Kediler Hakkında Bilgi
Kedilerde Isırma: “Kedim çok ısırıyor, ne yapmalıyım?” 09.05.2021

Tamam, itiraf ediyoruz! Minik bir kediyle oynamak dünyanın en keyifli aktivitelerinden… Minik tırmıklar yemek, ara sıra bebek dişleriyle bizi ısırması, ağzını sanki kaplanmış gibi açarken bir yandan çıkardığı mırıltı derken bu tablo oldukça keyif verici olabilir. Zaten hali hazırda yavru bir kedi başlı başına çok sevilirken bir de böyle tatlı şımarıklıklar yapınca insanın daha da oynayası geliyor. Buraya kadar her şey harika; minik kedinizle oyun oynuyor, birbirinizi tanıyorsunuz. Peki ya o sevimli şımarıklıklar huy haline gelirse? İşte bu noktada ciddi sıkıntılar doğuyor. Şunu biliyoruz ki eğitim ne kadar küçük yaşta verilirse o kadar iyi. Eğer yavruyken bir kedi sahiplendiyseniz onu eğitmeniz daha kolay olacaktır. Elbette yetişkin kediler de eğitilebilir ancak yavru kediyi eğitmek kadar kolay olmayabilir. Kediler köpekler gibi sürekli ısırarak kendilerini ifade etmezler; onların bu iş için güçlü tırmıkları vardır. Ancak bazı durumlarda kediler de ısırabilir. Hatta bu ısırma durumu başlarda oyun gibi olsa da ilerleyen zamanlarda ciddi ısırıklara dönebilir. Kediniz ısırma alışkanlığı edinebilir ve bu durum canınızı bir hayli sıkabilir. Bunu önlemek ya da ısırma huyu olan kediyi bu alışkanlığından vazgeçirmek elbette kolay değildir ancak imkânsız da denmez. Bugün sizinle, ısıran kediler hakkında konuşacağız.

Yavru kedi ısırması

Genellikle yavru kedilerde bu huy vardır. Oyun çağında olduklarından ısırıklarıyla sizinle oyun oynamaya çalışabilir. Yavru kedinin ısırığı can acıtıcı ya da büyük yaralar açıcı olmaz ancak bu durum alışkanlık haline gelirse, büyüdüğünde o ısırıklar bir hayli can atıcı olabilir. Bunun bir oyundan, alışkanlığa geçmesini önlemek gerekir ki bunun için yavruluk dönemi en idealdir. Yavru kedi ısırma eğitimi ile kedinizi bu alışkanlığından vazgeçirebilirsiniz. Peki, yavru kedinin ısırması nasıl engellenir? Aslında yavru kediler bu eğitimin ilk ayağını annelerinden öğrenirler. Evet, kulağa ilginç geliyor olabilir ancak daha yavruyken annelerinden ısırma eğitimi zaten alırlar içgüdüsel olarak. Eğer yavrulardan biri kardeşini ısırırsa annesi tarafından uyarılır. Ancak bu durum yavru annesinden ayrılıp evimize geldiğinde elbette son bulur ve sıfırdan bir eğitim gerekir. Kedi ısırması nasıl engellenir sorusunun yanıtına geçmeden önce kedi neden ısırır buna biraz değinelim.

Kedim koluma sarılıp ısırıyor, neden?

Kedinizin ısırmasının altında onlarca neden olabilir. İlk akla gelenlerden biri oyundur. Kediniz oyun oymama amacıyla ısırıyor olabilir. Bir başka neden stres, sinir ve korku halinin mevcut olması olabilir. Kediniz stres anında ısırma teşebbüsünde bulunabilir. Kedilerde ısırmak aynı zamanda kur yapmanın da bir yoludur. Kediler sevilmek istediklerinde bunu fazlasıyla belli ederler. Onu sevmenizi istediğini açıkça ifade edecek hareketlerde bulunurlar. Ancak bazen güzel güzel oyun oynarken ya da onu severken sıkılabilir. Sevgisini tamamen aldıktan sonra artık sevilme ihtiyacı duymayabilir ve bunun için sizi ısırmaya kalkabilir. Kediniz oyun sırasında sizi ısırıyorsa, bu durum limitinizi aştığınızın bir sinyali olabilir. Kediniz sevilmekten yorulmuş olabilir ya da hassas bir noktasına dokunmuş olabilirsiniz. Yanı sıra oyun oynamaktan sıkılmış da olabilir. Kediler oyun oynamaktan sıkıldıklarında kuyruklarını sallayabilirler ya da kulaklarını düzleştirebilirler. Bunlar, oyundan sıkıldığının bir göstergesi olabilir. Bu durumda onun yanından uzaklaşmak iyi bir çözüm olabilir!

Kedi ısırmasına çözüm!

Kedi eğitimi uzun bir süreçtir ve aslında kedi yetişkin olana kadar da devam edebilir. Evdeki kuralları öğrenmek, yasaklara uymak, size alışmak vs. derken öğrenmesi gereken çok şey vardır aslında. Bunlardan biri da ısırma huyunu düzeltmesidir. Yavru kediler genellikle oyun sırasında ısırırlar. Bu aslında kötü bir amaç gütmez ancak zamanla huy haline de gelebilir. Bunu önlemek için elinize her ısırma darbesi yaptığında araya bir oyuncak sokabilir ve eliniz yerine oyuncağı ısırmasını sağlayabilirsiniz. Isırmak istediği zaman direkt oyuncağa yönlendirirseniz, elinizi bir oyunca olarak görmekten zamanla vazgeçecektir. Kediniz bazen agresif davranışlar sergileyebilir, büyüme sancıları! Bu durumda ona kızmaktan kaçının aksine elinizden geldiğince sakin davranmaya çalışın. Kediniz ne kadar agresifse siz de bir o kadar sakin olun. Kediyi kovalamak, vurmak ya da sinirlenmesine neden olacak bir davranışta bulunmak size saldırmasına yol açabilir. Bu nedenle fevri hareketlerden kaçınmanızda yarar olacaktır. Kedi ısırması karşısında yapılan başlıca davranışlardan biri üstünlük taslamaktır. Kedi sizi ısırdığında net ve baskın bir ses tonu ile “hayır” deyin. İşaret parmağınız kediye doğru bakmalı ve mesajı net olarak vermelidir. Kedinizi cezalandırmaktan kaçının. Sizi ısırdığı için ona ceza vermeyin çünkü kediler cezayı anlamayabilir. Yani ona akıllanması için bir ceza verirsiniz ancak o bunu fark etmez bile. Bu durumda boşu boşuna ceza vermiş olursunuz. Bu nedenle özellikle ısırma konusunda kediyi cezalandırmak bir işe yaramayacaktır büyük olasılıkla. Kediniz ısırmaya başladığında ya hamle yaptığında ellerinizi çırparak “hayır” diyebilirsiniz. Ellerinizi çırpmanız dikkatini dağıtacaktır. Ancak bu noktada kediye doğru bir el çırpması yapmayın elbette. Bu sefer de onu korkutabilir ve ısırmasına neden olabilirsiniz. Ellerinizi, kedinizle aranızda mesafe kalacak şekilde birbirine vurun ve hayır deyin. Kedinizin enerjisini doğru bir şekilde atabilmesi önemlidir. Enerjisini atamayan kediler durmaksızın oyun oynamak isterler ve bu oyun sırasında da ısırıklar olabilir. Kedinizin günlük olarak enerjisini atmasını sağlayacak egzersizler yaptırın. Elbette bir oyun saati de olacaktır ancak bu oyun saatini tüm güne yaymak yerine belirli saat aralığında tutmak daha iyi olacaktır. Kedinize yaptıracağınız günlük egzersizler, enerjisini atmasını sağlayacak ve hırçın tavrılar sergilemesine engel olacaktır. Kedinizin hareketlerini daima gözlemleyin. Onu tanımaya çalışın. Kediler sevilmek istedikleri zaman bunu size açıkça ifade ederler, sevgiyi aldıktan sonra da giderler zaten. Kedinizin bu ve bunun gibi birçok huyu daha olacaktır. Nelere sinirleniyor, nelerden hoşlanıyor zamanla birbirinizi tanıdıkça daha iyi öğreneceksiniz. Kedinize bağırmak, onu cezalandırmak daima kaçınmanız gereken şeylerdir. Eğitim de sevgiyle, anlayışla ve sabırla verilmelidir. Kedilerin de duyguları olan bir varlık oldukları unutulmamalıdır.

Benzer Yazılar