Kediler Hakkında Bilgi
Kediler Neden Korkar? 11.10.2021

Kediler her ne kadar vahşi akrabaları gibi birtakım keskin huylara sahip olsa da yine de korktukları bazı şeyler vardır. Kediler korktukları zaman birtakım davranışlarda bulunurlar. Tıslayabilirler ya da tüylerini kabartarak karşısındakine gözdağı verebilirler. Bugün sizlerle kedilerin nelerden korktuğunu konuşacağız. Bazı kediler vahşi akrabaları gibi keskin huylara sahip olsa da bazı kediler bu tablonun tam tersine ürkek ve korkak olabilir. Kedilerin geçmişte yaşadığı travmalar, karakterlerini şekillendirmede büyük bir paya sahiptir. Ne yazık ki barınaklarda hikâyesi üzücü olan onlarca can bulunur. Geçmişte yaşadıkları korkular, terk edilme duyguları ve benzeri hikâyeler bugün çok daha çekingen olmalarına neden olabilir. Barınaktan kedi ya da köpek sahiplenirken geçmiş hikâyeleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Onlara çok daha hassas ve çok daha anlayışlı olmak gerekir. Geçmişi unutmaları zordur ve silemezler ancak size güvenerek yarınlarını çok daha iyi geçirebilirler. Bu noktada bütün yük sizin omuzlarınızda olacaktır. Kedinize güven vermeli, ona sevgiyle yaklaşmalı ve eğitimini verirken ya da ev kurallarını anlatırken daima sabırlı olmalısınız. Özellikle barınaklardan gelen kediler çok daha hassas, ürkek ve utangaç olabilirler. Onlara yaklaşırken daima çok hassas olmamız gerekir. Kediler farklı karakter yapılarına sahip olan canlılardır. Bir kedinin bir duruma verdiği tepki ile bir başka kedinin tepkisi aynı olmayabilir. Bazı kediler kocaman köpeklerden bile korkmaz ve onlara saldırmaktan çekinmezken, bazı kediler kendi gölgelerinden bile korkabilirler. Her kedinin korkusu kendine göre değişebilir ancak bazı korkulara çoğu kedide rastlanır. Kedilerin korkmalarının altında onlarca neden vardır. Kediler korktuklarında gergin, stresli ve bir o kadar sinirli olabilirler. Minik dostumuza bu anlarda sakince yaklaşmalı ve onu rahatlatmalıyız. İşin “nasıl” kısmına ilerleyen satırlarda değineceğiz ancak önce işe şu korkularla bir başlayalım. Kediler neden korkar sorusunun yanıtlarından birkaç tanesini aşağıda paylaşalım.

Kediler neden kaçar?

Arama motorlarında onlarca soruya rastlıyoruz bu konuda; yavru kedi neden korkar, kediler neden korkar, kediler salatalıktan neden korkar, kedileri korkutan şeyler ve benzeri gibi. Kedilerin neden korktuğu biraz da karakter yapıları ile ilişkilenebilir. Köpekler için de aynı durum geçerlidir. Kimi köpek elektrik süpürgesi çalıştığında çılgına dönerken kimi köpek için bu çok önemli bir durum değildir. Benzer farklılıklar kediler için de geçerlidir. Biz bugün genel olarak ele alacağız konuyu. Kedilerin genellikle korktuğu şeyleri sizlerle paylaşacağız. Kedilerin korkularını tek bir nedene indirgememek gerekir. Evet, kediler özgüvenleri son derece yüksek olan canlılardır. Bugün kendinden çok daha büyük olan bir köpeğe bile saldıracak kadar cesurdurlar. Ancak onların da bazı korkuları vardır. Kedilerin neden korktuğunu anlayabilmek için onların korkularını ortaya çıkartan nedenlere odaklanmak gerekir. Eğer yetişkin bir kedi sahiplendiyseniz ve kediniz evdeki bir nesneden korkuyorsa mutlaka geçmişe ait bir travması vardır ve o nesne onu hatırlatıyordur. Kediler bu anlamda birer kapalı kutudur. Davranışlarını anlamak güç olabilir ancak zamanla birbirinize alıştıkça korkularına da aşina olacak ve ona göre bir ev düzeni oluşturacaksınızdır. Şimdi gelelim kedilerin nelerden korktuğuna…

1 -    Kediler balondan korkar mı?

Kedilerin en büyük korkularından biri balonlardır. Hatta kedilerin en çok korktuğu nesne desek hiç de yanılmamış oluruz. Kediler balonu zihinlerinde tanımlayamazlar. Balonu bir nesne olarak şekillendiremedikleri için de bu renkli “bilinmeyen”den korkarlar. Kediler için balon korku ve stres kaynağı olabilir. Balonun patlaması da kediler için korkunç bir duygudur. Balonun aniden patlaması ve beraberinde çıkan hava akışı onları korkutacaktır. Havada uçan bir balonu yakaladıkları an, balon patladığında strese girebilir ve çok korkabilirler. Bu nedenle balonları kedilerden uzak tutmakta yarar olacaktır.

2 -    Kediler saç kurutma makinesinden korkar mı?

Kedilerin korktuğu ev aletlerinden biri saç kurutma makineleridir. Saç kurutma makinesinin çıkardığı sesten ürkebilirler. Yanı sıra etrafa yayılan sıcak ya da soğuk hava da onları rahatsız edebilir. Saç kurutma makinesi, kedilerin tepki verdiği ve korktuğu ev aletlerinden biridir.

3 -    Kediler sudan korkar mı?

Kedilerin su ile arası pek iyi değildir. Kediler banyo yapmayı da bu yüzden pek sevmezler. Kedilerin vücudu su ile temas ettiğinde çok rahatsız olurlar ve hemen o alandan uzaklaşmak isterler. Eğer kedi yavruyken suya alıştırıldıysa, banyo yapmayı sevebilir. Ancak yetişkin bir kedinin suyu sevmesi imkânsız gibi bir şeydir. Kediler genel olarak suyu gördükleri an o ortamı terk ederler. Diğer bir deyişle su, kedilerin en korktuğu ve sevmediği şeylerin başında gelir.

4 -    Kediler çoraptan korkar mı?

Bazı kediler çoraptan korkabilir ancak bazıları bunun tam tersine çorapla oyun da oynayabilir. Bu konuda kediler ikiye ayrılıyor demek daha doğrudur. Bazı kediler çorapları tehlikeli olarak görürken bazıları onlarla oynamayı çok sever.

5 -    Kediler süpürgeden korkar mı?

Bazı köpekler ile elektrik süpürgeleri arasında bitmeyen bir kavga vardır. Köpekler genellikle elektrik süpürgesinin çalışmasından son derece rahatsız olurlar ve bu rahatsızlıklarını süpürgenin çalışma süresi boyunca havlayarak dile getirirler. Benzer durum kediler için de geçerli olabilir. Bazı kediler elektrik süpürgesinin çıkardığı sesten rahatsız olabilir. Hatta süpürgeden kaçarak kendilerini daha güvenli bir yere konumlayabilir. Süpürge bitene kadar da o yerden hiç çıkmaz.

6 -    Kediler yüksek sesten korkar mı?

Kedilerin en rahatsız olduğu şeylerden biri yüksek sestir. Evin içinde yüksek sesle yapılan konuşmalar onu çok rahatsız ve huzursuz eder. Kediler sakin canlılardır ve sessizliği severler. Etraflarında gürültü olması onları rahatsız eder. Yüksek sesle konuşmak, yüksek sesle müzik dinlemek ve benzeri gibi seslerden rahatsız olurlar.

7 -    Kediler yabancı insanlardan korkar mı?

Eve gelen misafirler, kediniz için yeni bir stres nedeni olabilir. Eve başka insanların gelmesinden rahatsız olan kediler vardır. Kediler çok bölgeci canlılardır. Kendi özel alanlarını başkaları ile paylaşmaktan hoşlanmazlar. Bu durum onların strese girmesine ve kimi zaman korkuya kapılmasına neden olabilir. Diğer bir deyişle bazı kediler eve gelen başka insanlardan hoşlanmazlar.

8 -    Kediler salatalıktan korkar mı?

Kedilerin en korktuğu şeylerden biri salatalıklardır. Evet, kulağa ilginç geliyor olsa da kediler salatalıktan çok korkarlar. Salatalık, muz ve benzeri gibi meyve ve sebzelere karşı korku duygusu geliştirebilirler. Kediler salatalığı bir tehlike olarak yorumlayabilirler. Bu nedenle salatalık gördüklerinde aşırı tepki verebilirler.

Korkan kedi nasıl sakinleştirilir?

Eğer kedinizin bir şeyden korktuğunu gördüyseniz elbette ilk yapılması gereken korku nedenini ortadan kaldırmak olacaktır. Kedinizin tepki verdiği nesneyi kaldırın ve ardından kedinizin yanına gidip onunla sakin bir dille konuşmaktır. Evet, kulağa ilginç geliyor olabilir ancak kediler de köpekler de duyguları olan hassas canlılardır ve siz onlarla konuşursanız kendilerini daha güvende hissedebilirler. Kedileri sakinleştirmenin bir diğer yolu ise onları tıpkı annelerinin tuttuğu gibi ense derisinden kavramak ve kulak arkasını ya da başını okşamaktır. Kedinin başının okşanması onu mutlu ederken bir diğer yandan onu sakinleştirecektir. Zaten kediniz mırlar gibi ses çıkardığında sakinleştiğini göreceksiniz. Kedinizin üzerine asla gitmeyin. Bazı kediler korktuklarında bir yere saklanabilir ve orada saatler geçirebilir. Eğer kediniz bir yere saklandıysa onu çıkarmak için zorlamayın. Sakin bir ses tonu ile onunla konuşun ancak kendiliğinde çıkmıyorsa zorla çıkarmayın. Sağlığıyla ilgili bir endişeniz yoksa kendiliğinden çıkmasını bekleyebilirsiniz. Bir süre onu kendi haline bırakmanız yararlı olabilir. Eğer bu korku ileri boyuttaysa ve kedinizin sağlığını etkileyecek bir düzeydeyse bu durumda veteriner hekiminizden destek almanız daha doğru olacaktır.

Benzer Yazılar