Kediler Hakkında Bilgi
Kedim Beyaz Köpük Kusuyo;r Ne Yapmalıyım? 06.09.2021

Kedi sahiplerinin sıkça karşılaştığı sorunlardan biri kedinin beyaz köpük kusmasıdır. Bugün sizlerle kediler neden beyaz köpük kusar, kediler neden kusar, kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur, beyaz köpük kusmak neden olur gibi soruların yanıtlını paylaşacağız. Kedilerde kusma pek çok farklı nedenden karşımıza çıkabilir. Kedilerin rutin olarak sürekli kusması normal bir durum değildir. Kedi kusmuğunun yapısı ve rengi de farklı olabilir. Kedim köpük kustu gibi endişeler gündeme gelebilir. Kedi kusmukları sarı ya da beyaz renkte görülebilir. Kediler yeşil ve parçalı kusma şeklinde de kusabilir ancak özellikle beyaz köpük kusması çoğu kedide görülen bir durumdur. Kusmanın asıl nedeni tamamen veteriner hekimin kontrolü ile bulunabilir. Biz yalnızca birkaç tahmin üzerinden sorulara yanıt vermeye gayret edeceğiz. Şunu baştan söylemek gerekir ki kedilerde kusma ciddi bir durumdur ve veteriner hekime mutlaka bildirilmelidir.

Kediler neden kusar?

Tıpkı bizlerde olduğu gibi kedilerde de yemek tüketiminin ardından kusma görülebilir. Bunun en tipik nedeni midelerindeki hazımsızlıktır. Kedilerin sindirim sistemleri her gıdayı kolayca sindiremeyebilir. Kedilerin sindirim sistemi her şeyi sindirmeye müsait değildir. Yedikleri bazı gıdaları mideleri sindiremeyebilir ve bunun neticesinde kusma görülebilir. Hazımsızlık çeken kedilerin ağzından beyaz köpük ya da sarı köpük gelebilir. Kedinin köpük kusması hazımsızlıktan kaynaklanan bir sorun olabilir. Kedilerde kusmaya neden olan şeylerden bir diğeri de tüy yumaklarıdır. Kediler kendilerini temizlemek için dillerini kullanırlar. Her temizlik sırasında da tüy yutarlar. Midelerinde biriken tüy yumaklarını bir süre sonra kusarlar. Genellikle bu tüyler sindirim yolundan dışarı atılsa da bazı kedilerde mide ve bağırsakta tıkanmaya yol açabilir. Bu noktada kusma durumu meydana gelebilir. Kedilerde tüy yutma sorusunu için kedi maltı kullanılabilir. Kedilerde gastrit de kusmaya yol açabilir. Gastrit bir çeşit mide hastalığıdır. Yediği ya da yuttuğu şeyler nedeni ile midesi tahriş olabilir. Kedinizin iştahında azalma varsa ve mutsuz, gergin bir tutum sergiliyorsa veteriner hekime durumu bildirmenizde yarar olacaktır.

Kediler neden köpük kusar?

Kedilerde köpek kusmasının en önemli nedenlerinden biri de pankreatit olabilir. Pankreas iltihabı, kedilerde kusmaya yol açabilir. Pankreatit kedinin köpük kusması bir takım şikâyetlere neden olabilir. Örneğin kedinizde iştahsızlık görülebilir, dehidrasyon olabilir, kilo kaybı yaşanabilir. Yanı sıra vücut ısısında düşme, ateş ve karın ağrısı gibi şikâyetlere de yol açabilir. Kedilerde diyabet varlığı da kusmaya yol açabilir. Kedilerde en sık görülen hastalıklardan biri şeker hastalığıdır. Su tüketiminde artış, idrarda artış, kilo kaybı ve benzeri gibi etkiler görülüyorsa şeker sorunu olabilir. Diyabet, kedilerde aynı zamanda kusma da yapabilir. Kedinin köpük kusması, bu hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Kedilerde görülen parazit de kusma nedenlerinden biri olabilir. Özellikle yavru kedilerde kusma genellikle ishal ile birlikte görülür. Bu durum parazitlerden kaynaklanıyor olabilir.

Kedilerde kusma ciddi bir durumu işaret ediyor olabilir. Bu nedenle kediniz artık rutin olarak kusar hale geldiyse hemen veteriner hekiminize konuyu danışın. Kedilerde kusma, ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur.

Benzer Yazılar