Kedilerin derdini anlatmak için seçtikleri bazı iletişim yolları vardır. Mırlamak, mırıldanmak, miyavlamak, tıslamak, kabarmak ve benzeri gibi davranışlarda bulunmak kedilerin geliştirdiği reflekslerden birkaçıdır. Tıslayarak, vücutlarını kabartarak karşısındakine gözdağı vermeye çalışırken öte yandan mırıldanma gibi sesler çıkararak onu sevmenizi de isteyebilir. Genel olarak sakin, sessiz ve ev halkıyla uyumlulardır. Bu nedenle evde beslenmesi en ideal evcil hayvanlardan biri olarak hayatımızda yerini korur. Kediler sessiz ve sakin canlılar olmasının yanı sıra duygularını iyi ifade edebilen canlılardır. Ancak bazı sağlık sorunlarını anlamak için kediyi iyi gözlemlemek gerekir. Bugün kedilerde burun kuruluğu hakkında bilgiler vereceğiz. Kedilerde burun kuruluğunun oluşmasına bazı etkenler söz konusudur. Normalde kedilerin de köpeklerin de burnu ıslak bir yapıdadır. Haliyle kuru olunca “kedimin burnu kuru ve sıcak, hasta mı?” sorusu akıllara gelir. Kedilerde burun kuruluğu zaman zaman görülebilen bir durumdur. Elbette altında bazı hastalıkların varlığı söz konusu olabilir ancak genel olarak çok korkutucu bir durum değildir. Biz genellikle ıslak olmasına alışık olduğumuz için bu tarz bir durumda ilk aklımıza gelen acaba hasta mı sorusu olabiliyor doğal olarak. Öncelikle şu konuya açıklık getirelim ki kedilerde burun kuruluğu çok önemli hastalıkların bir işareti değildir. Elbette temelde bir sorunu işaret eder ancak çoğunlukla çözülebilir sorunlardır. Kedilerde burun kurumasına neden olan bazı durumlar vardır. İsterseniz kısaca bunlara değinelim.
1 - Kedilerde yüksek ateş
Kedilerde görülen yüksek ateş, burunlarında kurumaya yol açabilir. Elbette bu kesin bir belirti değildir. Kedinizin burnu kuruysa direkt olarak yüksek ateşten şüphelenip ateşini düşürmeye çalışmayın. Öncelikle bir ateş ölçer ya da derece ile kedinizin ateşini ölçün. Eğer ateşi yüksek çıkmışsa veteriner hekime bilgi verin ve kendisinin yönlendirmesi doğrultusunda hareket edin. Kedinizin ateşi yüksekse onu tek başınıza, kendi yöntemlerinizde düşürmeye çalışmayın. Kediler hassas canlılardır ve özel bakım gereksinimleri vardır. Bu nedenle kedinizin ateşi yüksekse en doğru yapılması gereken veteriner hekime durumu bildirmektir. Her burun kuruluğunun yüksek ateş anlamına gelmediğinin de altını çizelim. Sadece ihtimalleri konuşuyoruz.
2 - Sıcak hava
Sıcak hava her canlıyı etkiler. Havaların aşırı ısınması, kedileri de doğrudan etkileyecektir. Isınan havalar, kedinizin vücut ısısının yükselmesine neden olacaktır. Vücut ısısı yükselince de burnunda kuruluk olabilir. Diğer bir deyişle konu sıcak hava olduğunda kedinizde görülmesi muhtemel belirtilerden biri burun kuruluğu olacaktır.
3 - Kedilerde uyku
Kulağa ilginç geliyor olsa da bazı kedilerin uyku sırasında burunları kuruyabilir. Eğer kediniz uyuyorsa ve burnu kuruysa bu uyku sırasında yaşanan bir durumdur. Kediniz uyandıktan ve günlük faaliyetlerine devam ettikten sonra yine eskisi gibi nemli olacaktır. Kedinizin uyku sırasında burnunun kuruması panik yapacak bir durum değildir; bir hastalığı işaret etmez.
Kedilerde burun kuruluğu hangi durumlarda tehlikelidir?
Her ne kadar burun kuruluğu normal ve sık rastlanan bir durum olsa da elbette bazı sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir. Eğer kedinizin burun kuruluğunun yanında bazı başka semptomlar varsa o zaman ciddi konular gündeme gelebilir. Örneğin kedinizin burnu kuruysa ve beraberinde kusma, ishal, halsizlik, iştahsızlık gibi durumlar yaşanıyorsa bazı şeyler yolunda gitmiyor olabilir. Böyle bir durum varsa ve burun kuruluğuna yukarıdaki gibi sağlık sorunları eşlik ediyorsa kısa sürede durumu veteriner hekiminize iletmenizde yarar olacaktır. Kedinizin burnu çatlamışsa ve üzerinde yara kabukları ya da açık yaralar varsa bir deri sorunu söz konusudur. Son zamanlarda kedinizin ne kadar su içtiği de önemli bir bilgidir. Bazen az su içmek kedilerde burun kuruluğuna yol açabiliyor. Burnu, su kaybı nedeniyle kurumuş olabilir, bunu da göz önünde bulundurmakta yarar olacaktır. Kedinizin burnunu kontrol ederken incelemeniz gereken bir diğer noktada da burun akıntısıdır. Eğer kedinizin burnunda akıntı varsa bu akan sıvı berrak olmalıdır. Koyu renk, sarı, yeşil ve kabarcıklı bir sümük yapısı varsa mutlaka veteriner hekim kontrolü gerekecektir. Kedilerin burnu daima nemlidir bunun nedeni sürekli olarak burnunu yalamasıdır. Kediler burunlarını yaladıklarında koku alma duyuları gelişir. Kokunun geldiği yönü daha rahat bulabilirler ve algıları da daha açık hale gelir. Kedilerde burun yalaması aslında atalarından gelen bir içgüdüdür. Burunlarını yalayarak nemli tutarlar. Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı burunlarında kuruluk görülebilir. Bu olağan bir durumdur ancak devam ederse elbette veteriner hekim kontrolü gerekecektir.
Kedilerde burun kuruluğu nasıl geçer?
Kedilerde burun kuruluğunu geçirmek için önce kuruluğa neden olan faktörü bulmak gerekir. Eğer kedinizin burnu uyurken kuruyorsa, uyandığında eskisi gibi nemlenecektir. Eğer kuruluğun yanında ishal, kusma, etrafa karşı ilgisizlik, huzursuz davranışlar sergiliyorsa ciddi bir durumun varlığı söz konusudur. Burnunda yara varsa ya da kabuk kabuk olmuşsa deri rahatsızlığından söz etmek mümkündür. Eğer burnundaki kuruluğa bir de burun akıntısı ekleniyorsa ve bu akıntı koyu renkli ve kabarcıklı ise bir sağlık sorunu olabilir. Kedilerde burun kuruluğu tek başınaysa yani yanında başka bir belirti yoksa zaman içerisinde geçebilecek bir durumdur. Kedilerde burun kuruluğu hava şartlarından oluşabilir. Kedilerde burun kuruluğu tek başına bir hastalık belirtisi değildir. Eğer farklı belirtiler eşlik etmiyorsa bir süre sonra geçecek bir durumdur. Ancak burun akıntısının yanında başka semptomlar varsa mutlaka veteriner hekiminize durumu iletmeli ve danışmalısınız.