Kediler Hakkında Bilgi
Kedim Kayboldu ne Yapmalıyım? 17.10.2021

Hayvan sahipleri için en tedirgin hatta korkunç olarak nitelendirilebilen şeylerden biri kedinin kaybolmasıdır. Kediler çok sessiz canlılardır bu nedenle nerede olduklarının bulmak zaman zaman zor olabilir. Hatta aynı evin içinde bile kediniz kaybolabilir, bir yerlere saklanabilir. Bu noktada kedinin boyuna zilli bir tasma takmak onu daha kolay bulmanızı sağlayabilir. Evin içinde kaybolan kedi için bir tehdit yoktur, eninde sonunda saklandığı yerden çıkacaktır. Ancak siz fark etmeden dışarı kaçan bir kediyi bulmak çok daha streslidir. Öncelikle daima sakinliğinizi korumanız gerekir. Evet, kedi sahipleri için kedinin kaybolması çok korkutucu bir durumdur ancak ne kadar sakin olursanız o kadar mantık devreye girer. Kedinizin kaybolduğunda neler yapmanız gerektiğine geçmeden önce, kedinizin kaybolmaması ve bu durumu yaşamamanız için neler yapmanız gerektiğine bir göz atalım. Öncelikle eğer bir kedi sahibiyseniz her şeyi düşünmeniz gerekir. Bir köpek çok yükseklere sıçramakta zorlanabilir ancak aynı durum kediler için geçerli değildir. Kediniz evin içinde her an bir yerlere sıçrayabilir, bir şeyleri devirebilir. Bu nedenle evin içindeki ortamı mutlaka kedinize göre düzenlemenizde yarar olacaktır. Bu sayede olası kazaların da önüne geçmiş olursunuz. Kapılar, en tehlikeli yerlerdendir. Kediniz, aralık olan bir kapıdan dış dünyaya kolayca kaçabilir. Bu nedenle kapılarınızı daima kitlemeniz daha sağlıklı olacaktır. Yanı sıra camlar da bir tehlikedir. Kediniz cama çıkabilir hatta camdan aşağıda inmek isteyebilir. Bir kuşun peşine takılabilir ya da dışarıda ilgisini çeken bir şeyin yanına gitmek isteyebilir. Kediler için bunlar “tehlike” değildir zira kediler çok güçlü ve özgüvenli canlılardır. Ancak bu durum dışardaki hayatın onlar için tehlikeli olmadığını göstermez. Evde büyüyen ve en ortamına alışık olan kediler için dışarıda yaşamak çok zordur. Her ne kadar vahşi akrabaları gibi zor koşullara karşı dirençli olsalar da aynı durum ev kedileri için geçerli değildir. Ev kedileri evde yaşadıkları konforu dışarıda bulamadıkları için dış dünyaya adapte olamazlar. Bu nedenle evden kaçan kedinizi ne kadar çabuk bulursanız o kadar iyi olacaktır. Bu arada biraz önce kapıların kitlenmesini daha güvenli bulduğumuzu söylemiştik, şunu da eklemeden geçmeyelim. Bazı kediler kapı koluna zıplayabilir ve hatta kapıyı patileri ile açabilir. Bu nedenle evde bir kilit sisteminin bulunması önemlidir. Şimdi gelelim kayıp kedi nasıl bulunur sorusunun yanıtlarına.

Kayıp kedi nasıl bulunur?

İlk satırlarımızda da söylediğimiz gibi mantığınız şuan en ihtiyaç duyduğunuz şey olacaktır. Kedinizin nerelere gitmiş olabileceği, huyu, karakteri, korkuları, merakları her biri mantık süzgecinizden geçmelidir. İşte serinkanlı olmak bu noktada önemlidir. Ne kadar serinkanlı olursanız kedinizi o kadar erken bulursunuz. Kedinizin kaybolduğundan şüphe ediyorsanız öncelikle evde olmadığına emin olun! Evet, kulağa ilginç geliyor olabilir ancak kayboldu sanılan pek çok kedi evde saklanıyor da olabilir. Çekmecelerden, koltuk altlarına kadar sığabileceği her yeri en ince ayrıntısına kadar arayın. Kediniz bir yerlere saklanmış, bir şeylerden korkmuş ya da yalnız kalmak istemiş olabilir. Bu nedenle kedinizi sokakta aramadan önce evde bir yerlere saklanmadığına emin olun. Dolap üstleri, dolap içi ve hatta dolap altı, yastık kılıfları, çanta ya da poşet içleri, oyuncakların arası ve hatta kıyafetlerin içine kadar araştırın. Kedinizin giremeyeceği yer yok gibi bir şeydir bu nedenle her yere detaylıca bakın. Kediler bazen uyumak ve yalnız kalmak için olur olmadık yerleri tercih edebilir. Bu nedenle önce evi iyice dolaşın ve evde olmadığına emin olduktan sonra dışarı alternatiflerine geçin.  Dışarıya kaçmış kedi için dikkat edilmesi ve bakılması gereken birkaç yer vardır. Şimdi gelin bu yerlerle devam edelim yazımıza.

Kaybolan kediyi bulma

Evin her yerini didik didik ettiniz ve artık eminsiniz; kediniz kayboldu! Şimdi yapmanız gereken, birkaç yere bakmak. Merak etmeyin kediniz zaten bir süre sonra alıştığı konfora geri dönecektir, maksat vakitlice bulmak! Eğer apartmanda oturuyorsanız her katı tek tek dolaşın. Yalnızca aşağınızdaki katları değil en üst katlara da çıkın çünkü kediniz bir apartman turuna çıkmış olabilir. Bodrum katı ve çatı dahil olmak üzere her yere bakın. Bahçeniz varsa bahçeyi baştan sona dolaşın. Sadece kendi bahçenize değil komşu bahçelere de bakın. Komşularınıza da bu süreçte haber vermenizde yarar olacaktır elbette. Evin önünde park edilmiş olan arabalar, kedinizin saklanması için ideal yerler olabilir. Arabaların altına ve motor kısımlarına bakın. Özellikle hava soğuksa, motor kısmında ısınıyor olabilir. Kediler aynı zamanda korktukları zaman da arabanın motor kısmına saklanırlar. Bu nedenle her arabanın motor kısmını özellikle kontrol edin. Kedinizin favori oyuncağını ve mamasını yanınıza alın. Elinizde ses çıkarak dolaşın. Ara sıra durup etrafı dinleyin. Kediniz sizin sesinizi duyunca gelebilir. Sokaklara atılan eşyalar, bakmanız gereken bir diğer noktadır. Kediniz ev kedisi olduğu için eşyalara alışkındır ve onların içine yatmak isteyebilir. Yanı sıra korkarak da onların arasına girmiş olabilir. Dışardaki tehlikelerden korkup ev eşyalarının arasına saklanmış olabilir. Evinizin yakınlarına kedinizin sevdiği bir oyuncağı bırakabilirsiniz. Bu sayede kediniz oyuncağının kokusunu alabilir ve ona doğru gidebilir. Unutmayın ki kediler koku alma duyuları son derece gelişmiş canlılardır. Kedinizi aramak için gece saatlerini bekleyebilirsiniz çünkü geceler daha sessiz olduğu için kedinizin sizin sesinizi daha net duyabilir. Yanı sıra siz de onun sesini daha kolay bulabilirsiniz. Eğer işler ciddileştiyse ve kedinizden uzunca bir süredir hala ses çıkmaysa kayıp kedi ilanı verebilir ve yakın bölgelerdeki duvarlara asabilirsiniz. Yanı sıra esnafı da bu konuda bilgilendirebilir ve desteklerini rica edebilirsiniz.

Evden kaçan kedi ne zaman döner?

Şunu unutmayın ki kedinizin kaçması demek, bir daha geri dönmeyeceği anlamına gelmez. Kedilerin büyük bir kısmı kaçtıktan sonra evlerine geri dönerler bunun en önemli nedenlerinden biri beslenme ihtiyaçlarıdır. Evdeki konfora ve beslenme şekline alışık oldukları için kaçsalar bile bir süre sonra geri döneceklerdir. Kaçan kedilerin eve geri dönmesinin nedeni olarak çoğunlukla beslenme düşünülür ancak elbette sahiplerini özledikleri için de dönebilirler. Kediler, burunları çok keskin canlılardır hatta bu konuda köpeklerle yarışabilecek düzeydedirler. Bu nedenle kaybolsalar da kaçsalar da koklayarak evin yolunu tespit edebilirler. Kediniz kayboldu ve onu bir daha göremeyeceksiniz diye üzülmeyin ve onu aramaya devam edin. Çoğunlukla kediler evlerine geri dönerler, merak etmeyin.

Benzer Yazılar