Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Neden Çim Yer? 22.02.2021

Gözünüzden bile sakındığınız, mamasına, suyuna, beslenmesine, sağlığına, psikolojik durumuna özenle dikkat ettiğiniz ve tüm bakımını en ince detayına kadar titizlikle yaptığınız sevgili pet arkadaşınızın birden “tok evin aç köpeği” misali çimleri yediğini görebilirsiniz. Bunun sizinle bir ilgisi yoktur tamamen köpeğinizin içinden gelen isteğe bağlı olarak gerçekleşen bir durumdur, hayal kırıklığı yaşamayın hiç! Köpekler meraklı hayvanlardır. Özellikle bazı ırkları yerinde otururken görmek çok zordur hatta yine bazı ırkların küçükken hiç fotoğrafı olmayabilir çünkü sabit durduğu bir karesi olmayabilir. İşte bu gibi durumlarda gözümüzün sürekli köpeğin üzerinde olması gerekir ama günlük hayat koşturmacasında bu her zaman pek mümkün olmayabilir. Dediğimiz gibi köpekler meraklı canlılardandır; etraflarında olanı biteni takip eder, toksa bile uzatılan bir ikramı geri çevirmeyecek kadar da naziktir! Yemeye eğilimi yüksek olan tok köpeklerin, en sık uğradığı istasyonlardan biri çimenlerdir. Kimi zaman bitkiler de olur, yapraklar da olur… Kısaca canları bitki ya da yeşilimsi bir ot çektiklerinde yemekten pek çekinmezler. Köpeklerin bitki yemesi ya da köpeklerin ot yemesi farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Yaramazlık olsun ya da ilginizi çeksin diye de yiyor olabilir, vücudundaki bazı eksiklikleri ya da yolunda gitmeyen şeyleri düzeltmek için de ot tüketebilir. Köpekler akıllı ve kendi kendini tedavi etmeyi bilen canlılardır. Ancak şüphesiz köpeğin ot yemesinin altında onlarca farklı neden yatıyor olabilir. Bugün, köpekler neden çim yer ya da köpekler neden ot yer gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız.

Köpeğim ot yiyor, kusuyor!

Köpeklerde kusmaya neden olan şeylerden biri yedikleri otlardır. Ot yeme ihtiyacı hissedebilir ancak sonra mide bu otu sindirmekte zorlandığı için onu dışarı atmak ister. Haliyle köpek ot yedikten bir süre sonra otu kusarak dışarı çıkarabilir, bu normal ve genellikle beklenen bir durumdur. Köpeğin ot yemesini önlemenin yolları vardır elbette ancak öncesinde bu davranışın sebeplerine değinmek daha doğru olacaktır. Köpeklerim ot yemesinin altında aşağıdaki nedenlerde biri yatıyor olabilir.

1-      Yetersiz beslenme

Köpeklerin sağlıklı olabilmesi için şüphesiz ilk önce sağlıklı bir beslenme düzeninin olması gerekir. Maması zamanında verilmeli ve suyu daima taze tutulmalıdır. Köpeklerin var olan düzenindeki en ufak bir aksama, vücudunda birtakım eksikliklerin oluşmasına yol açabilir. Örneğin yetersiz beslenen köpeklerde vitamin, mineral gibi maddelerin eksikliği görülür. Bu eksiklikler köpeklerin ot yemesine neden olabilir.

2-      Köpeklerde gaz sorunu

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de birtakım gaz sorunları yaşanabilir. Eğer köpekte gaz varsa ve bunu çıkaramıyorsa bu durumda ot yeme eğilimi gösterebilir. Otlar, köpeklerin midesini kusarak rahatlatır. Bu kusma sırasında da gaz çıkar ve köpek rahatlar. Köpeklerde yaşanan gaz sorunu, minik patiyi ot yemeye teşvik edebilir.

3-      Köpeklerde mide rahatsızlığı

Köpeklerin ot yemesinin altında yatan en önemli nedenlerden biri yaşadıkları mide rahatsızlığı olabilir. Kendilerini kusturmak için de ot yemeyi tercih edebilirler. Köpekler beslenmenin haricinde midelerini rahatlatmak ve gaz oluşumunu yok etmek için kusmayı tercih edebilirler. Hatta mide sorunlarından kurtulabilmek için otları çiğnemeden bütün olarak yutarlar ki kusmaları daha kolay ve hızlı olsun. Eğer otu çiğnemeden direkt yutuyorsa kendini kusturmak istiyor olabilir ancak çiğniyorsa bu durumda beslenme amacıyla ot yiyordur.

4-      Köpeklerde bağırsak paraziti

Köpeklerde bağırsak paraziti olduğu zaman da ot yeme davranışı gösterebilirler. Parazitler vitamin ve mineralleri sömürür bu nedenle bir açlık ve eksiklik oluşur. Bunu önlemek ve var olan eksikliği gidermek için ot yemeye başlarlar. Parazitlerin neden olduğu toksinlerden rahatsız olan sindirim sistemlerini rahatlatmak için de ot yerler.

5-      İlgisiz kalmış köpekler

İlgi çekmek, oyun oynamak, sevildiğini bilmek köpekler için çok önemlidir. Eğer ilgisiz kalırsa, strese girebilir ve ot yemek isteyebilir. Egzersiz eksiği olan, ilgisiz kalmış ve stres altında olan köpekler otları yolabilir ve bu ot yolma sırasında onları yutabilir. Yani köpeklerin ot yemesinin altında sadece fiziksel değil birtakım psikolojik nedenler de yatıyor olabilir.

6-      Çim tadını seven köpekler

Evet, nadiren de olsa çimi sadece tadını sevdiği için yiyen köpekler de olabilir. Köpekler yaş ya da kuru mama ile beslenir ve tercihleri etten yana olur. Ancak bazı köpeklerin sebzelere karşı da bir eğilimleri olabilir. Örneğin salatalık kabuğu ya da lahana yemeği çok seven köpekler de görmek mümkündür. Köpeğiniz çim tadını seviyor olabilir ve çimden biraz atıştırmak istemiş olabilir.

7-      Köpeklerde can sıkıntısı

Köpeklerin de bir ruhu, duygusu var bunu biliyoruz. Bazen onların da canı sıkılabilir ya da duygularında birtakım bozukluklar olabilir. Stres altına girmiş hissedebilir ya da sadece basit bir şekilde canı sıkılmış olabilir. Bu gibi durumlarda çimen yeme eğilimi gösterebilir. Hep dediğimiz gibi köpeklerin ot yemesinin altında yatan sebepler sadece fiziksel olmaz, psikolojik etkiler de söz konusu olabilir.

Köpekler ot yersen ne olur?

Köpeklerin ot yemesi ya da çimen yemesi çok büyük sağlık sorunlarına yol açmaz. Köpeğiniz muhtemelen yediği otları kusacaktır zaten ancak yine de bazı otların ve bitkilerin hayvanlar için zehirli olduğu bilgisini unutmamak gerekir.  Eğer köpeğiniz ot yedikten sonra rahatsızlandıysa hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürün.

Köpeklerin bitki yemesi nasıl önlenir?

Tabi bu “yeşillik”ten kastımız her zaman çimen kadar masum olmayabiliyor. Bazı köpekler çimen, ot, bitki ne bulursa yiyebiliyor. Köpeklerin bitkilerinizi yemesini önlemenin birkaç yolu var. Bu sayede hem köpeğinizin aşırı yemesini engellemiş olursunuz hem de bitkilerinizi koruma altına alırsınız. İlk ve en etkili yöntem bitkiyi köpeğinizin erişemeyeceği bir yere konumlamak. Bitkiye erişemediği için sinirlenip havlamaya başlayabilir bu durumda hemen dikkatini başka yere çekebilirsiniz. Bir köpek bisküvisi verebilir ya da onunla oyun oynamaya başlayabilirsiniz. Dikkati dağılacak ve bitkiden bir süre uzak duracaktır. Bitkinizi köpeğinizden korumanın bir diğer yolu bitkinin üzerine spreyle limon suyu ya da elma sirkesi sıkmak olabilir. Köpeğiniz muhtemelen elma sirkesi kokusunu ve limon suyu kokusunu sevmeyecek ve bitkiden uzaklaşacaktır. Unutmayın ki köpekler bir şeyi yemeden önce koklarlar ve kokusu hoşlarına gitmezse yemezler. Bu nedenle bitkinizin üzerine sıkacağınız limon suyu ya da elma sirkesi gibi keskin kokular, köpeğinizin bitkiden uzaklaşmasını sağlayacaktır. Bir diğer yöntem ise biraz daha zor diğerlerine göre; eğitim! Köpeğinizi eğiterek onun “yasak” olduğunu öğretmeye çalışın. Köpeğiniz bitkiyi her ısırdığında ona sert bir dille “hayır” diyebilirsiniz. İnat etse de bir süre sonra bu yasağa alışacaktır.

Köpeğinizdeki ot yeme davranışı artık bir huy haline geldiyse ve bunu önleyemiyorsanız bu durumda yapmanız gereken tek şey veteriner hekiminize durumu danışmanız olacaktır. Köpeğinizin çim ya da bitki yemesinin altında ya da fiziksel ve psikolojik etkileri öğrenirseniz, bu süreci daha doğru adımlarla ilerletebilirsiniz.

Benzer Yazılar