslatın. Tamamen ıslattıktan sonra kedi şampuanını dökün ve tüylerini köpükleyin. Eğer kediniz uzun tüylüyse köpükleme sırasında tüylerini karıştırmaktan kaçının. Çıkış yönünden aşağı doğru tarar gibi köpürtebilirsiniz bu sayede tüyleri karışmayacaktır.
8 - Kedinize bir yandan masaj yapın. Böylelikle rahatlayacak ve hırçınlığı bir nebze de olsa azalacaktır.
9 - Yıkama sırasında kulaklarına, gözlerine ve ağzına ekstra dikkat edin ve bu hassas bölgelere şampuan kaçmamasına özen gösterin.
10 - Kedinizi yıkadıktan sonra durulama kısmı çok önemli. En ufak bir şampuan kalıntısı kalmayacak şekilde kedinizi durulayın. Eğer şampuan kalırsa kedinizin cildinde alerjik reaksiyona neden olabilir.
11- Gelelim kurutma işlemine. Kedinizi önce temiz bir havluya sarın ve suyunu alın. Havlu eğer pamuklu olursa işiniz daha hızlı olur. Kedinizin tüyleri uzunsa bir tarak ile banyodan sonra tarayın. Eğer fön makinesiyle kurutmanız gerekiyorsa fön makinesini olabildiğince kedinizden uzak tutun. Derisi hassas olduğu için aşırı sıcak zarar verebilir.
12- Finalde de yukarıda söylediğimiz gibi ödül mamasını verin. Ödül mamasını vermeniz bir sonraki banyo seansını daha kolay kılacaktır.