Kediler Hakkında Bilgi
Kedim Beni Seviyor mu? Kedilerin Sizi Sevdiğini Nasıl Anlarsınız? 25.01.2021

Bir canlı düşünün… Sizden hiçbir menfaati yok… İhtiyacı olan yalnızca mama, su ve sevgi… Üstelik sizden beklentisi olmadığı gibi size pek çok da faydası var. Minicik bir kedinin ya da köpeğin hayatımıza neler kattığını ya da katabileceğini ancak yaşayarak öğrenebiliriz. Evet, evde hayvan bakımı büyük sorumluluk ayrıca maliyettir. Ancak günün sonunda kazançlarımızı düşününce her şeye değer. Korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde, evde kalmaya devam ediyoruz. Neredeyse 1 yıla ulaşmak üzere evde kaldığımız ve mecbur olmadıkça sokağa çıkmadığımız günler. Evde vakit geçirdikçe ya kendimizi mutfağa atıp evimizin şefi olduk ya da temizliğe daha da sarıp her yeri pırıl pırıl yapmayı görev edindik. Kimimiz evde oyalanamamaktan yakındı, kimimiz de daha önce denemediği hobiler edindi. Evde evcil hayvanı olanlar çok daha şanslıydı bu süreçte. Zira evde oyun oynamak isteyen, hareketleriyle oyalayan, varlığı ile mutlu eden bir pati olması harika bir his! Her zaman söylediğimiz gibi hayvanlar hisleri olan canlılardır. Bugün minik bir balığın bile depresyona girerek hayatını kaybetme riski vardır ya da düne kadar mutlu olan bir kedi ani bir stres dalgası ile sağlığını kaybedebilir. Ruh sağlığı, hayvanlar için oldukça önemlidir. Yani bakım sırasında sadece yediğine, içtiğine, aşı takvimine dikkat etmek yeterli değildir; hayvanın ruhunu da tatmin etmek ve olası sorunları gidermek önemlidir. Çünkü hayvanlarda stres, şiddetli depresyonla sonuçlanabilen ve hatta canına mal olan bir psikolojik rahatsızlık olabilir.

Diyeceğimiz o ki evcil hayvanınızın davranışlarını da daima kontrol etmenizde yarar olacaktır. Bugün bu davranışlardan birini kaleme alıyoruz. Kedi sahiplerinin en merak ettiği şeylerden biri “kedim beni seviyor mu?” sorusu olabilir zira bunca sevgi, bunca ilgi olunca insan ister istemez karşılık bekleyebiliyor. Kediler biraz daha “cool” canlılardır; hareketleri daha ölçülüdür, daha bastığı yeri bilir diyelim. Ancak köpekler biraz daha hareketli canlılardır. Bir yavru köpeği yerinde otururken görmek zordur. Hatta bazı ırklarda gençlik döneminde bile hareketlilik sanki yavruymuş gibi devam edebilir. Kedilerde durum biraz daha farklıdır. Elbette istisnalar vardır ancak genellikle kediler vakitlerinin çoğunu uyuyarak ya da kendilerini temizleyerek geçirirler. Oyun oynamayı da severler ancak dediğimiz gibi hareketleri daha ölçülüdür. Bir köpeğin sizi sevdiğini anlamanın pek çok yolu vardır; sizi görünce kendini yere atıp karnını açması, kuyruğunu durmaksızın sallaması, evde peşinize takılıp siz nereye giderseniz sizinle gelmesi ya da arkanızdan ağlaması ve benzeri gibi. Kedilerde de bazı işaretler vardır sizi sevdiğini belli eden. Bugün kedinizin sizi sevdiğini belli eden hareketleri anlatacağız.

Kedinizin sizi sevdiğini nasıl anlarsınız?

Kediler duygularını köpekler kadar net ve tezahüratlı ifade edemese de bazı hareketleriyle sizi sevdiğini belli edebilir. İnsanlara karşı ilgisiz ve sevgilerini göstermeyen canlılar olarak bilinseler de aslında duyguları olan ve sevgilerini belli edebilen canlılardır. Sevgilerini pek çok farklı davranışla gösterirler. Kedinizin size karşı duyduğu sevgiyi anlamanın birkaç yolu var. İşin sırrı o işaretleri fark etmekte yani!

1-      Kedinin mırıldanması

Kedinin mırıldanması, kendini ifade etme yollarından biridir. Bunu sadece bir duygu için değil pek çok duyguyu ifade etmek için yaparlar. Örneğin çevrelinde onları huzursuz eden bir durum varsa tedirginliklerini belli etmek için mırıldanabilirler ya da korku veya acı hissediyorlarsa bu da onlarda mırıldanma davranışını tetikleyebilir. Mırıldanmalar aslında kedinin rahatlamasını da sağlar. Sadece tedirgin olduklarında ya da korku veya acı duyduklarında mırıldanmazlar. Sevgilerini de mırıldanarak gösterebilirler. Örneğin size sürtünerek mırıldanıyorsa bu bir sevgi göstergesidir ve sizi sevdiğini söylüyordur aslında. Yanı sıra mırıldanma sırasında patileriyle hamur yoğurur gibi tırnaklarını size sürtüyorsa ve patileriyle size masaj yapıyorsa bu da bir sevgi göstergesidir. Kedinizin sizin yanınızda olması ve mırıl mırıl bir şeyler anlatması size olan sevgisini gösterme yollarından biridir.

2-      Kedilerin göz teması kurması

Bizim yaptığımız gibi bir göz kırpması olmasa da kedilerde de göz kırpma davranışı görülebilir. Eğer kediniz size karşı gözlerini hafifçe kırpıyorsa bu da bir sevgi göstergesi olabilir. Gözlerini yavaşça hareket ettirmesi ve yavaşça kapatıp açması size olan güveninin bir yansıması şeklinde yorumlanabilir. Gözlerini size doğru dikip, yavaşça açıp kapıyorsa sizi seven minik bir pati var demektir!

3-      Kedilerin yuvarlanması

Köpeklerde de benzer bir davranıştır yuvarlanma. Bazı kediler sevgilerini belli etmek için kendilerini yere atarlar ve yerde yuvarlanmaya başlarlar. Özellikle ayaklarınızın dibine yatıyor ve kendini yuvarlıyorsa size olan sevgisini anlatıyor demektir. Bir başka anlamı da sizinle iletişime geçmek istiyor oluşudur. Kediler iletişim kurmak istediklerinde genellikle yerde dönerler. Bu bir anlamda şımarma gösterisi de olabilir. Sizden ilgi bekliyordur, seviyordur ve sizinle iletişime geçmek istiyordur muhtemelen.

4-      Kedilerin karnını göstermesi

Yuvarlanma sırasında o minik göbek de bir açılacak illa ki! Eğer kediniz sık sık kendini yere atıp karnını size doğru açıyorsa bu bir sevgi işaretidir. Kedilerin en savunması noktalarından biri karınlarıdır. Eğer karınlarını açıp onu okşamanızı istiyorsa bu davranış aynı zamanda bir güven duygusunun da varlığıdır. Kediniz size güveniyor ve onu sevmenizi istiyordur. Kediler hemen güvenebilen canlılar değildir sizin onu gözlemlediğiniz gibi o da sizi gözlemleyecektir. Ne zaman ki sizden bir tehlike olmadığını anlar, o zaman size karşı güven duygusu gelişir. Eğer kediniz size bu tarz davranışları yapıyorsa demek ki güven bariyerini aşmışsınızdır ve kedinizin güvenini kazanmışsınızdır. Sahibine güvenen kediler onunla daha sağlıklı iletişim kurar ve bu iletişimin neticesinde de iki taraf için mutlu sonuçlar doğar.

5-      Kedinin yüzünüzü yalaması

Kediler kendilerini yalayarak temizleyen, titiz ve temiz canlılardır. Haliyle yalamak işlemi onların vazgeçilmez davranışıdır. Kendilerini yalayarak temizledikleri gibi sizi de yalamak isteyebilirler. Kediler mutlu olduklarını yalayarak ifade edebilirler. Örneğin sabah erken saatlerde gelip yüzünüzü yalıyorsa sizi uyandırmak istiyordur ve bu da bir sevgi gösterisidir. Kediler sahiplerini yaladıklarında onların bir anlamda sahiplenmiş de olurlar. Yani aslında kedilerdeki yalama davranışı bir anlamda sahiplenme duygusunun da bir göstergesi olabilir.

6-      Kedinin başını size sürtmesi

Sürtünme duygusu, kedilerin tipik hareketlerinden biridir. Bazen dışarda dururken bir kedinin size yanaşıp ayaklarınızın arasında size sürtünmek istediğine tanık olursunuz. Bu aslında bir “beni sev” çağrısı olabilir; kedi sevilmek ve sizden ilgi görmek istiyordur. Ev kedilerinde de durum farklı değil. Bazı kediler özellikle yüzlerini size sürterler; yanaklarını ve başlarını size sürterek ilginizi çekmeye çalışırlar. Kedinin başını ve yanaklarını size sürtmesi bir sevgi göstergesi olarak algılanabileceği gibi aynı zamanda ilgi arayışı da olabilir.

7-      Oyuncaklarını hediye edebilirler

Kedilerin oyuncaklarıyla ayrı bir bağı vardır. Özellikle yavru ve genç kediler oyuncaklarıyla oynamaya bayılırlar. Hatta en sevdikleri oyuncak bile vardır, diğer oyuncaklardan ayrı bir yere sahiptir onun için. Diyeceğimiz o ki oyuncaklar, kedilerin kırmız çizgisi olabilir! Gün içerisinde kediniz size kendi oyuncağını getirebilir ve bunu size hediye edebilirler. Evet, çok enteresan gelse de bu en tipik sevgi gösterilerinden biridir aslında. Oyun avcısı kediniz, bir dün size oyuncağını getirip bırakabilir. Sadece oyuncak değil sağdan soldan buldukları şeyleri de size hediye edebilirler. Bu durum kedinizin sizi ne kadar önemsediğinin de bir göstergesi niteliğindedir aynı zamanda.

8-      Kedilerde ıslak burun

Kedilerin sevgisini gösterme şekillerinden biri de “ıslak burun öpüşmesi”dir. Kediler sahiplerini ya da başka bir kediyi burunlarıyla öpebilirler. Bu durum, güven duygusunun da bir göstergesidir. Kediniz size sevgisini ve özlemini göstermek için burnuyla sizi öpebilir. Size sevgisini göstermek için çok anlamlı bir harekettir.

Daha önce de söylediğimiz gibi her kedinin sevgisini gösterme şekli başkadır; kimi mırıldanır, kimi hediyeler getirir, kimi sırnaşır… Günün sonunda size olan sevgisini gösterebilmek için türlü davranışlar sergiler. Sizden tek beklentisi mama, su ve ilgi olan bu minik patilere karşı yapacağınız her iyi davranış misliyle size geri dönecektir çünkü kedilerin küçük kalplerinde daima bir sevgi ve masumiyet vardır.

Benzer Yazılar