Kediler Hakkında Bilgi
Kedimin Ağzı Kokuyor ne Yapmalıyım? 18.10.2021

Kediler, yeryüzünün en temiz canlılarındandır. Yıkanma ihtiyacı hissetmezler çünkü vakitlerinin büyük bir kısmını kendilerini temizleyerek geçirirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kuma yaparlar ve dahası gömerek ortada çirkin bir görüntü bırakmazlar. O kadar titiz canlılardır ki kumları pislendiğinde tuvaletlerini oraya yapmak istemezler, mutlaka temiz kuma yapmak isterler. Uykuyu severler ancak temizlik ve yemek onların en temel iki ihtiyacıdır. Hal böyle olunca kedinin kötü kokması ya da pis olması gibi bir durum pek söz konusu olmaz. Eğer bir kedi pis ise, kendini temizleyememişse mutlaka fiziksel bir rahatsızlığı ya da bağışıklık sistemi sorunu vardır. Sokakta gördüğümüz üzeri kirlenmiş kediler kendi bakımlarını yapamıyor demektir ki bu ciddi bir sağlık sorununun varlığını işaret edebilir. Eğer tükürük bezleri fonksiyonunu yerine getiremiyorsa kendini temizleyemez. Bu da kirlenmesine yol açar. Diyeceğimiz o ki kediler bir sağlık sorunları yoksa mutlaka ama mutlaka kendilerini yalayarak temizleyen temiz ve titiz canlılardır. Tabi bu kadar titizliğe karşın yine bazı sağlık sorunlarından kaynaklanan kötü kokular oluşabilir. Kedilerde kötü koku denince akla ilk ağız kokusu gelir. Bazen kedilerin ağzı çok kötü kokar. Bu elbette bir şeylerin yolunda gitmediğinin işaretidir. Bugün sizlerle kedilerde ağız kokusuna neden olan şeylere değineceğiz.

Kedilerin ağzı neden kokar?

Kedinize sarıldığınızda ya da onu severken ağzının kötü koktuğuna şahit olabilirsiniz. Kedilerde ağız kokusu çok farklı nedenlerle oluşabilir. Bunlar genellikle sağlık sorununu işaret eder. Kedilerde ağız kokusu ciddi boyuttaysa ve bu durum süreklilik kazandıysa mutlaka veteriner hekime kedinizi götürmeniz gerekir. Kedilerde ağız kokusu üzerinde durulması gereken bir sağlık sorunudur bu nedenle ihmal etmemeniz gerekir. Kedilerde ağız kokusu nedenleri genellikle sağlıkla ilgili bir sorunu işaret ediyor olsa da kimi zaman ciddi olmayan nedenlerden dolayı da olabilir. Kedilerde ağız kokusu neden olur sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedilerde ağız kokusu denince akla ilk diş ve diş eti rahatsızlıkları gelir. Ağız bakımlarının ihmal edilmesi neticesinde birtakım kötü kokular söz konusu olabilir. Solunum hastalıklarından cilt hastalıklarına, ağız içi travmalardan tüketilen besinlere kadar pek çok nedenden dolayı kedinizin ağzı kokabilir. İlk akla gelen diş ve diş eti hastalıkları ile başlayalım.

1 -    Kedilerde diş ve diş eti hastalıkları

Ağız bakımı kedilerde de köpeklerde de oldukça önemlidir. Genellikle beslenme odaklı bir bakım olsa da diş ve diş eti bakımı da düzenli olarak yapılmalıdır. Bunun için kedi macunu, kedi diş fırçası gibi kedi ağız bakım malzemelerinden yararlanabilirsiniz. Kedilerde ağız bakımı ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kedilerde ağız kokusuna en sık diş ve diş eti sorunları neden olur. Kedilerin ağız bakımları ihmal edildiğinde dişlerinde tartar oluşur. Tartar, diş etlerini tahriş eder ve enfeksiyona neden olur. Diş eti sağlığı bozulduğunda eğer gerekli tedbirler alınmazsa diş kayıpları oluşabilir. Yanı sıra diş eti kanaması ve ağrı da görülebilir. Kedilerde diş fırçalama oldukça önemlidir. Kedinizin dişini düzenli olarak fırçalayarak ve ağız bakım gerekliliklerini yerine getirerek tartar oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bu bakım yalnızca ağız kokusunu önlemek için değil diş sağlığını korumak için de önemlidir. Diş ve diş eti bakımı ile kedinizin diş sağlığını koruyabilir ve olası sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

2 -    Kedilerde böbrek hastalıkları

Kedilerde görülen böbrek hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir. Eğer kedinizin ağzından amonyak ve benzeri gibi bir koku alıyorsanız böbrekleri ile alakalı bir sorun olabilir. Özellikle kediler belirli bir yaşa geldiğinde böbrek sorunu yaşayabilirler. Eğer kediniz son zamanlarda sık sık idrara çıkıyorsa, her zamankinden fazla idrar yapıyorsa, huzursuzluğu varsa ya da kilo kaybediyorsa böbrekleri ile alakalı bir sorun olabilir. Bu noktada mutlaka veteriner hekiminize durumu danışmalısınız çünkü kedilerde böbrek hastalıkları üzerinde durulması gereken ciddi bir sağlık sorunudur.

3 -    Kedilerde şeker hastalığı

Kedilerde sık görülen hastalıklardan biri de şeker hastalığıdır. Kedilerde şeker hastalığının varlığı da ağız kokusuna neden olabilir. Kediniz son zamanlarda her zamankinden fazla su tüketiyorsa, nefesinden şekerli bir koku geliyorsa ve kilo kaybı yaşıyorsa kedinizde şeker hastalığı varlığı söz konusu olabilir. Kedinizi kısa sürede veteriner hekime götürmenizde ve gerekli tetkikleri yaptırmanızda yarar olacaktır.

4 -    Kedilerde karaciğer hastalığı

Kedilerde ağız kokusuna yol açan nedenlerden biri de karaciğer rahatsızlığı olabilir. Karaciğerde yaşanan bazı sorunlar, kedilerde kötü ağız kokusuna neden olabilir. Kedinizde kötü ağız kokusu varsa, gözlerinde ve kulaklarında sararmalar görülüyorsa yanı sıra diş etlerinde de soluk bir renk gözlemleniyorsa karaciğerlerinde bir sorun olabilir. İştahsızlık, ishal, aşırı su tüketimi ve kusma gibi belirtiler de karaciğerlerde bir soruna işaret edebilir.

Yavru kedimin ağzı kokuyor!

Yavru kedilerde ağız kokusu da oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu bir sağlık sorununa her zaman işaret etmeyebilir çünkü kediniz büyüme çağındadır. Kedilerde diş değişim süreci ağız kokusuna yol açabilir. Bebek dişleri yerine kendi dişleri oluşurken bazı kötü kokular görülebilir. Yavru kedilerde ağız kokusu normaldir ancak elbette başka sağlık sorunlarının bir belirtisi de olabilir. Kedinizde ağız kokusu diş değişiminden sonra da devam ediyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler vardır. Diş ve diş eti hastalıkları söz konusu olabilir. Bu nedenle kedinizi veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır. Bazı beslenme hataları da kedilerde kötü ağız kokusuna yol açabilir. Kedinizi beslerken yaptığınız bir hata ya da ağız bakımının eksik yapılması kedilerde ağız kokusuna yol açan temek etkenlerdendir.

Kedilerde ağız kokusu nasıl geçer?

Kedilerde ağız kokusunu geçirmek için önce kokunun ana nedeni bulunmalıdır. Bunun için öncelikli olarak bir veteriner hekim kontrolü gerekir. Eğer kedinizde böbrek, karaciğer, diş ve diş eti ve benzeri gibi rahatsızlıklardan kaynaklanan bir ağız kokusu varsa veteriner hekiminizin uygun göreceği reçete ile bu sorun çözülebilir. Sizin üzerinize düşen ise kedinizin ağız bakımını ihmal etmemek olacaktır. Artık yeni çıkan ürünler sayesinde kedilerin de köpeklerin de dişlerini fırçalamak oldukça kolaydır. Kediler de köpekler de bu diş temizliği seansını çok sevmeyebilir. Ancak diş fırçalamak için illa kedinizin ya da köpeğinizin ağzına diş fırçası sokmanıza gerek yok. Parmağa takılarak kullanılabilen ürünler sayesinde kedinizin dişlerini onu korkutmadan temizleyebilirsiniz. Yanı sıra kedi diş macunu da kedinizin sevebileceği bir aromada olabilir. İlk başlarda zor gibi görünse de zamanla bu rutine alışacaktır. Kediniz ya da köpeğiniz henüz yavruyken diş bakımına alıştırırsanız büyüdüğünde çok daha rahat edersiniz çünkü zaten bu rutine alışmış olacaktır. Yetişkin bir kedi sahiplendiyseniz de zamanla kediniz bu rutine alışacaktır. Kedilerde ağız bakımı üzerinde durulması gereken ve sağlığını doğrudan etkileyen ciddi bir bakımdır. Bu nedenle asla ihmal etmemeniz gerekir. Kedilerde ağız ve diş sağlığının korunması, ağız kokusunun giderilmesi ve önlenmesi için özel bakım ürünleri vardır. Bu ürünlerden veteriner hekiminizin görüşü doğrultusunda yararlanabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenme de kedilerde ağız kokusunu önleyecektir. Diş sağlığının korunması, sindirim sisteminin desteklenmesi sayesinde kedilerde ağız kokusu oluşumu önlenecektir.

Benzer Yazılar