Kediler Hakkında Bilgi
Kedim Depresyonda mı? 07.08.2021

Kediler, duyguları olan hassas canlılardır. Onlar da tıpkı bizler gibi depresyona girebilirler, strese girebilirler… Basit bir yer, ortam değişimi bile kedilerde stres oluşturabilir. Kedi ya da köpek gibi evcil hayvan bakımı yalnızca onların mama ve su ihtiyaçlarını karşılamaktan ibaret değildir; onların ruh hallerini anlayabilmek ve ilgi göstermektir. Bugün konumuz kedilerde depresyon. Çoğu kedi sahibi kedisinin depresyona girdiğini anlayamayabiliyor ancak bazı belirtiler kedilerde depresyon varlığına işaret ediyor. Son zamanlarda kedim durgunlaştı diyorsanız aşağıdaki belirtileri takip etmenizde yarar olacaktır.

Kedilerde depresyon belirtileri nelerdir?

Kediler, depresyona girdiklerini değişik hareketlerle ifade edebilir. Kedinizde iştah kaybı görülebilir ya da verdiğiniz yemekleri yemeği reddedebilir. Gün içerisinde uykulu bir halde olabilirler ya da halsizlik gözlemlenebilir. Tüylerinin rengi matlaşabilir ya da donuk ve kuru bir tüye dönüşebilir. Sarılma, kendini sevdirme ya da kucağa çıkma gibi davranışları sergilemekten vazgeçebilir hatta sizden kaçabilir. Karın bölgesinde birtakım rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Eskiden eve geldiğinizde sizi coşkuyla karşılayan kediniz, size tepki vermeyebilir; o coşkulu karşılamayı yapmayabilir. En sevdiği oyuncağına artık eskisi kadar ilgi göstermeyebilir hatta oynamaktan vazgeçebilir. Biri kenarlara saklanmak isteyebilir, insan içine çıkmaktan kaçınabilir. Fiziksel olarak da birtakım belirtiler gösterebilir örneğin yukarıda söylediğimiz gibi karın ağrısı yaşayabilir ya da kusma gözlemlenebilir. Yanı sıra derisinde alerji benzeri şeyler çıkabilir ya da ishal görülebilir. Normalde cana yakın bir karakteri varsa ve kendini sevdirmekten hoşlanıyorsa, depresyon döneminde daha içine kapanık olabilir. Genel olarak mutsuz bir hal alması, kedinizin depresyonda olabileceği fikrini doğuracaktır. Elbette bunun doğru tanısını yalnızca veteriner hekiminiz yapacaktır.

Kediler neden depresyona girer?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi basit bir ortam değişimi bile kedinizde stres yaratabilir. Kedilerin araba yolculuklarını pek sevmemesi de bundandır. Kendi konforlu alanlarından çıkmayı sevmezler ve bu durumda içe kapanırlar. Ancak depresyon bambaşka bir duygu durumdur. Kedilerin depresyona girmesinin altında onlarca neden yatıyor olabilir. Kedinin uzun süre aç kalması ya da kum kabının temizlenmemesi bile bir depresyon nedeni olabilir. Kızgınlık dönemlerinde çiftleşemeyen kedilerde hormonlardan kaynaklı huzursuzluk görülebilir. Yeterince ilgi görmeye kediler kendi içlerine dönebilirler bu da bir depresyon nedeni olabilir. Başka bir aileye sahiplendirilmeleri kedilerde ciddi travmalar yaratabilir. Eve yeni bir bebeğin gelmesi ya da farklı bir eve taşınmak da kedilerde depresyona neden olabilir. Kedinin sahibinin vefat etmiş olması en sık gözlemlenen depresyon nedeni olabilir. Evde yaşarken birden sokağa bırakılması da kedinin depresyona girmesine neden olabilir.

Kedilerde depresyon nasıl tedavi edilir?

Kedinizin depresyona girme nedeni öncelikli olarak saptanmalıdır. Kedinize her zamankinden daha fazla ilgi göstererek, onunla vakit geçirerek, oyunlar oynayarak yaşadığı bu duygu durum sorunun üstesinden gelinebilir. Burada önemli olan depresyonu ciddiye almaktır. Nasıl olsa geçer diyerek beklememek gerekir çünkü depresyon ilerleyebilir ve kediniz günden güne daha da mutsuz bir hale gelebilir. Kedinizde depresyon belirtileri gözlemliyorsanız ilk yapmanız gereken durumu veteriner hekiminize bildirmektir. Veteriner hekim gereken tetkikleri yaptıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır. Bazı durumlarda anti-depresan ilaç takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Eğer yemek yemeği reddediyor ya a hiçbir şekilde etkileşime geçmiyorsa veteriner hekimin uygun gördüğü bir reçete uygulanabilir.

Benzer Yazılar