Kediler Hakkında Bilgi
Kedilerde Böbrek Hastalığı Nedir? 14.10.2020

Yapılan araştırmalara göre her 3 kediden birinde böbrek hastalığı görülebiliyor. Kedi hastalıklarının başında gelen böbrek rahatsızlığı bugün konumuz. Diğer ırklarla kıyaslandığında böbrek hastalığı kedilerde çok sık görülüyor. Hatta kedilerin ölüm sebeplerinden biri böbrek hastalığı. Kedilerde böbrek hastalığının erken dönem belirtileri olabiliyor. Öncelikle kedilerde böbrek hastalığı ne demek kısaca tanımlayalım.

Kedilerde böbrek hastalığı

Kedilerde böbrek hastalığına, kedilerde böbrek yetmezliği de denebiliyor. Böbreklerin işlevini yerine getirmemesi durumunda böbrek yetmezliği ortaya çıkıyor. Ne yazık ki bu hastalık çoğunlukla kalıcı oluyor. Kedilerde böbrek hastalığı kronik ya da akut olarak gelişebiliyor. Kronik böbrek rahatsızlığı zamanla gelişiyor ancak akut böbrek hastalığı aniden ortaya çıkıyor. Kedilerde böbrek hastalığı nedenleri değişebiliyor. Yaşlı kedilerde daha çok görülebiliyor. Kedilerde böbrek hastalıklarının altında yatan pek çok neden var. Bunlardan ilki böbrek taşları. Kedilerde böbrek taşı genetik faktörlerin etkisi ile olabiliyor. Yanı sıra idrar ya da kanın özelliklerini değiştiren birtakım hastalıklar nedeniyle de böbrek yetmezliği görülebiliyor. Böbrek dokularındaki hasar da böbrek hastalığını oluşturabiliyor. Dokuların iltihaplanması ya da hasar görmesi kedilerde kronik böbrek rahatsızlığını doğurabilir. Bunların yanı sıra kanser, protein sorunları, ileri derecede diş hastalığı, yüksek tansiyon, kimyasal içerikli maddelerin tüketimi ya da fosfor bakımından zengin olmayan gıdaların verilmesi kedilerde böbrek hastalığının oluşumunda etkilidir.

Kedilerde böbrek hastalığı belirtileri

Kedilerde böbrek hastalığının pek çok belirtisi vardır. Örneğin sık idrara çıkma, böbreklerde bir sorun olduğuna işaret ediyor olabilir. Yanı sıra kum kabının dışına idrar yapma, normalden çok daha fazla su içme, iştahsızlık ve beraberinde kilo kaybı, kanlı idrar, kusma, ishal, diş eti üzerinde ağız ülseri ya da birtakım benzeri yaralar, ağız kokusu, tüylerde cansızlaşma ve bazen de kabızlık gibi etkiler görülebilir. Aynı zamanda kedinizin psikolojik açıdan değişimi de söz konusu olabilir. Örneğin etrafa karşı eskisi kadar ilgili olmayabilir ya da kendi kabuğuna çekilmeyi tercih edebilir. Kedilerde depresyon belirtileri ile kedilerde böbrek hastalığı karıştırılmamalıdır. Kediniz durgunsa ya da etrafla eskisi kadar ilgili değilse böbreklerindeki bir sıkıntıdan kaynaklı olabilir. En yakın sürede veteriner hekiminize gitmeniz önerilir.

Kedilerde böbrek hastalığı tedavisi

Genellikle yaşlı kedilerde böbrek hastalığının görülme olasılığı yüksek. Tedavi süreci boyunca kedilere özel bir diyet programı uygulanır. Diyetin içeriği çok önemlidir çünkü böbrek hastalığına yakalanmış kedilerde protein alımı az olmalıdır. Yanı sıra yüksek kaliteli mamalar tercih edilmelidir. Kedilerde böbrek yetmezliği için mama üretimleri vardır. Özellikle fosfor miktarının sınırlandırıldığı mamalar böbrek hastalığının ilerlemesini da büyük oranda azaltacaktır. Her bir kedinin kendi bünyesi vardır ve özel bir bakım gerektirir. Bu nedenle kediniz için en uygun diyet programının nasıl olacağını mutlaka veteriner hekiminize danışın. Yanı sıra belki birtakım takviyeler ile de mevcut hastalığın ilerlemesini durdurma yönünde önerilerde bulunabilir bu nedenle bir teşhis durumunda mutlaka tedavisi için bir veterinere başvurun.

Benzer Yazılar