Kediler Hakkında Bilgi
Kediler Neden Kusar? 13.06.2021

Kedilerin de tıpkı bizler gibi birtakım sağlık sorunları olabilir. Kedi, köpek, kuş, balık gibi evcil hayvanlar aynı zamanda oldukça hassas canlılardır. Bugün küçük bir süt bile köpeğinizin ya da kedinizin rahatsızlanmasına yol açabilir. Kedilerin midesi oldukça hassastır, her gıdayı sindiremez. Bu nedenle sindirim sistemi sorunları görülür. Yanı sıra kediye ev yemeği vermek de midelerin ciddi rahatsızlığa neden olur çünkü kedilerin midesi ev yemeklerindeki tuz ve baharat oranını kaldıramaz. Bu nedenledir ki kediler de köpekler de yalnızca kendi mamalarına gereksinim duyarlar. Ev yemekleriyle onları beslemek oldukça sakıncalıdır. Bugün konumuz kedilerde sıkça görülen kusma. Kediler ne sıklıkla kusar, kediler neden sıvı kusar, yavru kediler neden kusar, kedim mama kusuyor ve benzeri gibi soruların yanıtlarına geçmeden önce kediler neden kusar kısaca değinerek başlayalım blog içeriğimize…

Kedim neden kusuyor?

Kedilerin kusmasının altında onlarca farklı neden yatıyor olabilir. İlk olarak şunu söylemek gerekir ki sebebi ne olursa olsun kedilerde kusma dikkate alınması gereken bir durumdur. Kediniz kustuğunda mutlaka gözlemleyin ve gidişata göre veteriner hekime durumu bildirin. Kedilerin kusma nedenleri farklıdır, basit bir mama değişimi bile midesinde bulanma ve beraberinde kusma yapabilir. Şimdi gelin bu nedenlere değinelim.

1 -   Kedilerde mama değişimi!

Kedilerde mama değişimi bazen kusma gibi nedenlere yol açabilir. Mamasında yapılan değişiklikler, midesinin bozulmasına yol açabilir. Özellikle kuru mama yemeğe alışkın olan bir kediye yaş mama verilirse kusma olabilir. Kediler neden kusuyor sorusunun yanıtlarından biri mama değişimidir diğer bir deyişle.

2 -    Kedinin yabancı cisim yutması!

Kediler oyun oynamayı seven canlılardır. Bazen yanlışlıkla yabancı cisim yutabilirler ya da birden canları bir atıştırmalık istemiş olabilir ancak o atıştırmalık minik pati için uygun olmayabilir. Kedilerde yabancı besin yutma, kusma sorununa yol açabilir. Kedinizin yabancı bir cisim yuttuğundan ya da bir şey yediğinden şüphe ediyorsanız vakit geçirmeden veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır.

3 -    Kedilerde parazit!

Parazit, kedilerin de köpeklerin de korkulu rüyasıdır bu nedenle parazit aşıları aksatılmamalıdır. Kediler hassas canlılardır ve bağışıklık sistemlerinin çok kuvvetli olduğu da söylenemez. Sindirim sistemi bağışıklığı kediler için çok önemlidir. Kedilerde parazit varlığı, kusmaya yol açabilir. Bu nedenle parazit, ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur.

4 -    Kedinin tüy yutması

Kediler titiz canlılardır ve vakitlerinin çoğunu kendilerini temizleyerek geçirirler. Tabi bu temizlik sırasında tüy yutarlar ve midesinde biriken tüyler bir süre sonra kusma yoluyla dışarı çıkar. Kedilerin midesinde tüy birikmemesi için kedi maltları kullanılabilir.

5 -    Kedi hastalıkları

Kediler neden kusar sorusunun bir diğer yanıtı da hormonsal hastalıkların varlığı olabilir. Kedilerde sık görülen böbrek hastalıkları, karaciğer sorunları ya da diğer sağlık sorunları kedilerde kusmaya yol açabilir.

6 -    Kedilerde depresyon

Şu bir gerçek ki stres, her canlı için büyük bir tehdittir. Kedilerde depresyon görülebilir ve bu da üzüntü ve strese yol açar. Üzüntü, bir süre sonra kusma gibi fiziksel belirtilere yol açabilir. Kediler son derece hassas canlılardır, bekledikleri sevgiyi görememek onlar için üzüntü yaratır.

Kedilerde kusma tedavisi

Kedilerde kusma farklı şekillerde olabilir. Kedi kusmuğu rengi sarı olabilir ya da kedi kan kusabilir. Kediler neden sıvı kusar sorusu da sıkça merak edilir. Kedilerde kusma tedavisi, kedinin neden kustuğuna bağlı olarak şekillenir. Kedilerde kusma aynı zamanda ciddi sorunların varlığına da işaret ediyor olabilir. Bu nedenle kusma oluştuğunda durumu veteriner hekime danışmakta yarar olacaktır. Şunu unutmamak gerekir ki kedilerde kusma, nedeni ne olursa olsun ciddiye alınması ve hızlıca tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Benzer Yazılar