Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Oyuncakları Nasıl Seçilir? 30.08.2021

Köpeklerin sağlıklı ve eğlenceli bir yaşam sürdürmesinde ruhsal sağlıkları oldukça önemlidir. Ruhsal bakımdan zinde olan, mutlu olan ve stresten uzak duran köpekler sağlık bakımından da kuvvetli olurlar. Köpek bakımında en az beslenme ve rutin kontrol kadar, ruh sağlığını korumak da önemlidir. Bunun en kolay yolu ise ilgi ve sevgidir. Köpeğinizle ilgilenmeniz, onunla oynamanız onu çok mutlu edecektir. Sizinle oynarken bir yandan enerjisini atacak, bir yandan mutlu olacak, bir yandan da egzersiz yapmış olacaktır. Köpekler için egzersiz çok önemlidir. Köpeklerde en büyük sağlık sorunlarından biri aşırı kilo, obezitedir. Obezite yalnız çok yemek yemekten değil hareketsiz bir yaşamdan da kaynaklanır. Bu nedenle köpeklerin gerek ruh sağlıkları gerekse beden sağlıkları için düzenli egzersiz önemlidir. Köpeklerle eğlenceli vakit geçirmenin en güzel yollarından biri onun oyununa eşlik etmektir. En sevdiği oyunu, en sevdiği oyuncakları ile oynamak ona sonsuz mutluluk verecektir. Bugün sizlerle, köpeklere oyuncak seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Köpek oyuncağı nasıl seçilir?

Köpeklerin sağlıklı ve eğlenceli bir yaşama sahip olması için oyuncaklar önemli bir yere sahiptir. Köpeklerin oyuncaklarıyla aralarında bir bağ vardır. Hatta köpekle seyahatlerde en sevdiği oyuncağını da yanınıza alırsanız çok daha rahat hissedecektir kendini. Köpek oyuncaklar seçerken dikkatli olunması gereken bazı hususlar vardır. Özellikle yavru köpeklerin her şeyi yeme potansiyeline sahip olduğunu düşünürsek, oyuncak seçiminde dikkatli olmakta yarar var. Piyasada çok farklı boyut ve şekilde köpek oyuncakları mevcuttur. Köpeklere oyuncak alırken yalnızca eğlenmesi düşünülmemelidir; fiziksel sağlığını destekleyen, zekâ gelişimlerini sağlayan oyuncaklar seçilmesi önemlidir. Doğru oyuncak seçimi sayesinde çok daha mutlu ve sağlıklı olacaktır. Köpeklere oyuncak seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan birkaçını aşağıda paylaşalım.

Köpek oyuncakları

Satın alacağınız oyuncağın gereken sağlık koşullarına uygunluğunu mutlaka kontrol edin. Sağlık kurallarına uygun olarak üretilip üretilmediğine iyice bakın. Seçtiğiniz oyuncağın, köpeğinizin fiziksel ve mental sağlığını desteklediğine emin olun. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi amaç yalnızca köpeğinizin eğlenmesini sağlamak değil aynı zamanda onun mental ve fiziksel gelişimine de destek olmaktır. Dayanıksız, parçalaması kolay oyuncaklar seçmekten kaçının. Yanı sıra küçük yapılı oyuncakları da tercih etmemenizde yarar var zira eğer büyük ırk bir köpeğiniz varsa oyuncağı parçalayıp, yutabilir. Köpeğinizle vakit geçirdikçe hoşuna giden oyuncakları, renkleri ve sesleri iyice tanıyın bu sayede oyuncak seçiminize köpeğiniz de dahil olacaktır! Köpeklerin, ses çıkaran oyuncakları çok sevdiğini söyleyemeyiz. Elbette seven köpekler de vardır ancak genel olarak pek hoşlanmayabilirler. Bu nedenle aşırı gürültülü oyuncaklardan kaçınmanızda yarar olacaktır. Yan ısıra köpeğin avcılık güdüsünü ortaya çıkaran oyuncaklardan da uzak durmanızda fayda var. Köpeğinizin yaşı, oyuncak gereksinimini belirleyecektir. Örneğin eğer yavru bir köpeğiniz varsa, dişleri kaşınacağı için diş kaşıyıcı özelliği olan oyuncakları tercih edebilirsiniz. Bu oyuncaklar hem dişlerini kaşımalarını sağlayacaktır hem de dişin çıkarken verdiği acıyı azaltacaktır. Köpek kemirme oyuncakları da bu süreçte size destek olabilir. Gelelim işin egzersiz boyutuna. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi köpeklerin egzersiz yapması, fiziksel sağlıkları için çok önemlidir. Köpekler her ne kadar açık havada yürümeyi sevseler de bazı köpekler için bu hiç de cazip bir durum değildir. Hal böyle olunca egzersiz ihtiyaçlarını yürüterek değil oyun oynatarak karşılayabilirsiniz. Örneğin yakala-getir oyunu iyi bir egzersiz çeşididir. Topu ya da oyuncağı fırlatın ve ondan getirmesini isteyin. Bu sayede oyun saati aynı zamanda egzersiz saati de olacaktır. Köpekler pelüş oyuncakları severler ancak dişlerinden dolayı bu oyuncakların ömrü fazla olmaz. Yavru köpeklerin dişleri henüz çok gelişmediği için pelüş oyuncaklarla oynayabilirler. Bu arada bazı köpeklerin pelüş oyuncaklarla uyumayı sevdiğini de söyleyelim. Yani alacağınız pelüş oyuncak onun aynı zamanda uyku arkadaşı da olabilir!

Köpekler için tehlikeli oyuncaklar

Köpekler için tehlikeli olabilecek oyuncaklar ile yapalım yazımızın finalini. Her oyuncak köpekler için uygun değildir. Özellikle oyuncağın üretildiği malzeme önemlidir. Malzemesi belli olmayan oyuncaklar birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Oyuncağın küçük parçalardan oluşması köpeğiniz için tehlike olabilir çünkü küçük parçaları köpeğiniz yutabilir. Şunu unutmamak gerekir ki köpeklerin oyuncak yutma ihtimalleri yüksektir. Buna karşı önlem almak gerekir. Bazı köpek oyuncakları ise kazaya neden olabilir. Örneğin bazı yumuşak ve esnek yapıdaki toplar tehlikeli olabilir çünkü köpeğin dili bu topa sıkışabilir. Bu nedenle köpeğinize oyuncak seçerken dikkatli olmalı ve pek çok açıdan düşünerek doğru oyuncak seçimini yapmalısınız.

Benzer Yazılar