Kediler Hakkında Bilgi
Kedilerde Karın Ağrısı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi 11.03.2021

Evcil dostlarımızın tırnağına zarar gelse kendi canımız gibi acır… Ağrısını anlatamayan, bir derdi olsa bile bunu yalnızca hareketleriyle, davranışlarıyla belli etmeye çalışan dostlarımızın her daim iyi olmasını diliyoruz. Ancak kimi zaman birtakım sağlık sorunları da gündeme gelebiliyor. Neticede hassas bir bünyeye sahip olan canlılardır. Basit bir beslenme hatası bile onların sindirim sistemi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Örnek üzerinden gidecek olursak… Daha önce kedilere ev yemeği vermenin sakıncalarını bir blog yazımızda ele almıştık. Yağlı, baharatlı ve tuzlu olan ev yemekleri kedilerde birtakım sindirim sistemi sorunlarına yol açıyor ve dahası bu sorunlar ileriki aşamada çok daha ciddi olabiliyor. Örneğin kedilerin tuz tüketmesi ya da tuzlu ev yemeklerinden yemesi böbreklerine hasar verebiliyor. Basit gibi görünen bir beslenme hatası, kedinizin canını tehlikeye atabiliyor bir başka deyişle. Aynı durum köpekler için de geçerli; kalitesiz mamalar birtakım sağlık sorunlarını doğurabiliyor. Kedilerde aşırı dozda kedi maltı kullanımı ishale yol açarken köpeklere verilen çiğ besinler de onlarda ciddi sindirim sorunlarına yol açıyor. Özetle kediler de köpekler de hassas bakım gerektiren canlılardır ve özellikle beslenme rutinlerine dikkat edilmelidir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan kedi maması ya da köpek maması ile beslenmeleri doğrudur. Ev yemekleri ya da çiğ ürünlerin verilmesi sağlıklarını olumsuz etkileyecektir. Şimdi gelelim bugünkü konumuza. Hazır sindirim sorunlarından lafı açmışken kedilerde sık rastlanan hastalıklardan biri olan kedilerde karın ağrısı konusuna bir giriş yapalım. Dilerseniz önce kedilerde karın ağrısı sebepleri ile başlayalım.

Kedilerde karın ağrısı neden olur?

Kedilerde karın ağrısının altında yatan onlarca neden olabilir; bu kimi zaman yanlış beslenmeden kaynaklanırken kimi zaman fazla tüketilen gıdalardan sebep olabilir. Kedilerde karın ağrısı ciddiye alınması gereken bir konudur çünkü başka hastalıkların varlığını işaret ediyor olabilir. Ne yazık ki kedilerde karın ağrısı kimi zaman ölümcül sorunlara dahi işaret edebilir. Eğer kedinizin karın ağrısı olduğunu düşünüyorsanız emin olmayı beklemeden direkt veteriner hekime gitmenizde yarar olacaktır. Çünkü dediğimiz gibi kedilerde karın ağrısı, çok ciddiye alınması gereken bir konudur. Kedilerde karın ağrısı çok farklı nedenlerden dolayı olabilir. Örneğin bakteriler ya da virüsler gibi bulaşıcı etkenlerden kaynaklanıyor olabilir. Yanı sıra organlardaki bir hastalıktan ya da travmadan kaynaklanıyor da olabilir. Kedilerde karın ağrısı hafife alınmaması gereken bir konudur çünkü kimi zaman çok ciddi başka hastalıkların varlığını da işaret ediyor olabilir. Kedilerde karın ağrısının altında yatan birkaç hastalık; karaciğer ya da pankreastaki apseler, zehirlenmeler, tümörler, kanserler, böbrek hastalıkları, safra kesesi sorunları, kabızlık, mesane yırtığı, karın boşluğunda biriken sıvı, bağırsak tıkanması ve benzeri gibi sağlık sorunları.

Kedilerde karın ağrısı belirtileri nelerdir?

Kedilerde karın ağrısı belirtilerine geçmeden önce birkaç davranıştan bahsedelim. Köpekler karınlarını sevdirmeye bayılırlar, çoğu köpek bayılır diyelim biz yine de. Başını sevmeye kalktığınızda birden kendini yere atıp, göbeğini açıp onu sevmenizi isteyebilir. Ancak durum kediler için geçerli değildir. Çoğu kedi karnına dokunulmasından hoşlanmaz. Elbette istisnalar her cinste, her ırkta ve karakterde vardır ancak genelde karınlarına dokunulmasından çok hoşnut oldukları söylenemez. Kediler karınlarını sevdirmek istemez ve neticesinde birkaç tırmık ile bunu ziyadesiyle belli eder. Kedilerin bu yaklaşımı onların karın ağrısını anlamamızı güçleştirir ancak aynı zamanda bir işaret de olabilir. Eğer kediniz karnına dokunulmasından normalde hoşlanıyorsa ancak şimdi çok rahatsızlık duyuyorsa karnında bir ağrı olabilir. Kedilerde karın ağrısı belirtilerinden birkaçı ile devam edelim. Kedinizde kusma görülüyorsa ya da yemek yiyemiyorsa, iştahı yoksa bu durumda bir ağrı durumu söz konusu olabilir. Karnı ağrıyan kediler genelde ızdıraplarını hafifletmek için kambur durabilirler ki bu bizler için de geçerlidir. Karnımız ağrıdığında hafif kambur durarak ağrımızı dindirmeye çalışmamız gibi kediler de aynı şekilde kambur dururlar. Duruş ve görünüm bakımından farklı şekiller sergileyebilirler. Kedinizde karın ağrısının varlığından şüphe ediyorsanız idrarını kontrol edin. Ne sıklıkla yapıyor ya da idrar yapabiliyor mu? Karnı ağrıyan bazı kediler idrar yapmakta zorlanırlar, bu ciddi bir işarettir. Bir başka işaret ise kilo kaybıdır. Eğer karın ağrısı birkaç gündür sürüyorsa ya da böyle düşünüyorsanız kilo kaybı yaşamış olması da muhtemeldir. Kedinizin nefes kontrolünü de sık sık yapmanızda yarar var. Karnında ağrı olan kedilerin nefes alıp vermesi daha yavaş olabilir. Yanı sıra karnında şişlik olabilir. Kedilerde karın ağrısının en belirgin işaretlerinde biri de ishaldir. Evet, ishal olmasının altında onlarca başka neden yatıyor da olabilir. Örneğin evde bir bitki yemiş olabilir, kedi maltını fazla kaçırmış olabilir ya da beslenmesinde farklı bir durum söz konusu olmuş olabilir. Ancak sebebi ne olursa olsun kedilerde ishal, üzerinde durulması gereken konulardandır. Nasılsa geçer diyerek ötelememek gerekir aksine hızlı bir şekilde veterinere götürmek ve tedaviye en kısa sürede başlamak gerekir. Kedilerde ishal, ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur. Yukarıda saydıklarımız elbette karın ağrısının kesinlikle var olduğuna dair bir kanıt teşkil etmez ancak ihtimaller onu gösterir. Bu nedenle yukarıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı mevcutsa hemen veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Karın ağrısı olmasa bile, sağlıklı olan bir kedide bu tarz belirtilerin olması bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir.

Kedilerde karın ağrısı tedavisi

Kedilerde karın ağrısı tedavisine başlanmadan önce ağrının altında yatan sebep araştırılır ve tedavi buna göre şekillenir. Karın ağrısı başlı başına bir hastalık değil, olası bir sağlık sorunun semptomu niteliğindedir. Bu nedenle altına yatan sebep bulunduktan sonra o sebep doğrultusunda tedavi başlar. Örneğin eğer ağrı bir virüsten kaynaklanıyorsa bu durumda o virüsü yok etmek üzere bir tedavi uygulanır. Eğer bağırsaklardan ya da böbrekten kaynaklanan bir sorunda bu organlar özelinde bir tedavi uygulanır. Yani tedavinin nasıl olacağı, karın ağrısının nedenine bağlı olarak değişecektir. Karın ağrısı, yukarıda da söylediğimiz gibi bir hastalık değil semptomdur ve ciddi sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir. Bir bakteriden kaynaklanabileceği gibi kanser ya da tümör kaynaklı da olabilir. Bu noktada cerrahi müdahale gerekebilir. Yapılan tetkiklerin arından veteriner hekim uygun olan tedaviyi uygulayacaktır. Bu noktada bize düşen görev, kedimizde eğer bir karın ağrısı varlığına dair en ufak bir şüphemiz varsa onu hemen veterinere götürmektir. Karın ağrısı hafife alınacak ya da zamanla geçer diye ötelenebilecek bir hastalık değildir. En kısa sürede veteriner hekimin teşhis ve tedavi süreçlerini başlatması gerekir.

Kedilerde karın ağrısı nasıl teşhis edilir?

Veteriner hekimin yapacağı el muayenesi ile kedilerde karın ağrısı olup olmadığı anlaşılacaktır. Veteriner hekim önce el ile muayene eder ve ardından gereken tetkikleri uygular. Detaylı muayenenin yanı sıra birtakım tahliller de isteyebilir. Kan tahlili ya da idrar tahlili isteyebilir ancak gerek görürse farklı tahlillere de ihtiyaç duyabilir. Kedinize zaten o anda müdahale edilecektir ve ağrısı hafifletilecektir. Geri kalan süreç veteriner hekimin kontrolünde devam edecektir. Her karın ağrısı çok ciddi ve ölümcül hastalıkların varlığını işaret etmez ancak yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunun da bir sinyali olabilir.

Benzer Yazılar