Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Hangi Meyveleri Yer? 23.03.2021

Köpeklerin neler yiyip, neler yiyemeyeceği hep bir kafa karışıklığı yaratmıştır. Kimimiz kaliteli köpek mamaları haricinde herhangi bir yiyecek vermezken, kimimiz sağlıklı ve köpek için özel olarak hazırlanan ev yemeği vermeyi tercih eder. Köpeklerin köpek mamasına ihtiyacı vardır bu bir gerçek; ev yemeğinin baharatlı ve tuzlu oluşu köpeklere büyük zarar verir. Yanı sıra kalitesiz köpek mamaları da köpekler için ciddi bir tehdittir; sindirim sorunlarına yol açabileceği gibi birtakım deri hastalıklarının oluşmasına da neden olabilir. Kaliteli köpek mamaları verilmesi önemlidir ancak şartlar her zaman bu fiyatlar için uygun olmayabilir. Bu durumda sağlıklı ve köpekler için özel olarak yapılan ev yapımı köpek maması tariflerinden destek alınabilir. Kaliteli köpek mamalarının içerisinde, köpekler için gereken vitamin ve mineraller bulunur. Harici olarak, veteriner hekim uygun görürse gıda takviyesi olarak da alınabilir. Köpekler et sever ancak şunu unutmamak gerekir ki sebze ve meyveye de ihtiyaçları vardır. Evet, köpekler ve meyveler arasında bir bağlantı kurmak zor gibi olabilir ancak köpeklerin meyvelerden gelen doğal vitaminlere de ihtiyaçları vardır. Her köpek meyveyi sevmeyebilir ancak eğer sizin köpeğinizin meyvelerle arası iyiyse ve yemesine engel teşkil edecek bir sağlık sorunu yoksa doğal vitamin kaynağı olan meyveleri beslenme rutinine ekleyebilirsiniz. Meyve demek çok geniş bir kavram elbette. Her meyve köpekler için iyidir demek mümkün değil. Ancak bazı meyveler köpeklerin gereksinim duyduğu vitaminleri karşılar ve köpeğinizin sağlığına olumlu yönde katkı sağlar. Bugün sizlerle köpeğinize verebileceğiniz meyveleri paylaşacağız.

Köpekler meyve yer mi?

Genellikle köpekler yemek konusunda fazla seçici değildir. Karnı doymuş olsa bile sizin tabağınızdaki ona her zaman cazip gelebilir. Hatta doyduğunu anlamayıp bir süre sonra aşırı yemekten kusabilir. Köpekler genellikle çoğu şeyi yerler ve pek reddetme durumları olmaz. Ancak tam tersi olarak bazı köpekler de fazlasıyla seçicidir. Her yemeği beğenmez, her mamayı kabul etmez. Hatta ödül mamasını bile kendi damak tadına göre seçen köpekler bile vardır. Kimine ne verseniz reddedilmezsiniz, kiminin de iki lokma yesin diye peşinden koşarsınız; patili hayat kolay değil! Köpekler meyveyi yer ve köpekler meyve sever gibi keskin cümleler kuramıyoruz bu nedenle. Ancak teklif var ısrar yok! Köpeğinize meyve uzatın ve koklayıp onu tanıması için bekleyin. Zaten cazip gelirse yiyecektir. Eğer küçük bir ırksa o zaman meyveyi bütün halinde değil küçük parçalar halinde bölün. Böylelikle yemesi daha kolay olacaktır. Peki köpekler hangi meyveleri sever, hangi meyveleri yer şimdi gelin detaylara inelim.

Köpeğime hangi meyveyi vermeliyim?

Köpeğinize verebileceğiniz meyveler sınırlıdır. Her meyve her köpek için sonsuz fayda sağlamaz. Bu nedenle köpeğinize meyve vermeden önce veteriner hekiminize danışmanız gerekir çünkü köpeğinizde var olan bir kronik rahatsızlık, meyve yememesini gerektirebilir. Bazı meyveler, hastalığını tetikleyebilir ya da onun midesine zarar verebilir. Bu nedenle köpeğinizin beslenme rutinine meyve eklemeden önce mutlaka veteriner hekiminizin onayını almanızda yarar olacaktır. Şimdi gelelim meyvelere… Birkaç madde halinde, köpeklerin yiyebileceği meyveleri listeleyelim.

1 -      Elma

Elma yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu sayede köpeğinizin ihtiyaç duyduğu C vitaminini ona sağlar. Yanı sıra mide ve bağırsak sorunları için de elma iyi bir tercih olabilir. Bu arada elmanın içerisinde bulunan kalsiyum da köpeğinizin kemik sağlığına iyi gelecektir.

2 -      Trabzon hurması

Trabzon hurması bizim için sindirim konusunda oldukça önemli bir meyve çeşididir. Yanı sıra köpekler için de önerilir. Özellikle köpeklerin bağışıklık sistemi için iyi bir savaşçıdır. Köpekleri tümörlerden koruduğu da söylenir.

3 -      Muz

Köpekler muzu severler genellikle. Muz pek çok bakımdan fayda sağlar. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan köpeğiniz için ideal meyvelerden biri olabilir. Yalnız muzda şöyle bir hassasiyet vardır. Eğer fazla tüketilirse sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle muzu uzun aralıklarla ve az miktarda vermenizde yarar olacaktır.

4 -      Karpuz

Mart ayına geldiğimize göre yaz meyvelerini konuşmaya da yavaş yavaş başlasak iyi olacak, ne dersiniz? Yaz meyvesi denince akla ilk gelenlerden biri karpuzdur. Karpuz, yaz aylarının hem bizim hem köpeğimiz için lezzetli ve ideal meyvelerinden biridir. Yüksek oranda su içerir bu sayede köpeğinizin yaz sıcağında susuz kalmasını da önlemiş olur. İdrar sökücü etkisi vardır. Karpuz çekirdeği köpekler için tehlike oluşturabilir bu nedenle eğer köpeğinize karpuz vermek istiyorsanız iyice temizlemeniz gerekir.

Köpeklerin yememesi gereken meyveler nelerdir?

Yazımızın başında köpeklerin her meyveyi yemesinin uygun olmayacağından bahsetmiştik. Bazı meyveler köpeğinizin sağlığına iyi gelirken, bazı meyveler onlarda zehirleyici etkilere dahi yol açabilir. Bu nedenle köpeğinize verdiğiniz meyveyi yukardakiler ile sınırlandırmanızda yarar olacaktır. Köpekler için tehlikeli olan hatta onlarda zehirlenmeye kadar etki gösterebilen meyvelerden birkaçı ile devam edelim.

1 -      Avokado

Son yıllarda beslenme rutinlerinde görmeye alışık olduğumuz bir tropikal meyvedir avokado. Eskiden varlığından bile haberimiz yokken şimdi sofralarımızda, meyvelerimize, ara öğünlerimizde kendisinden bir hayli destek alır olduk. Avokadonun bize faydası olmasına karşın konu köpekler olunca oldukça tehlikeli. Avokado içerdiği bazı maddeler nedeniyle köpeklerde zehirleyici etkiler gösterebilir. Öyle ki, bazı uzmanlara göre bu durum hayati bir tehdit dahi oluşturabilecek düzeydedir.

2 -      Üzüm

Üzüm de köpekler için tehlikeli meyvelerden biridir. Eğer fazla tüketilirse ne yazık ki hayati boyutta önem kazanacaktır. Üzüm az miktarda yenirse ishale, çok miktarda yenirse böbrek sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle köpeğinize ne az ne çok mümkünse hiç üzüm vermeyin. Buna kuru üzüm de dahil.

3 -      Kurutulmuş meyveler

Neyse ki köpekler kurutulmuş meyve konusunda çok iştahlı olmayacaklardır. Ancak köpeğiniz kuru meyveyi seviyorsa bu ürünü beslenme rutininden çıkarmanızda fayda var. Kurutulmuş meyveler, köpeğinizin sinir sistemine, sindirim sistemine ve kaslarına zarar verebilir. Bu nedenle kuru yemişler de kurutulmuş meyveler de köpeğiniz için oldukça tehlikelidir. Kurutulmuş meyvelerin aynı zamanda köpeğinizin midesinde sindirimi de zor olabilir. Sindirim sorunları yaşanması köpeğinizi rahatsız edecektir. Köpeklerde karın ağrısı, köpeklerde ishal ve benzeri gibi sorunların da görülmesi olasıdır.

Köpeğinizin beslenme rutinine ekleyeceğiniz her besin için önce veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Çünkü köpeklerin mideleri hassastır ve her şeyden çabuk etkilenebilirler. Beslenme konusunda veteriner hekiminizin önerileri doğrultusunda ilerlemeniz daha faydalı olacaktır.

Benzer Yazılar