Kediler Hakkında Bilgi
Kedilerde Mama Seçimi Nasıl Olmalı? 20.10.2020

Kedilerde mama seçimi aslında dolaylı olarak sağlığına da yapılan bir yatırım. Kedi maması ne kadar kaliteli, besleyici ve vitamin deposu olursa kedinizin sindirim sistemi başta olmak üzere birçok yere olumlu yansır. Evde yapılan kedi mamaları kimyasaldan uzak ve sağlıklı duruyor olsa da içeriğindeki bazı maddelerin kedinize zarar verdiğini de unutmayın. Daha önce kediler için zararlı yiyecekleri kaleme aldığımız yazımızda bu zararlı ve hatta zehirleyici gıdalardan bahsetmiştik. Yazıyı okumak için linke TIKLAYIN.

https://www.petipet.net/blog/kediler-icin-zararli-yiyecekler-nelerdir

Kedilerde mama seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Her pahalı mama kaliteli olmayabilir önemli olan fiyatından ziyade mamanın içeriğidir. Dikkat edilmesi gereken noktaları birkaç başlık halinde verelim…

1 -    Kedinin yaşına göre mama seçimi

Kedinizin yaşı, mama seçiminizi doğrudan etkiler. Henüz gelişimini tamamlayamamış yavru kediler için mama tercihi farklı olmalıdır. Vitamin bakımından zengin ve kedinizin fiziksel gelişimini destekleyecek türden olmalıdır. Yetişkin kediler ise gelişimlerini tamamladıklarından onlar için daha besleyici mamalar tercih edilebilir. Kediler 1 yaşına kadar yavru kedi sayılır. 1 yaşından sonra ise yetişkin bir kedidir. Bu nedenle 1 yaşına kadar yavru kedi maması alabilirsiniz. Kediniz artık bir hayli yaş aldıysa daha düşük karbonhidratlı ve az yağlı mamalar tercih edilmelidir. Protein bakımından zengin mamalarla beslemek doğru bir tercih olacaktır. Ancak temelde bazı hastalıkları varsa bu durumda veteriner hekiminizin önereceği bir mama ile ilerlemek daha doğru olacaktır.

2 -    Kedinin kilosuna göre mama seçimi

Kedinin kilosu da mama seçimini etkiler. Eğer kedinizin etrafla pek ilgisi yoksa hareketsizse ve miskinliği seviyorsa muhtemelen birazcık kilo fazlası vardır. Hareketsizlikten kaynaklanan kilo fazlalığı için kedinize diyet kedi mamalarından almanızda yarar olabilir. Diyet mamaların yağ ve lif oranları farklıdır böylece kedinize özel bir beslenme programı uygulamış olursunuz.

3 -    Kedinin cinsine göre mama seçimi

Kedinin cinsine göre mama seçiminden kasıt aslında tüy yapısıdır. Eğer kedinizin cinsi gereği tüysüz ise bu durumda farklı bir mama tercih edebilirsiniz. Ancak tüyleri çoksa aynı zamanda sindirim bakımından da risk vardır. Kedi tüyünün çokluğu ve sindirim sistemi arasındaki farkı şu şekilde açıklayalım. Kedilerin suyla arası yoktur malum. Kendilerini temizlemek için yalamayı tercih ederler. Tüyleri uzun olan kediler kendilerini yaladıkça tüy yutarlar. Midede biriken tüyler de sindirim sistemi sorunlarına yol açar. Eğer kediniz uzun tüylüyse ve sindirim sisteminde sıkıntılar varsa bu durumda özel kedi mamalarından tercih edebilirsiniz.

4 -   Kedinizin sağlık durumuna göre mama seçimi

Kediniz hastaysa ve özel bir diyet uygulanması gerekiyorsa ya da beslenmesine ek gıdalar eklenmesi öneriliyorsa bu durumda da özel kedi mamalarından yararlanabilirsiniz. Veteriner hekiminizin önerisi doğrultusunda kedinizin daha rahat beslenmesine olanak sağlayacak mama tercihleri yapabilirsiniz.

5 -   Kedinizin cinsiyetine göre mama seçimi

Aslında bu maddeye cinsiyet ve kısırlaştırma durumunu da eklemekte yarar var. Eğer kediniz kısırlaştırıldıysa bu durumda dikkat etmeniz gerekir. Kediler kısırlaştırıldıktan sonra kilo alma eğiliminde olurlar bu nedenle beslenme alışkanlığını baştan sıkı tutmakta yarar olacaktır. Kısırlaştırılmış kediler için özel olarak üretilen mamalar ile kedinizi besleyebilirsiniz. Ancak yazımızın satır aralarında da belirttiğimiz gibi bu konuda doğru bilgilendirmeyi mutlaka veteriner hekiminizden almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar