Kediler Hakkında Bilgi
Kedimin Göz Akıntısı Geçmiyor: Kedilerde Göz Akıntısı ve Tedavisi 04.04.2021

Kediler hassas canlılardır ve aynı şekilde titizlikle bakım ister. Özellikle gözleri, ekstra bakıma ihtiyaç duyar çünkü göz hassasiyetleri bir hayli fazladır. Kedilerin gözlerini günlük olarak temizlemeli ve göz sağlığını tehlikeye atacak besinler vermekten kaçınılmalıdır. Biliyoruz ki besinler, kedinin sağlığını doğrudan etkiler. Kediler, kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Eğer ev yemekleriyle beslenirlerse başta sindirim sorunları olmak üzere pek çok durum gelişebilir. Bunu önlemek için kaliteli kedi mamalarıyla beslemek gerekir. Kaliteli kedi mamalarının içerisinde, kedinizin ihtiyacı olan vitamin ve mineraller bulunur. Bu sayede öncelikli olarak “içten” beslemiş olursunuz, göz temizliğini yaparak da “dıştan” bakımını gerçekleştirirsiniz. Bu yazımızda kedi hastalıklarından, kedilerde sık görülen hastalıklardan biri olan kedilerde göz akıntısına değineceğiz. İsterseniz önce kedilerde göz akıntısı nedir, neden olur kısaca bir göz atalım.

Kedilerde göz akıntısı nedir? Kedilerde göz akıntısı neden olur?

Kedilerde göz akıntısının birden fazla nedeni olabilir. Bu durum gözde bir enfeksiyon varlığına işaret ediyor olabilir. Soğuk algınlığı gibi bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilir. Kedilerde göz akıntısının altında yatan farklı nedenler olabilir. Göz sorunu yaşayan kediler gözlerini kısarlar, sürekli kırparlar. Kedilerde göz akıntısı ciddi bir hastalığa işaret ediyor olabilir bu nedenle veteriner hekim kontrolü şarttır. Kedilerde göz akıntısı neden olur sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedilerde göz akıntısına yol açan hastalıklardan en sık görüneni üst solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle bakteri ya da virüslerden kaynaklanır. Üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanan göz akıntıları çoğunlukla beyaz renkli olur. Bu akıntılar şiddetli olabileceği gibi azar miktarda da görülebilir. Bir diğer göz akıntısı nedeni ise pembe göz olarak bilinen hastalıktır. Kedinizin gözünün etrafında bulunan açık pembe astar iltihaplanır ve kedinin gözlerinin kırmızı ve şiş görünmesine yol açar. Işığa karşı hassaslaşır ve kedinizde ateş, ishal ya da nefes darlığı gibi durumların gelişmesine yol açabilir. Kedilerde göz akıntısının nedenlerinden bir diğeri de korneadaki bir problemdir. Kedinin korneasında iltihaplanma olabilir. Gözlerinde bulanıklık olabilir. Kornea oluşan bir durum göz akıntısına yol açabilir. Kedilerde göz akıntısının bir diğer nedeni ise kuru gözdür ki bu durum kedilerde sık rastlanan göz hastalıklarındandır. Kedilerde gözyaşı eksikliği görülebilir ve bu durum tedavi edilmesi gereken ciddi bir durumdur. Çünkü ileriki aşamalarda ne yazık ki göz kaybını doğurabilir. Gözyaşı eksikliğinde göz akıntısı biraz daha sarımsı bir renkte olabilir.

Kedilerde göz akıntısı tedavisi

Kedilerde göz akıntısı, tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Öncelikle göz akıntısına neden olan sorun tespit edilir ve ardından tedavi aşamasına geçilir. Tedavi yöntemi, enfeksiyonun ya da gözdeki sorunun nedenine ve ne kadar ciddi olduğuna bağlı olarak değişir. Genellikle antibiyotik tedavisi ya da göz damlaları önerilir. Eğer göz akıntısı bakterilerden kaynaklı bir akıntıysa bu durumda antibiyotikli merhemler önerilebilir. Yine göz merhemi, antibiyotik, göz damlası gibi araçlarda göz akıntısı tedavi edilebilir. Burada önemli olan göz akıntısının kaynağını bulmaktır. Bazı durumlarda genel anestezi altında bazı tedaviler de yapılabilir. Örneğin kedinin gözyaşı kanalları tıkalıysa bu durumda kedinin göz kanallarının yıkanması gerekebilir. Özetle kedilerde göz akıntısı tedavi edilebilen ancak ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Olası bir enfeksiyonun ilerlemesi, kedinizin göz kaybına dahi neden olabilecek ciddi bir sorundur. Bu nedenle kedinizde göz akıntısını fark ettiğiniz anda beklemeden veteriner hekiminizden destek almanız gerekir.

Kedilerde göz temizliği nasıl yapılır?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kediler hassas canlılardır ve hassas bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu bakımlardan en önemlilerinden biri de göz temizliğidir. Kedinizin gözlerini düzenli olarak temizlemeniz, olası enfeksiyon riskini de düşürecektir. Kedilerde göz akıntısından korunmanın en etkili yollarından biri gözlerini düzenli olarak temizlemektir. Bu sayede enfeksiyon oluşumunun önüne geçilmiş olur. Kedinizin gözlerini sık sık kontrol edin ve herhangi bir kızarıklık, bulanıklık ya da renk veya şekil değişimi olup olmadığına bakın. Kedilerde göz sağlığını korumanın en etkili yollarından biri düzenli olarak veteriner kontrolüdür. Yanı sıra göz temizliği de çok önemlidir. Peki kedilerde göz temizliği nasıl yapılır? Bunun için ihtiyacınız olan bir göz temizleme mendili ya da bir parça pamuktur. Pamuğu ılık suya batırın ve gözünün etrafındaki akıntıları silin. Enfeksiyon önleyici damlalardan da destek alabilirsiniz ancak hangi damlayı almanız gerektiğini mutlaka veteriner hekiminize danışın. Gözlerini düzenli olarak temizlediğiniz halde bir sorun olduğunu görürseniz en kısa sürece veteriner hekiminize kedinizi götürün. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi kedilerde göz akıntısı ciddiye alınması gereken bir göz sağlığı problemidir. Bu nedenle anormal bir durum fark ettiğinizde vakit kaybetmeden hekim desteğine başvurun.

Benzer Yazılar