Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeğim için Hangi Şampuanı Kullanmalıyım? 14.09.2021

Köpek bakımı yalnızca mama ve su üzerine değildir. Bir köpek sahiplenmeden önce, köpeklerin nelere gereksinim duyduklarını bilmek gerekir. Köpeği düzenli olarak veteriner hekime kontrole götürmek, temizlik bakımını yapmak, tırnaklarını kesmek, tüylerini düzenli olarak taramak, ağız ve diş sağlığı kurallarını yerine getirmek ve daha pek çoğu… Tabi tüm bunları yaparken köpeğin psikolojisini kollamak, onu mutlu etmek ve strese sokmadan rahat bir yaşam geçirmesini sağlamak da bir nevi bakım kurallarından biridir. Bugün konumuz bizim için zevkli ancak her köpek için çok keyifli olmayan bir konu; köpek banyosu! Bizim için keyifli olması, köpeğimizin banyo sonrası rahatlayacak olmasından kaynaklanıyor. Köpeğimiz ne kadar rahat ve mutlu olursa biz de o kadar mutlu oluyoruz, bu bir gerçek. Köpekler, banyo konusunda ikiye ayrılır; bir kısmı çok sever, bir kısmı nefret eder. Bazı köpekler için banyo yapmak adeta bir SPA günü gibidir; köpüklenmekten hoşlanırlar, masaj yaptırır gibi rahatlarlar. Bazı köpekler için de hiç hoşlanmadıkları dakikalardır. Bir an önce bitsin diye kaçmaya çalışırlar. Günün sonunda tertemiz, bakımlı ve rahatlamış olarak uykuya dalarlar o da ayrı bir konu. Köpeklere banyo yaptırırken sadece onlar için özel olarak tasarlanan ürünler tercih edilmelidir. Köpekler için şampuan yerine ne kullanılır sorusunun yanıtı bebek şampuanı olabilir. Ancak öncelikli tercih köpek şampuanıdır. Köpekler sabunla yıkanmamalıdır çünkü ince telli tüyleri olan köpeklerde sabun kullanımı topaklanmaya yol açabilir. Yanı sıra iyi temizlenmezse sabun artıkları derisinde kaşınma oluşturabilir. Bu nedenle hiç bu risklere girmeden köpeğinizi köpek şampuanı ile yıkamak en doğrusu olacaktır. Bu noktada da bazı kafa karışıklıkları olabilir elbette zira köpekler için farklı marka ve çeşitlerde şampuanlar vardır. Peki köpeğiniz için en uygun şampuan hangisidir? Gelin bu sorunun yanıtına birlikte göz atalım.

Köpek şampuanı kullanımı

Köpeğinizin türü, tüy yapısı ve yaşı şampuan seçimini etkileyecektir. İnce tüylü ve zayıf tüylere sahip olan küçük ırklar için farklı, kalın tüylü ve güçlü tüylere sahip iri ırklar için farklı şampuan türleri kullanılabilir. Köpeklere özel şampuanlar sıvı şampuan ve kuru şampuan olarak ikiye ayrılır. Şampuan türlerinde en çok kullanılan sıvı şampuandır. Sıvı şampuanlar köpeğin türüne, yaşına ve tüy yapısına bağlı olarak seçilir. Yetişkin ve büyük yaşa sahip köpekler için sıvı şampuan kullanılır. Köpekler için özel olarak üretilen sıvı şampuanların köpürme özelliği çok azdır. Şampuanı direkt köpeğinizin derisine dökmek yerine önce bir süngere döküp, köpürtüp öyle köpeğinize sürerseniz daha iyi olabilir. Köpeklerde kullanılan bir diğer şampuan ise kuru şampuandır. Kuru şampuan daha çok yavru köpekler için kullanılır. Köpekler yavruyken bir süre yıkamamak gerekir, su ile teması önerilmez. Bu noktada temizliği kuru şampuanlar ile sağlanır. Kuru şampuan köpeğin tüylerine dökülür, biraz bekledikten sonra fırça ile taranır, dağıtılır. Yavru köpeklerin temizliği kuru şampuan ile kolayca yapılabilir. Sadece yavru köpekler için değil bazı yetişkin köpeklerde de kuru şampuan kullanılabilir. Şampuanın kalitesi çok önemlidir. Kaliteli şampuanlar, köpeğinizin deri sağlığını korumaya yarar.

Köpek şampuanı seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Köpek şampuanı seçiminde öncelikle ihtiyaca yönelik bir araştırma yapılmalıdır. Köpeğinizin tüy yapısı ve yaşı hangi şampuana ihtiyaç duyduğunuzu belirleyen faktörlerdendir. Köpeğinizin derisinde kepek oluşumu olup olmadığına bakın eğer kepek varsa ona göre bir kepek şampuanı tercih etmek gerekir. Bazı köpeklerin tüyleri yağlı olur bu noktada yağlı şampuanlara yönelmek gerekir. Tüylerinde kıtık oluşumu varsa, topaklanma fazlaysa tüylerinin kolay taranmasını sağlayacak ürünler tercih edilir. Köpeğinizin cilt tipi de şampuan seçimini etkiler. Eğer kuru bir cilde sahipse mutlaka nemlendirici özelliği olan bir şampuan tercih edilmelidir. Özellikle bazı esans yağları içerek köpek şampuanları, köpeğinizin cilt kuruluğuna iyi gelebilir. Eğer köpeğinizin alerjik bir cildi varsa hassas köpek derileri için olan şampuanlardan yararlanabilirsiniz. Hipoalerjenik özelliği olan şampuanlar, köpeğinizin hassas derisine göre tasarlanmıştır. Köpeklerin tüy yapısı, şampuan seçiminde direkt olarak etkilidir. Bazı köpeklerin tüyü uzun ve ipeksidir. Bazılarının ise kıvırcıktır. Bu noktada yine köpeğinizin tüy yapısına bağlı olarak bir şampuan seçmenizde yarar olacaktır. Köpek şampuanı tavsiyesi için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Benzer Yazılar