Kediler Hakkında Bilgi
Kediler Hangi Meyveleri Yiyebilir? 07.03.2021

Kediler de köpekler de zaman zaman mamaları dışında bir şeyler yiyebilirler. Evet, savunduğumuz şey kedilerin de köpeklerinde yalnızca “kaliteli köpek maması” ile beslenmeleri. Evcil hayvanların da birtakım vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Ev yemekleri ya da ucuz mamalar bu vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için yeterli olmayacaktır. Bugün basit gibi görünen bir vitamin eksikliği bile kedi ve köpeklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle köpeğin ve kedinin beslenmesinde mümkün olduğunca kaliteli mamadan şaşmamak gerekir. Ancak fiyatlar gereği her zaman kaliteli köpek mamasına erişmek kolay olmayabiliyor. Bu noktada ev yemeğine yönelmek bir mecburiyet haline gelebiliyor. Bu noktada önemli olan kendi yediğiniz ev yemeklerinden değil sadece kedi ve köpeğiniz özelinde yapacağınız yemeklerden ona vermektir. Kendi ev yemeklerimiz tuzlu ve baharatlı olabilir ki bu da hassas mideli canlılara zarar verecektir. Ancak köpeğiniz ya da kediniz için özel olarak yapacağınız yemekler tuzsuz ve baharatsız olacağı için verdiği zarar çok olmayacaktır. Köpekler de kediler de et yemeği severler ancak onların sebze ve meyveye de ihtiyaçları vardır.

Kedi meyve yer mi?

Meyveler, kedilerin de köpeklerin de vitamin ihtiyacını büyük oranda karşılamakla kalmaz aynı zamanda sağlıklarına da olumlu katkılar sağlar. Kediler meyve yer mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Aslında sever ya da sevmez gibi yanıtlar tamamen kedinin karakter özelliklerine ve beraberinde damak zevkine göre değişir. Aynı durum köpekler için de geçerlidir. Bazı köpekler ağızlarına muz koymazken bazıları kabuğunu bile yemek isteyebilir. Kediler için de benzer durum geçerlidir. Bazı kediler meyveyi çok sever, bazıları sevmez. Bu nedenle kediler kesinlikle meyveyi çok sever gibi keskin cümlelerden kaçınmakta fayda var. Kedilerin meyve yemesi biraz damak zevkleri ile doğru orantılıdır ancak değişmeyen tek şey var ki o meyveler kediler için de köpekler için de faydalıdır. Her meyve faydalı mıdır? Elbette hayır. Kediler için de köpekler için de zararlı olan meyveler vardır tıpkı sebzelerde olduğu gibi. Kedinize ya da köpeğinize meyve verirken öncelikle mevcut sağlık koşulları değerlendirilmelidir. Her köpeğe, her kediye her meyve verilmez. Bu nedenle eğer çok sevdiği bir meyve varsa ve bunu sürekli yemek istiyorsa mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Çünkü azı karar, çoğu zarar mantığı meyveler için de geçerlidir. Meyvenin fazla tüketilmesi birtakım sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle ideal porsiyon ve hangi meyvenin yenmesi gerektiği bilgisini mutlaka veteriner hekiminizden almanızda yarar olacaktır. Şimdi gelelim meyvelere…

Kedilere hangi meyveler verilir?

Kedilere verilecek birkaç çeşit meyve vardır. Bunları veteriner hekimin de onayı doğrultusunda beslenme rutinine ekleyebilirsiniz. Ancak bu noktada porsiyon miktarı çok önemlidir. Vitamin ve mineraller kediler için önemlidir ancak bir o kadar da dikkatli alınması gerekir. Kediler de köpekler de hassas canlılardır bu nedenle mideleri de ekstra bakım ister. Onlara kalsa her şeyi yemek isterler! Bir köpek için karnı tok olsa da sizin tabağınız daima cazip olacaktır. Kediler biraz daha seçicidir ve her şeyi yemek için mücadele vermez. Ancak köpekler bu konuda daha ataktır demek mümkündür. Henüz yemiş olsa bile aklı yediklerinde değil yemediklerinde kalmış olabilir! Bu nedenle kediler için biraz daha seçicidir demek mümkündür. Konu meyve olunca da bu seçicilik devam edecektir. Az sonra size kedilerin sevdikleri meyvelerden bahsedeceğiz ancak garantisi de yok! Çünkü bu durum kedinizin damak zevkine göre şekillenecektir. Vitamin ve minerali doğal yoldan kedinize vermenin bir yolu olan meyveyi “deneme yanılma” yoluyla bulacaksınız; hangi meyveyi sevdiğini, heyecanlı gözleri belli edecektir. Şimdi gelelim kedilerin en sevdiği meyvelere…

Kedilerin sevdiği meyveler

Kedilerin sevdiği meyvelerden birkaçını paylaşalım. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi burada önemi olan doz miktarı. Fazlasının ciddi boyutta zararlar verebileceğini unutmayın. İlk meyvemiz, köpeklerin de favorisi! Kedilerin de köpeklerin de en sevdiği meyvelerden biri olan elma ile başlayalım.

1 -      Elma

Kediler elma yer mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedinize küçük porsiyonlar halinde elma verebilirsiniz. Elmayı genelde kediler sever. Özellikle kilolu kediler için faydalı bir meyvedir. Elmayı kabuğuyla vermeyin, midesinde hazmetmesi zor olabilir. Yanı sıra çekirdeklerini de çıkarın. Çekirdekler toksik maddelerdir ve bu maddeler kedinize zarar verebilir.

2 -      Çilek

Çilek ile devam edelim. Çilek de elma çekirdeğinde olduğu gibi toksik maddeler bulunmaz bu nedenle kediler için zararlı değildir. Çilek, C vitamini, potasyum, manganez, lif ve birçok antioksidana sahiptir. Bu nedenle kediler için sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Kediler çilek yiyebilir ve tadını sevebilirler. Yine küçük porsiyonlar halinde, iyice yıkayarak verebilirsiniz. Yapraklarını ve saplarını temizlemeyi de unutmayın elbette. Çileği az miktarda vermeniz onlar için daha güvenli olabilir.

3 -      Kavun

Kediler hangi meyveleri yiyebilir sorusunun en lezzetli yanıtlarından biri ile devam edelim. Kediler kavunu sevebilirler. Kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkardıktan sonra az miktarda kavunu kedinize verebilirsiniz. Kediler kavun yiyebilir ancak çok fazla vermemeye gayret edin. Faydalı olması sınırsız tüketimi doğurmaz bu nedenle çilek gibi az miktarda vermeniz önemlidir.

4 -      Karpuz

Yaz meyvesi denince akla gelen kavun karpuz olur; kavunu anlattık şimdi sıra karpuzda. Çekirdeklerini tamamen temizledikten sonra kedinize karpuz verebilirsiniz, az miktarda. Karpuz şeker oranı fazla bir meyvedir. Bu nedenle eğer kedinizde diyabet ve benzeri gibi bir kronik rahatsızlık mevcutsa bu durumda karpuz vermemeniz daha iyi olacaktır.

5 -      Muz

Kedilerin severek yediği meyvelerden bir diğeri muzdur. Muz içinde C vitamini, B vitamini ve potasyum barındırır ki bunlar kediniz için önemlidir. Birkaç ince dilim muz verebilirsiniz. Yanı sıra muzda bulunan lif, kedinizin sindirim sistemi için de faydalı olabilir.

6 -      Armut

Kedilerin armut da yiyebileceğiniz biliyor muydunuz? Kabukları soyulan ve çekirdekleri temizlenen bir armudu kedinizi severek yiyecektir. Armut da diğer meyvelerde olduğu gibi az miktarda verilmelidir. Ayrıca verilme sıklığını da iyi ayarlamak gerekir. Çok sık armut vermek sağlığına fayda değil zarar da getirebilir.

7 -      Ananas

Ananas da kedilerin yiyebileceği meyvelerden biridir. Kabukları soyulan, iyice temizlenen bir küçük parça ananası kedinize verebilirsiniz. Ancak bazı kediler için alerjik reaksiyonlar da doğurabilir bu nedenle ananas için biraz riskli bir meyvedir notunu da düşelim.

Kediler için zararlı meyveler

Kediler için faydalı meyveler olduğu kadar kediler için zararlı meyveler de vardır. Bu zararı belirleyen en önemli faktör, kedinizin sağlık durumudur. Örneğin kediler karpuz yiyebilir ancak diyabetli kediler için de bir o kadar uzak durulması gereken bir meyvedir. Bu nedenle kedinize meyve vermeden önce mevcut sağlık koşulları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı kediler için meyveler fayda sağlarken bazıları için zarar doğurabilir. Kediler için zararlı meyvelerden biri üzümdür. Üzüm, kedilere verilmemesi gereken meyvelerin başında yer alır. Yaş üzüm ya da kuru üzüm fark etmeksizin üzümün her türlüsünü kedilerden uzak tutmak gerekir. Eğer kediniz üzüm yerse ciddi sindirim sorunları görülebilir. Yanı sıra kusma, halsizlik, ishal ve hatta akut böbrek yetmezliğine kadar iş varabilir. Bu nedenle koşullar ne olursa olsun kediniz asla üzüm yememelidir. Bir diğer meyve ise limondur. Limon, misket limonu, portakal ve benzeri turunçgiller kediler için zararlıdır. Turunçgillerin içerisinde bulunan bileşenler, kedinizin sindirim sisteminde tahriş yaratabilir yanı sıra merkezi sinir sistemini de olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kedinize özellikle portakal gibi meyveleri vermekten kaçının. Portakal bize sağladığı yararı ne yazık ki kedilere sağlamayacaktır.

Kedinizin beslenme rutinine meyve eklemeden önce mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Benzer Yazılar