Kediler Hakkında Bilgi
Kediler Günde Ne Kadar Su İçmelidir? 06.05.2021

Kediler, doğaları gereği savaşçı ve güçlü canlılardır. Pek çok zorlu yaşam koşulunda bile ayakta durabilirler, dirençlerini yitirmezler, pes etmezler. Duyguları olan canlılar olmasının yanı sıra güçlü özellikleriyle de bilinirler. Diğer canlılarla kıyaslandığında kediler çok daha dayanıklı canlılardır. Tüm vücut ağırlıklarının yarısına yakınını bile kaybetseler yine de yaşamda kalabilirler. Yedikleri besinlerden karbonhidrat ve yağ depolarlar ve bu rezervleri tükense bile yaşamlarına devam edebilirler. Aç kaldıklarında kendilerini çok iyi idare edebiliyor olmalarına karşın susuz kaldıklarında aynı direnci göstermeleri imkânsızdır. Kediler vücut sıvılarının %10’luk kısmını dahi kaybettiklerinde ciddi şekilde hastalanabiliyor hatta ne yazık ki hayatlarını bile kaybedebiliyorlar. Özellikle yaz aylarına evimizin önüne bir kap su koymamız işte bu nedenle çok önemlidir. Canlılar açlıkla belki bir yere kadar baş edebilirler ancak susuzluk onların ne yazık ki hayatlarını kaybetmelerine neden olabilir. Yaz aylarının geldiği şu dönemlerde evimizin önüne koyacağımız bir kap mama ve su, canlıları ayakta tutmak için yeterli olacaktır. Bu konudaki bilincimizi herkese aşılamalı ve herkesi evlerinin önüne bir kap mama, bir kap su bırakmaya teşvik etmeliyiz. Kediler pek çok zorluğa rağmen ayakta kalabilirler ancak susuzluk onlar için ciddi bir risktir. Kedilerin içtiği su aslında bir dağıtım aracıdır. Yedikleri besinlerden aldıkları vitamin ve minerallerin kana karışmasını ve dolaşım yoluyla doku ve organlara iletilmesini sağlayan şey sudur. Su, aynı zamanda kedinin vücut sıcaklığını gereken ısıda korumaya da yardımcı olur. Gıda yoluyla alınan tuz ve gereksiz ürünler idrar olarak dışarı atılır ancak vücutta su kaybı da oluşturabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında su daha da önemlidir. Kediler bilindiği üzere temiz ve titiz canlılardır. Vakitlerinin bir kısmın kendilerini temizleyerek geçirirler. Bu sırada tükürük bezleri çalıştığından su gereksinimleri de artar. Diğer bir deyişle tüm canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için su en önemli kaynaklardan biridir. Kedilerin tüketmesi gereken ideal su oranına geçmeden önce kedi sahiplerinin sık sık şikâyet ettiği meseleye bir açıklık getirelim.

Kedim su içmiyor ne yapmalıyım?

Kediler bazen su kabının yüzüne bile bakmak istemezler. Hatta susuz yaşamayı alışkanlık haline getirmiş kediler bile olabilir. Bizler gibi düşünün; nasıl ki bazımızın hiç su içme alışkanlığı yoktur buna karşın bazımız susuz yaşayamaz işte kedilerde de aynı durum geçerli olabilir. Bazı kediler suyu hiç sevmezler. Bu noktada onlar için ciddi bir tehlike vardır. Susuzluk ciddi boyutlara ulaşmadan mutlaka müdahale etmek gerekir. Evet, kedinize zorla su içiremezsiniz belki ama alacağınız birkaç önlemle su içmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle eğer kuru mama veriyorsanız suyuna küçük miktarlarda su ekleyebilirsiniz. Günlük su ihtiyacının bir kısmını karşılamış olur böylece. Sulandırılmış mamayı küçük miktarlar halinde verebilirsiniz. Bir diğer önlem su kabı sayısını arttırmak olabilir. Örneğin su kaplarını genellikle vakit geçirdiği yerlere koyabilirsiniz. Bu sayede su kabı daha çok gözüne takılabilir. Kedinizin su kabını sık sık tazeleyin, belki de su içmek istememesinin nedeni taze olmayan sudur. Her gün kedinizin suyunu sabah akşam değiştirin, bir de bu şekilde gözlemleyin. Su kabını değiştirmeyi deneniz mi? Evet, kulağa ilginç geliyor olsa da bazen değişen su kapları, kedinizi yeniden su içmeye teşvik edebilir. Örneğin fazla derin ya da dar bir su kabı varsa, içmekte zorlanıyor olabilir. Bunun yerine kedinizin ebatlarına uygun bir su kabı tercih edebilirsiniz. Eğer aldığınız tüm önlemlere rağmen kediniz su içmeme konusunda ısrarcıysa mutlaka veteriner hekiminizden destek almanız gerekir. Çünkü kedinin su içmesi mecburidir, diğer organlarının sağlıklı nefes alabilmesi için su en önemli kaynaktır. Bu nedenle nasıl bir yol izlemeniz gerektiğiyle ilgili veteriner hekiminizin önerilerine mutlaka uyum sağlayın.

Kedinin susuz kaldığı nasıl anlaşılır?

Gün içerisinde kedinizi çok sık takip edemiyor ve hangi aralıklarla su içtiğini ya da yeteri kadar içip içmediğini gözlemleme şansını olmayabilir. Bu noktada kedinizin susuz kalıp kalmadığını anlamanın bir yolu vardır. Kedinizin cilt elastikiyetinden, yeteri kadar su içip içmediğini anlamak mümkündür. Kedinin kürek kemikleri arasında bulunan deriyi canını acıtmadan, nazikçe çektiğinizde ve ardından bıraktığınızda deri hemen eski haline dönmüyorsa bu durum kedinin susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir. Cilt esnekliği, kedilerin susuz kalıp kalmadığını anlamanın en etkili yollarından biridir.

Kediler ne kadar su tüketmelidir?

Şimdi gelelim kedilerin tüketmesi gereken su miktarına. Yapılan araştırmalara göre kedilerin günde tükettiği kuru mama miktarı aynı zamanda su miktarını da belli ediyor. Kedi, günlük tükettiği kuru mama miktarının 4-5 katı kadar su tüketmesi gerekiyor. Yani yaklaşık 50 gram kuru mama tüketiyorsa 200 -250 ml aralığında da su tüketmesi uygun olabilir. Yaş mama tüketiyorsa miktar değişiyor çünkü kedi yaş mamasının içerisinde zaten su var. Bu nedenle kuru mama ile yaş mama arasında su farklı bulunur. Yaş mamalar %60 civarında su içerir.

Kediler normalden az su içebildiği gibi normalden çok da içebilir. Tablo tam tersine döndüğünde yani kediniz normalden fazla su içtiğinde de bir şeylerin yolunda gitmediğini söylemek mümkündür. Örneğin kedilerde şeker hastalığı, sürekli su içmek istemelerine neden olabilir. Yani diğer bir deyişle az içmesi zarar olduğu gibi çok içmesi de zarardır. Bu nedenle burada en doğrusu “ideal oranda” su tüketimidir. Kediniz fazla su içiyorsa mutlaka veteriner hekime danışmalı ve gereken tetkiklerin yapılması gerekir çünkü kedinin çok su içmesi de bir şeylerin yolunda gitmediğinin bir göstergesi olabilir.

Benzer Yazılar