Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır? Köpek Normal Şampuanla Yıkanır mı? 28.01.2021

Şu bir gerçek ki her canlının bakıma ihtiyacı vardır! Yapılacak olan düzenli bakımlar sadece dış güzelliğini korumakla kalmaz içten gelen bir sağlık da sağlar. Köpeklerin ya da kedilerin tüylerinin taranması estetik açıdan hoş durur ancak asıl fayda sağlıklarınadır. Çünkü ölü tüylerden arındırılan deri nefes alır ve deri hastalıklarının önüne geçilmesini sağlar. Aynı durum kediler için de geçerli. Kedilerin tüylerini düzenli olarak taramak yalnızca tüylerini parlatmakla kalmaz aynı zamanda ölü tüylerin toplanmasını sağlar. Ölü derilerin toplanması kedinin sağlığı için önemlidir. Kediler kendi temizliklerini yalayarak yaparlar ve hatta vakitlerinin büyük bir bölümünü kendilerini yalayarak geçirirler. Hal böyle olunca yalama sırasında pek çok tüy yutmuş olurlar. Bu tüyler zamanla midede keçeleşir ve sindirim sorunlarına yol açarak kedinizin sağlığını tehdit eder. Evet, kedi maltları sayesinde yutulan tüy yumakları önemli ölçüde giderilir ancak bunun oluşmaması için düzenli taramak şarttır. Kedilerde tırnak kesimi, köpeklerde tırnak kesimi, kediler tıraş, köpeklerde tıraş vs. derken bakımla alakalı pek çok madde çıkıyor karşımıza. Bugün konumuz köpekler için yapılan bakımlardan biri olan banyo.

Köpekler kediler gibi kendi temizliklerini kendileri yapabilen canlılar değildirler. Kocaman bir kar yığınının içine oyun için atlarken düşünmezler bile! Yağmur, çamur demeden oyun için türlü yaramazlıklar yapabilirler. Geriye çamurlu ayaklarıyla size masum masum bakan bir çift boncuk göz kalacaktır oyunun sonunda! Köpekleri sürekli yıkamak yanlıştır çünkü derileri hassastır. Belirli aralıklarla, belirli şartları sağlayarak yıkamak gerekir. Köpek yıkarken dikkat edilmesi gerekenlerden köpeklerin yıkanma sıklığına kadar her detayı paylaşacağız sizinle. Dilerseniz önce şu yıkama zamanlamasına değinelim zira en büyük anlaşmazlıklar tam da buradan çıkıyor!

Köpekleri ne sıklıkla yıkanmalıdır?

Köpeklerin bakımı oldukça önemlidir; tırnaklarının düzenli kesilmesi, taranması, diş fırçalaması, tıraşı, banyosu derken pek çok bakım adımı vardır. Köpeklerin bakımı ihmal edilirse çok ciddi sağlık sorunları olabilir. Örneğin en basiti tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi gerekir aksi halde tırnak uzadıkça patisine zarar verecek ve yürümesinde sorunlar olacaktır. Köpekleri sürekli yıkamak gerekmez bunun için bazı periyodlar vardır. Eğer köpeğinizde çamur, dışkı kiri ve benzeri gibi kirlenmeler olursa elbette hemen yıkamanız gerekir ancak kirli değilse basit tozlanmalar varsa mevsimlere göre belirli aralıklarla yıkamak yeterli olacaktır. Yaz aylarında köpekler genellikle 3 haftada 1 ya da 4 haftada 1 yıkanabilir. Kış aylarında havalar soğuk olacağı için hastalanmalarını önlemek için 6 hafta da bir hatta 8-9 haftada 1 yıkamak uygun olacaktır. Bazı küçük ırkları özellikle kış aylarında çok yıkamamak önemlidir. Küçük ırklar hastalanmaya daha meyillidir. Eğer illa yıkamanız gerekiyorsa bu durumda banyodan sonra mutlaka kurutmanız gerekir aksi halde hastalanacaktır. Yaz aylarında küçük köpeğinizi yıkadıktan sonra bile kendi kendine kurumasına izin vermeyin. Yaz kış demeden, mevsim gözetmeksizin küçük köpeklerinizi mutlaka kurutun. Yavru köpek kaç aylıkken yıkanır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Yavru köpekleri, yetişkin köpekler gibi yıkamak uygun değildir. Yavru köpekleri yıkamak için kuru şampuanlar vardır. Bu şampuanlar toz şeklindedir. Köpeğiniz 3-4 aylık olduğunda bu kuru şampuanlarla yıkayabilirsiniz, tertemiz olacaktır. Ancak belirli bir zaman geçtikten sonra normal su ile yıkayabilirsiniz. Yavru köpeklerin doğduktan kısa bir süre sonra suyla yıkanması önerilmez dediğimiz gibi toz kuru şampuanlar ideal olacaktır.

Köpekler nasıl yıkanmalıdır?

Köpek sabunla yıkanır mı, köpek bit şampuanı ile yıkanır mı, köpek normal şampuanla yıkanır mı hatta köpek Arap sabunuyla yıkanır mı diye onlarca soru vardır arama motorlarında. Sorular çeşitli olsa da cevap aynıdır; köpekler daima köpek şampuanı ile yıkanmalıdır! Köpeklerin derisi ile bizim derimiz aynı değildir. Köpeklerdeki bu hassas deriler, hassas bakıma ihtiyaç duyarlar. Kendi kullandığımız içinde farklı kimyasal maddeler bulunan şampuanlar köpeğimizin derisine zarar verir. Hatta zarar vermekle kalmaz tüylerinin dolaşmasına da neden olur. Karışan tüyleri açmak zor olur ve bazı durumlarda düğümleri kesmek bile gerekebilir. Köpekler zaten çok sık yıkanmadığı için bir kere alacağınız köpek şampuanı ile onlarca yıkama yapabilirsiniz. Köpeğinizin temiz ve bakımlı olması, tüylerinin sağlıkla parlaması önemlidir ancak daha da önemli olan şey doğru bir şekilde temizliğinin yapılmasıdır. Uzun tüylü köpeklerin yıkanması, kısa olanlara göre daha zordur şüphesiz. Uzun tüylü köpeklerin tüylerinin karışması, en can sıkıcı taraftır zira tüylerin açılması kolay olmayabilir. Uzun tüylü köpükleri yıkarken tüylerini aşağı doğru temizleyin. Kendi saçlarımızı yıkarken şampuanın her yere eşit gelmesi için onları aşağıdan yukarı karıştırarak yıkarız ancak aynı işlemi köpeklerde denememeliyiz. Tüyleri aşağıda doğru, yuvarlak hareketler yapmadan yıkamak gerekir ki taraması kolay olsun. Kulaklarını, gözlerini ve burnunu iyice korumanız gerekir. Bu bölgelere su kaçması onu çok rahatsız edecektir. Yüzünü yıkarken direkt şampuan sıkmayın. Az bir miktar şampuanı elinizde köpürtün ve yine tüyleri aşağı doğru temizleyin. Gözle temasından kaçının. Kulaklarındaki tüyleri yıkarken de suyu direkt tutmayın. Avucunuza aldığınız az miktarda suyu yavaşça dökün. Baş kısmını direkt şampuanlamaktan ya da direkt su temasından kaçının. Baş bölgesi en dikkat edilmesi gereken bölgelerden biridir. Bu nedenle çok dikkatli olunmalı ve şampuanı direkt dökmemelisiniz. Köpekler banyoyu sever mi sorusunun yanıtı genel olarak evettir; pek çok köpek yıkanmayı sever. Ancak bazıları elbette sevmez. Yıkanmayla pek arası olmayan köpekleri banyoda birkaç dakika sakin tutmanın en iyi yolu konuşmaktır. Köpeğinizi yıkarken onu bir yandan sevin, onunla konuşun, aferin deyin bol bol. Her banyodan sonra onu mutlaka ödüllendirin. Bu sayede banyodan sonra alacağı ödüle konsantre olacağı için size de çok zorluk çıkarmayacaktır.

Köpekleri yıkarken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri iyi durulamaktır. Köpek şampuanını, köpeğinizin tüylerinden ve derisinden iyice arındırdığınıza emin olmanız gerekir. Aksi halde kaşıntı ve kuruluk yapabilir. Köpeğinizi yıkarken sıcak sudan kaçının; size iyi gelen sıcaklık ona iyi gelmeyebilir. Soğuk ve sıcak arası “ılık bir su” köpeğiniz için yeterli olacaktır. Yazın soğuk suyla, kışın sıcak suyla yıkamaktan kaçının. Ilık bir su daima ideal olacaktır. Köpeğinizi yıkadıktan sonra onu havluya sarmadan önce patilerini elinizde acıtmadan sıkın ve fazla suyunu alın. Patilerin kuruması önemlidir. Eğer imkânınız varsa pet kuaförlerden destek alabilirsiniz zira bu konuda profesyonel destek en iyisidir. Ancak evde yıkayacaksanız da çok dikkatli ve titiz bir çalışma gerekir; unutmayın ki baş bölgesi en tehlikeli kısımdır. Şimdi gelelim kurutma faslına…

Köpekler banyodan sonra nasıl kurutulur?

Köpeğinizi yıkadıktan sonra fazla suyu bir havlu yardımıyla alın bu sayede kurutma işlemi daha kısa sürecektir. Köpekler, yüzlerine rüzgâr gelmesinden hoşlanmazlar hele ki sıcak esen rüzgâr. Haliyle kurutma işi her köpek için kusursuz ilerlemeyebilir! Köpeğinizi kuruturken tüylerini alt üst etmekten kaçının sonra bunun bir de taraması olacak çünkü. Tüyleri tıpkı yıkarken olduğu gibi kuruturken de aşağı doğru kurutun. Kafasını kuruturken yüzüne direkt kurutma makinası temasından kaçının. Kurutma makinasını uzaktan tutun ki derisi etkilenmesin. Kulaklarını kuruturken özellikle dikkat edin. Patilerinin tam kuruduğuna emin olun. Kurutma sırasında eğer tüylerinin taranmasına izin verirse tarayın ancak huzursuzlanırsa mecbur kuruduktan sonra tarayacaksınız. Tüylerini zaten köpek şampuanı ile yıkadığınız için tarama konusunda büyük sıkıntı çekmezsiniz. Tüylerini güzelce taradıktan sonra dilerseniz köpek parfümü sıkabilirsiniz. Köpek parfümleri köpekler için özel olarak tasarlandığından köpeğinize zarar vermeyecektir. Ancak çok çok az miktarda sıkmanız gerekir ki rahatsız olmasın kokudan.

Evet, yıkama işlemi bitti şimdi sıra ödüle geldi. Köpeklere ödül maması vermek onları mükâfatlandırmanın en iyi yollarından biridir. Yaptıkları olumlu davranışlar neticesinde ödül alacaklarını bilirlerse bu davranışları artık huyları haline gelecektir. Banyo sırasında uslu duran köpeğinizi bir köpek ödül maması ile mükâfatlandırın. Bu sayede bir sonraki banyo daha da kolay olacaktır. Yazımızın en başında da söylediğimiz gibi köpekler sık yıkanmamalıdır aksi halde temiz olsun derken onlara en büyük zararı verebiliriz. Bazen köpekler ishal olduğunda ya da tüylerine birtakım pislikler bulaştığında sadece o bölgeyi yıkamak yeterli olacaktır. Ancak yıkanan bölge ne kadar küçük olursa olsun mutlaka yıkama işleminden sonra kurutun. Köpeğinizin yıkanması önemli bir iştir. Köpeğinizin yıkanmasıyla alakalı veterinerinizden bilgi almayı ihmal etmeyin. Örneğin enfeksiyonu olan köpekler ya da sağlık sorunları olan köpekler için yıkama aralıkları değişiklik gösterecektir. Bu nedenle köpeğinizden bir sağlık sorunu varsa, yıkama zamanlarını ve yıkama şekillerini mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.

Son olarak şu soruya değinelim; aşı olduktan sonra köpek yıkanır mı? Köpekler hakkında merak edilen şeylerden biri de aşı sonrası banyodur. Köpekler aşı oldukları günün akşamında yıkanmamalıdır. İdeal olan, aşı olduktan birkaç gün sonra yıkanmasıdır. Köpeğinizin aşıdan kaç gün sonra yıkanmasının uygun olduğu bilgisini veterinerinize mutlaka danışın.

Benzer Yazılar