Kediler Hakkında Bilgi
Kedi Ödül Maması Nedir? Kedi Ödül Maması Tarifi 09.01.2021

Hayvanlar da bizler gibi duyguları olan canlılardır. Bugün minicik bir balık bile strese girebilir ve hatta bunun neticesinde hayatını bile kaybedebilir. Bir kedi, sadece tıraş oldu diye depresyona da girebilir ya da bir köpek ona bağırdığınızda veya uzun süre yalnız bıraktığınızda size küsebilir. Hayvanların kendilerini ifade edemiyor oluşları, duygularının olmadığı anlamına ya da tüm dünyalarının mama-su-oyun-uyku ekseninde geçtiği manasına gelmiyor. Örneğin yazın tatile çıkıyorsunuz. Köpeğinizi bir köpek oteline bırakıyorsunuz. Biliyorsunuz ki güvende, biliyorsunuz ki karnı doyuruluyor, suyu veriliyor, oyun oynatılıyor. Ancak tatil dönüşü bir sürprizle karşılaşmanız da olası. Köpeğiniz sizin onu terk ettiğini düşünebilir ve size bir süre küsebilir. Bunlar tamamen duygusallıktan gelen davranışlardır. Dememiz o ki kedi, köpek gibi evcil hayvanların da kendi dünyalarında birtakım hassaslıkları, kırılganlıkları vardır. Kediler de köpekler de birer aynadır; sizden aldığını size yansıtır. Eğer onu korkutursanız size karşı mesafeli olacaktır ancak hep severseniz aynı şekilde sevecen yaklaşacaktır. Bazı olaylarda bu “karşılıklı” olan hisleri somuta çevirmek gerekir ki bugün konumuz tam da bu; ödül maması. Kedilerde de köpeklerde de en işe yarayan eğitimlerden biri ödül mamasıdır. Eğitim diyoruz çünkü bu mama yaptığı bir doğru hareketin karşısında verilen mükâfattır. Özellikle kedilerde tuvalet eğitiminde ya da köpeklerde tuvalet eğitiminde en büyük destekçilerden biri bu ödül mamalarıdır. Pet arkadaşınız, yaptığı olumlu hareketin karşılığında ödüllendirileceğini bilirse o hareketi yapma konusunda ısrarcı olacaktır. Örneğin otur komutu alan bir köpek, karşılığında ödül maması alırsa oturma hareketini unutmayacak ve hafızasına kazıyacaktır. Yazımızın detaylarına geçmeden önce dilerseniz ödül maması nedir kısaca değinelim.

Kedi ödül maması nedir?

Kedi ödül mamaları, kedilerin eğitiminin en önemli parçalarından biridir. Kedileri motive etmek, eğitmek ve teşvik etmek için kullanılır. Kediler her ne kadar serinkanlı canlılar olsa da ödül onları daima mutlu eder. Kedilerin olumlu davranışlarında onları ödül maması ile ödüllendirmek gerekir ki bu davranış artık anlık bir hareket değil “huy” olsun. Kedileri eğitmek için kullanılan yöntemlerden biri olan ödül maması aynı zamanda sağlıklı da olmalıdır. Kedinizin ihtiyaç duyduğu mineralleri, vitaminleri, yağları ve proteinleri de içermelidir. Kedi ödül mamasının içeriği oldukça önemlidir. İçeriğinde sodyum ve tuz çok miktarda yer alıyorsa bu ödül mamasından uzak durmak gerekir. Çünkü aşırı tuz tüketimi ileride kedinizde birtakım böbrek hastalıklarının oluşumuna neden olabilir. Kedilerde böbrek hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşumunda yüksek oranda tuz içeren besinlerin verilmesi başlıca nedenlerden biridir. Yanı sıra idrar yolu enfeksiyonu da görülebilir ki bu da yüksek oranda tuz ve sağlıksız ödül mamalarının yansımasıdır. Bu nedenle ödül maması seçerken en az kedi maması seçerken olduğu gibi içeriği konusunda hassas olmak gerekir. Kedi ödül maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler ile devam edelim.

Kedi ödül maması seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Kedi ödül maması seçerken ilk dikkat etmeniz gereken şey içeriğidir. Kedinizin damak tadı elbette önemlidir ancak ödül mamasının içeriği çok daha önemlidir. Kedinizde şuan için bir sağlık sorunu olmasa da verilen sağlıksız ödül mamaları pek çok hastalığın oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı ve temiz içerikli ödül maması vermeniz çok önemlidir. Ödül maması seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta kedinizin yaşıdır. Kediniz bebekse başka bir ödül maması tercih edilmeli, yetişkinse başka… Kedinin yaşı, alması gereken besinleri de belirler bu nedenle ödül maması tercihinde kedinizin yaşı önemlidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken şey kedinizin hastalığıdır. Eğer bir hastalığı varsa ona göre ödül maması seçilmeli ve ödül mamasının içeriğinde sağlığını etkileyecek olumsuz bir şey olmamalıdır. Kedilerin damak zevkleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle her kedi, her ödül mamasını eşit derecede sevmeyebilir. Bu durumda biraz zorlanabilirsiniz. Ancak mutlaka içlerinden bir tanesi kedinizin damak tadına uyacaktır. Kedinizin yaşı, hastalığı, alerjisi ve benzeri gibi sağlık durumları, ödül mamasını seçerken göz önünde bulundurmanız gereken başlıklardan birkaç tanesidir.

Kediye ödül maması nasıl ve ne sıklıkta verilmelidir?

Kedilerde ödül maması verirken fazla bonkör olmamak gerekir. Eğer her yaptığı olumlu davranışta ödül maması verirseniz gün içinde doz aşımına gitmiş olabilirsiniz. Bu nedenle ödül mamalarını mutlaka ölçülü olarak vermeniz gerekir. Fazla miktarda ödül maması vermek kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Genellikle ödül mamalarının içerisinde günlük maksimum kullanım miktarları yazar buna göre hareket edebilirsiniz. Her ödül mamasının maksimum kullanım miktarı farklıdır elbette. Eğer önerilenden fazla verirseniz kedinizde birtakım sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilirsiniz. Sadece sağlığını olumsuz etkilemekle kalmaz kedinizin disiplinini de olumsuz etkiler bu durum. Kediniz ödül mamasını yalnızca olumlu davranış neticesinde almalıdır. Çünkü ödül maması sıradan bir mama değildir; bir eğitimin mükâfatıdır. Ödül maması yerine evdeki pişmiş et, tavuk ya da balık gibi besinleri de verebilirsiniz yani illa ödül maması başlığı altında satılan kedi mamalarından almak zorunda değilsiniz. Ancak bu noktada da elbette dikkatli olmanız ve dozu aşmamanız gerekir. Ödül adı altında bolca tavuk, balık ya da et verirseniz kedinizin sağlığı olumsuz etkilenecektir. Kedinize ödül maması verdiniz ve çok mutlu ettiniz tamam ancak bu yeterli değil. Unutmamak gerekir ki ödül maması da bir besindir. Kedinizin fiziksel aktivitede bulunması önemlidir. Bu sayede obeziteden de korunmuş olacaktır. Eğer kedinizin fazla kilosu varsa verilen ödül miktarını mutlaka veteriner hekiminize danışın. Yanı sıra kedinizin hastalığı varsa yine veteriner hekiminize danışıp uygun gördüğü bir mama çeşidini almanızda yarar olacaktır.

Kedi ödül maması zararlı mıdır?

Aslında bu soru köpek ödül maması zararlı mıdır sorusunun da bir yanıtı olsun. Ödül mamalarının zararlı olup olmadığı tamamen içeriğine bağlıdır. Her ödül maması sağlıklıdır denemez ancak her ödül maması yararlıdır da denemez. Piyasada onlarca çeşit ödül maması vardır. Ödül mamaları mutlaka temiz içerikli olmalıdır yanı sıra vitamin, mineral ve benzeri gibi faydalı öğeler içermelidir. Sağlıksız ödül mamalarının alınması, yaş ilerledikçe kedinizde birtakım hastalıkların oluşmasına yol açacaktır. Yukarıda sözünü ettiğimiz böbrek ya da idrar yolu hastalıkları gibi. Kedi ödül mamasının zararlı olup olmadığı miktarına da bağlıdır. Eğer olması gerekenden fazla miktarda ve sık sık ödül maması verirseniz elbette birtakım sağlık sorunları doğurabilir. Bu aynı zamanda kedinizin disiplinini de olumsuz etkileyecektir. Kedileri ödül mamasına sürekli olarak alıştırmak yerine, doğru davranışlar neticesinde verirseniz her bakımdan kazanç sağlamış olursunuz.

Kedi ödül maması tarifi

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kedinize illa ödül maması adı altında satılan mamalardan almak zorunda değilsiniz. Ev yapımı kedi ödül maması tarifi de oldukça lezzetli olacaktır. Arama motorlarında onlarda kedi ödül maması tarifi bulunuyor. Biz bugün bir tanesinden bahsedelim, siz istediğinizi seçebilirsiniz.

Malzemeler:

Yaklaşık 200 gram kemiksiz ve derisiz tavuk eti

Bir kâse kadar ıspanak yaprağı (yıkanmış ve çamurlarından arınmış)

Bir kâse yulaf

Bir adet yumurta

Çeyrek su bardağı kadar un

Yapılışı:

Tavuk göğsünü güzelce haşlayarak işe başlayın. Kediler tavuğu sever ancak isterseniz bu tarifi ciğerle de yapabilirsiniz. Haşlanmış tavuk etini soğutmaya bırakın ve ardından didikleyin. Sonra bir mikser yardımıyla un hariç tüm malzemeleri karıştırın. Tane kalmayacak şekilde karıştırın. Daha sonra bir kaba alın ve unu ekleyin. Karışımı elinizde hamur kıvamına getirin ve şekil verin. Hamuru kesin ve istediğiniz şekli verin. Fırın tepsisine yağlı bir kâğıt serin ve şekil verdiğiniz hamuru fırına atın. Yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Karşınızda el yapımı, taptaze ve sağlıklı bir kedi ödül maması!

Benzer Yazılar