Kediler Hakkında Bilgi
Kediler Ev Yemeği Yer mi? Kedilere Ev Yemeği Verilir mi? 03.03.2021

Kedi, köpek, kuş, balık gibi evcil hayvanlar ekstra bakım gerektiren hassas canlılardır. Sadece yemek ve sularını vermekle bitmez; beraberinde onlarca bakım aşaması vardır. Tüylerinin günlük olarak taranması, ağız ve diş bakımlarının yapılması, göz bakımları, deri bakımı, aşı takvimi, düzenli veteriner kontrolü derken pek çok sorumluluk doğar. Bu sorumlulukları yerine getirmemek kedi ve köpeğinizin sağlığını doğrudan etkiler. Örneğin bugün de taramayayım dersek, tüyler topaklanır ve yumak haline gelir. Evet, uzun tüylü kedi ve köpeklerde tüylerin karışıp yumak haline gelmesi 1 günde bile gerçekleşebilir. Bu nedenle bazı köpek ırklarının sabah akşam taranması önerilir hatta. Köpek ve kediler düzenli olarak taranmazlarsa tüylerin topaklaşma olur, zamanla keçe haline gelir ve derisinin hava almasını engeller. Hava almayan deride de birtakım hastalıklar oluşabilir. Bir başka bakım örneğini ağız ve diş sağlığından verebiliriz. Köpeklerde ve kedilerde ağız ve diş sağlığı çok önemlidir ve üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur. Köpeklerde ve kedilerde diş fırçalama önemlidir çünkü diş kaybını ya da diş hassasiyetini önlemek için düzenli bakım şarttır. Dişlerini fırçalamak, dişlerinde tartar oluşumunu önler ve dolayısı ile diş sorunu yaşanma ihtimalini de düşürür. Bu ve bunun gibi bakımlar evcil hayvan bakımında büyük öneme sahiptir. Bir diğer önemli konu da beslenme. Beslenme bir maliyettir, doğru. Eğer kaliteli bir köpek maması ya da kedi maması alıyorsak ciddi maliyettir hatta. Bazı evcil hayvan sahipleri bu ciddi maliyeti minimum düzeyde tutabilmek adına ucuz ve kalitesiz mama alımına yönelebiliyor. Ucuz mamalar kısa sürede olmasa da bir müddet sonra pet arkadaşınızın sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturacaktır. Zamanla birtakım yan etkiler görülmeye başlayabilir; ishal, mutsuzluk, halsizlik, kusma ve daha pek çoğu gibi. İşte bunlar aslında kalitesiz mamanın pet arkadaşınız üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden yalnızca birkaçıdır. Evet, kaliteli mama ciddi bir maliyet olabilir ancak köpek almadan ya da sahiplenmeden önce bu durum da iyice düşünülmelidir. Köpek ya da kedi bakımı yalnızca sevgiden ibaret değildir, günün sonunda bir sorumluluk ve maliyet doğuracaktır. Bu nedenle hayvan sahiplenmeden ya da satın almadan önce mutlaka bunları da detaylıca düşünün. Beslenme ile devam edelim mi? Kaliteli mama fiyatlarını yüksek bulanların bir diğer alternatifi da ev yemekleri oluyor. Evde pişen yemeklerden evcil hayvanlara da ayrılıyor ve mama işi bu şekilde çözülüyor. En az kalitesiz mama kadar hatta belki de daha fazla zarar veriyor ev yemekleri, bunu biliyor muydunuz? Ev yemeklerindeki baharat, tuz ve benzeri gibi ürünlerin oranları köpek ve kedilerin mideleri için uygun değildir. Bu nedenle onları yeseler bile birtakım sindirim sistemi sorunlarıyla karşılaşmaları ne yazık ki kaçınılmazdır.

Yağlı yiyecekler kediler için uygun değildir

Kedilerin beslenme gereksinimleri bizden çok farklıdır. Bizim yediğimiz yemekler onların besin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli ve uygun değildir. Kediler, kedi mamasına ihtiyaç duyarlar. Kedi mamasının içinde bulunan onlarca vitamin ve mineral sayesinde sadece beslenme değil sağlıkları da korunmuş olur. Kedilere de köpeklere de ev yemekleri vermek doğru değildir. Evde hazırlanan kedi ödül maması ya da ev yapımı köpek ödül maması olabilir elbette ancak kocaman bir öğün olarak evde yediğiniz yemeklerden pet arkadaşınıza vermeniz doğru olmayacaktır. Bunun en basit nedeni yağdır. Yağlı yemekler, kediler için sindirim zor yiyeceklerdir. Yemek yaparken en fazla kullanılan ürünlerden biri yağdır. Yağlı yiyecekler kediler için büyük bir tehdittir çünkü sindirim sistemini direkt olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kedilerin yağlı yiyecek tüketmeleri kesinlikle çok tehlikelidir. Üstelik kedinizin sağlığı üzerindeki bu olumsuz etkiyi gözlemlemek için uzun bir zamana ihtiyaç yoktur. Kedinizin midesi rahatsız olacaktır ve beraberinde davranışlarıyla bu rahatsızlığı size anlatacaktır. İshal ya da kabızlık gibi sorunlar da görülebilir. Evet, ishal ve kabızın altında yatan onlarca neden olabilir ancak bunların en önemlilerinden biri sağlıksız beslenmedir.

Soğan ve sarımsak kedilerde anemiye yol açabilir!

Soğan ve sarımsak gibi ürünler kediler için de köpekler için de oldukça tehlikeli malzemelerdir. Mutfağın vazgeçilmezlerinden olan ve bize direk “doğal ilaç” görevi gören bu iki ürün, kediler ve köpekler için oldukça zararlıdır. Soğan ve sarımsak kedilerin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir. Kırmızı kan hücrelerinin zarar görmesi, kedilerde anemiye yol açabilir. Soğan ve sarımsak pişmiş olsa dahi kedilerden uzak tutulması gereken gıdalardandır. Yaptığınız ev yemeğinin içine doğranan küçük bir soğanın bile kediniz üzerinde etkisi büyük olacaktır. Ayrıca sindirim sistemi sorunları, soğan ve sarımsak için de geçerlidir. Bu gibi yiyecekleri kedilerin küçük midesinin sindirmesi zordur. Bu da beraberinde birtakım sindirim sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Kediniz huzursuz olabilir ve davranışlarıyla bu rahatsızlığını size bildirir.

Baharatlar kedilere zarar verir!

Mutfağımızın olmazsa olmazlarından bir diğeri de çeşit çeşit baharat çeşnileridir. Baharatlar her ne kadar yemeklere lezzet katsa da konu kediler olunca oldukça zararlıdır. Özellikle yemeklerde kullanılan tuz, kediler için çok olumsuz etki yaratır. Baharatlar yemekler, tuzlu yemekler kedilerin midesine zarar verir. Sadece midesine zarar vermekle kalmaz, kullanılan tuz miktarının fazla olması kedinizin böbreğine de hasar verebilir. Genel olarak tuz ve baharatlı yiyecekler kediler için pek çok olumsuz etkiye sahiptir özetle.

Kediler etobur canlılardır ve dolayısı ile kedi beslenmesinde yoğun olarak karbonhidrat kullanımı da doğru değildir. Karbonhidratı fazla tüketen kedilerin dişleri hasar görebilir. Sadece dişleri değil vücudundaki diğer organlar da bu durumdan zarar görebilir. Yemek suyuna ekmek doğramak gibi bir durum söz konusu dahi olmamalıdır çünkü yemeğin aroması zaten suyundadır. Bir de üstüne ekmek gibi ağır bir karbonhidrat eklendi mi sonuçları ne yazık ki iyi olmayacaktır. Bu nedenle kedilere ekmek gibi karbonhidratların verilmesi sakıncalıdır. Benzer bir durum köpekler için de geçerlidir, ekmeklerden bahsetmişken bu konu hakkında da kısaca bilgi verelim. Ekmekler köpekler için çok zararlı ya da korkunç etkileri olan bir besin değildir. Ancak fazla ekmek tüketimi köpeklerde deri sorunlarına yol açabilir. Deri enfeksiyonu görülen köpeklerde tavuk ve ekmek gibi maddeler direkt kesilir. Elbette bu konuda veteriner hekim gereken uyarıları ve yönlendirmeyi yapacaktır ancak bu bilgi de kulağınızda olsun; köpeklerde fazla ekmek tüketimi, birtakım sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabilir.

Kedilere ev yemeği verilir mi?

Kediler, kedi mamasına ihtiyaç duyar ve onlara ev yemeği verilmemelidir. Ancak bazı koşullarda ev yemeği verme zorunluluğu doğacaksa örneğin maması bitmişse ve tedarik edilemiyorsa bu durumda ev yemeği “belirli şartlar doğrultusunda” verilebilir. Açalım konuyu… Eğer kedinize ev yemeği vermek durumdaysanız o halde yemeği özel olarak sadece kediniz için pişirebilirsiniz. Kedinize faydalı sebzelerden oluşan bir yemek hazırlayabilirsiniz. Sebzeleri yalnızca suda haşlayarak yapabilirsiniz; içine herhangi bir aroma katmadan. Eğer et yemeği vermek istiyorsanız yine aynı şekilde eti yalnızca suda haşlayarak ve arından didikleyerek verebilirsiniz. Bunlar kediler için alternatif, sağlıklı ev yemeklerinden birkaçıdır. Mühim olan baharat, tuz, karbonhidrat ve yağ gibi malzemeleri kedinizden mümkün olduğunca uzak tutmaktır. Sadece suda haşlanan sebzeler ve etler, kediniz için büyük bir tehdit oluşturmayacaktır.

Benzer Yazılar