Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeğimin Tüylerini Nasıl Parlatabilirim? 28.10.2021

Köpek bakımının en önemli kalemlerinden biri tüy bakımıdır. Köpeğiniz ne yiyorsa, tüyleri de  o olur demek mümkündür. Köpeklerin beslenmesi, aynı zamanda dış görünümlerine yansıyacaktır. Hemen her yazımızda kaliteli köpek maması tüketiminin faydasından bahsediyoruz. Bu fayda öncelikle köpeğinizin fiziksel sağlığına ve sonra dış görüntüsüne etki edecektir. Köpekler içten ne kadar doğru ve sağlıklı beslenirse tüyleri de bir o kadar bakımlı olacaktır. Köpekler kalitesiz mama ile beslendiklerinde tüyleri azalabilir, cansızlaşabilir ve mat bir görünüme sahip olabilir. Tüm bunlar kalitesiz mama ve sağlıksız bir beslenme rutininin getirisidir. Elbette tüylerinin cansız ve donuk olmasının tek nedeni beslenme değildir ancak beslenme önemli bir parçasıdır. Köpeğinizi düzenli olarak taramak, kıtık oluşumunun önüne geçer. Köpeklerde kıtık tüyler nasıl açılır sorusunun yanıtına geçmeden önce tüylerin kıtık olmaması için ne yapmak gerekir sorusunun yanıtını verelim. Köpekleri düzenli olarak her gün taramak gerekir. Eğer uzun tüylü ve karışma olasılığı yüksek olan bir tüy yapısı varsa günde iki kere bile taranması gerekebilir. İnce tüyler, karışmaya daha müsaittir. Bu nedenle Yorkshire gibi küçük ırkların tüylerini düzenli olarak taramak gerekir. Çok ince yapıdaki tüyler karıştığı zaman ne yazık ki kıtık oluşur. Kıtık bir süre sonra cildinin nefes almasını önler ve deri enfeksiyonuna yol açabilir. Yani aslında köpeğinizi sabah akşam tarayarak onun güzel bir görünüme sahip olmasının yanı sıra sağlıklı bir deriye ulaşmasını da sağlamış oluyorsunuz. Köpeklerin derisi hassastır ve bakım ister. Deri ne kadar sağlıklı olursa, tüyleri de o kadar güzel ve parlak olacaktır. Köpeklerin düzenli olarak taranması ve ölü tüylerden arındırılması gerekir. Bu sayede tüyleri daha sağlıklı uzayacak ve deri sağlığı korunacaktır. Bugün sizlerle köpek tüylerinin nasıl parlatılabileceğine dair birkaç ipucu paylaşacağız. Tüm bunları uygulamadan önce veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Çünkü beslenme, köpek diyetine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Köpeğinizin yaşı, mevcut sağlık durumu ve var olan sağlık sorunları köpeğin diyetini, bakım ritüellerini değiştirecektir. Bu nedenle eğer köpeğinizin bir sağlık sorunu varsa, öncesinde mutlaka veteriner hekime danışmanızda fayda olacaktır. Şimdi gelelim tüy parlatma meselesine. Köpeğinizin tüylerini parlatmak için birkaç püf noktasına ihtiyacınız olacak. Aşağıda birkaçından bahsedelim.

Köpeğimin tüylerini ne zaman ve nasıl taramalıyım?

Bu sorunun yanıtı köpeğinizin cinsine bağlı olarak değişecektir. Kısa tüylü bir köpeği taramaya gerek olmayacaktır elbette ancak ölü tüyleri toplamak için bir tüy toplama eldiveni gerekecektir. Köpeğinizi okşar gibi ölü tüylerinden arındırabilirsiniz. Eğer köpeğiniz küçük ırk, uzun tüylü ve ince bir tüy yapısına sahipse her gün ve hatta zaman zaman sabah akşam taramanızda yarar olacaktır. Bir gün bile taranmasa tüyleri birbirine karışabilir. Özellikle banyo yaptırırken tüylerin birbirine dolanmaması için tüyleri çıkış yönünden aşağı doğru köpürtmeniz daha doğru olacaktır. Tüyleri topak halinde birbirine karıştırarak tararsanız banyo sonrası karşınıza çıkacak tablo hoşunuza gitmeyebilir. Bu nedenle köpeğinizi yıkarken öncelikle köpek şampuanı kullanmalı ve tüyleri çıkış yönünden aşağı doğru taramalısınız. Banyodan sonra köpeğinizin tüylerini mutlaka taralamalısınız. Muhtemelen size kendini taratmamak için direnecektir ancak ödül maması vererek bu huyunu törpüleyebilirsiniz. Tarandıktan sonra ödül mamasını alacağını bilmesi, taranma seansını kolaylaştıracaktır. Şimdi gelelim köpeğinizin tüylerini nasıl parlatabileceğinize. Bunun için birkaç püf noktası var.

Köpeğin tüyleri nasıl parlatılır?

Köpeğin tüylerinin düzenli olarak taranması zaten parlamasını sağlayacaktır. Ölü tüylerden arınmış, temiz bir deri mutlaka tüylere de olumlu yansıyacaktır. Köpeklerin tüylerini parlatmak için aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.

1 -    Hindistancevizi yağı

Hindistancevizi yağı yalnız bizim için değil köpeğimiz için de faydalı olabilir. Hindistancevizi yağını köpeğinizin tüylerine sürebilir ve tüy bakımını yapabilirsiniz. Hindistancevizi yağı ile köpeğinizin tüyleri daha parlak, daha canlı ve daha sağlıklı duracaktır. Hindistancevizi yağı aynı zamanda köpeğinizin cildini de nemlendirecektir. Özellikle yavru köpeklerde daha hızlı etki gösterebilir. Köpeğinize birkaç dakika yağ ile masaj yapabilir ya da köpek şampuanının içine birkaç damla Hindistancevizi yağı damlatabilirsiniz.

2 -    Düzenli olarak yıkayın

Köpekleri sık sık yıkamak doğru bir davranış değildir ancak banyo aralarını çok uzun aylar tutmak da doğru değildir. Köpeğinizi her gün yıkarsanız tüyleri zarar görebilir çünkü cildin doğal yağı kaybolur. Ancak belirli zamanlarda ayda 1 ya da maksimum 2 kez yıkamak tüylerini parlatmaya yeterli olacaktır.

3 -    Köpeğinizi fırçalayın

Köpeğinizi düzenli olarak fırçalayın. Köpeğinizin cinsine ve tüy yapısına uygun bir köpek tarağı edinin. Yavru köpeğiniz çok fazla tüy döküyorsa, tüy alma fırçası edinin. Bu aynı zamanda yetişkin ve kısa tüylü köpekler için de gerekli olabilir. Tüyleri taranmaya müsait olmayan ancak kısa ve dökülen tüylere sahip olanlar için tüy alma fırçaları oldukça işe yarayacaktır. Her gün tüy alma fırçası ile köpeğinizi okşar gibi ölü tüylerinden arındırın. Tüyleri çok daha sağlıklı olacaktır.

4 -    Kaliteli mamalarla besleyin

Yukarıda bu konuya detaylıca değinmiştik. Köpekler yalnızca kendi mamalarına gereksinim duyarlar. Kendi mamalarının içerisinde, ihtiyaç duydukları vitamin ve mineraller bulunur. Bu vitamin ve mineraller aynı zamanda tüy sağlıklarına da etki edecektir. Tüylerinin bakımlı olması yedikleri ile çok alakalıdır. Köpeğiniz ne yiyorsa, tüyleri de odur. Bu nedenle mümkün mertebe sağlıklı bir köpek diyeti uygulamaya çalışın. Tercihiniz daima kaliteli mamalardan yana olsun.

5 -   Parazitlere karşı koruyun

Köpeklerde kene ve parazit, tüyleri mahveden iki önemli unsurdur. Pireler ve keneler köpeğinizin derisini tahriş eder ve kaşıntıya yol açar. Kaşıntı bir süre sonra derisine olumsuz etki eder. Sağlıksız bir deri de ilk sinyalini sağlıksız tüylerle verir. Köpeğinizin kendi sağlığı için parazitlerden arınması gerekir. Bu nedenle köpeğinizi düzenli olarak veteriner hekime götürmeli ve parazit damlasını ya da aşısını vakti geldiğinde yaptırmalısınız.

6 -    Omega yağ asitlerinden yararlanın

Omega sadece biz insanlar için değil köpekler için de faydalıdır. Omega-3  ve omega-6 yağ asitleri köpeğinizin tüy sağlığı için önemlidir. Veteriner hekiminizin onayı doğrultusunda köpeğinizin diyetine omega 3 ve omega 6 yağlarını ekleyebilirsiniz.

7 -    Bitkisel destekler alabilirsiniz

Bazı bitkisel destekler ya da gıda takviyeleri köpeğinizin tüylerini parlatabilir. Buradan önemli olan kulaktan dolma bilgilerle değil uzman görüşleri ışığında bu ürünleri köpeğinize kullandırmaktır. Veteriner hekiminizin uygun gördüğü bitkisel ürünleri ya da gıda takviyelerini kullanarak köpeğinizin tüylerini parlatabilirsiniz. Bu ürünler köpeğinizde alerjik reaksiyona da yol açabilir. Bu nedenle kullanmadan önce veteriner hekim görüşü önemlidir, unutmayın.

8 -    Veteriner görüşünü ihmal etmeyin

Ne olursa olsun köpeğinize uygulayacağınız her türlü bakımı önceden veteriner hekiminize danışın. Unutmayın ki köpekler hassas canlılardır ve ekstra bakım isterler. Olası bir yanlış uygulama, köpeğinizin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle beslenmesinden tüy bakımına kadar her atacağınız adımda mutlaka veteriner görüşü almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar