Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Neden Kuyruklarını Isırır? 12.11.2021

Neşeli köpek videolarının bir kısmında rastlanan görüntülerden biridir köpeğin kuyruğunu kovalaması. Bu bazen bize oyun gibi gelse de bazı durumlarda birtakım rahatsızlıkları da işaret ediyor olabilir. Bugün sizlerle köpeğin kuyruğunu kovalaması ya da köpeğin kuyruğunu ısırması gibi sorunların nelerden kaynaklanabildiğini konuşacağız. Köpekler de bizler gibi duyguları olan canlılardır. Üzülebilirler, küsebilirler, ağlayabilirler, mutlu ya da hüzünlü olabilirler. Tüm bu davranışların sadece fiziksel değil ruhsal nedenleri de olabilir. Örneğin köpeğinizi evin içinde uzun süre yalnız bıraktığınızda size karşı bir tepki olarak küsebilir. Sizden kaçabilir, yanınıza yaklaşmak istemeyebilir ya da oyun oynamak istemeyebilir. İleri aşamalarda depresyona girebilir ve yemek içmeyi bırakabilir. Köpeklerde depresyon, üzerinde durulması gereken ciddi bir travmadır. Çünkü köpeklerde depresyon ileri aşamalarda can kaybına kadar uzanabilen ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bunu önlemek için köpeğinizin her davranışının üzerinde durmanız gerekir. Köpekler duygularını birtakım iletişim yolları ile belli ederler. Hırlayarak ya da diş göstererek sinirini belli ettiği gibi kuyruğunu sürekli sallayarak mutluluğunu ifade edebilir. Köpeklerin davranışlarının altında fiziksel ya da ruhsal bazı nedenler yatıyor olabilir. Köpeğiniz yerinden hiç kalkmıyorsa, inler gibi sesler çıkarıyorsa, çevreye karşı ilgisi azalmışsa, yemek ve içme sorunu yaşıyorsa bu durumun altında sadece ruhsal değil fiziksel de bir sıkıntı yatıyor olabilir. Köpeğinizde normalin dışında davranışlar, yeni yeni huylar ve alışık olmadığınız haller gözlemiyorsanız en kısa sürede durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Köpeğinizin bu davranışları fiziksel bir rahatsızlığının varlığını işaret edebildiği gibi ruhsal açıdan bir sorunu da işaret ediyor olabilir. Gerek fiziksel, gerek ruhsal her bakımda köpeğinizin tedaviye ihtiyacı olabilir. Sadece fiziksel rahatsızlıklar tedavi edilmekle kalmaz aynı zamanda anormal davranışların altında yatan ruhsal sıkıntılar da tedavi edilmelidir. Bu nedenle köpeğinizin huyunda, davranışlarında ve genel halinde en ufak bir sorun gördüğünüzde bu durumun geçmesini beklemek yerine en kısa sürede veteriner hekiminize durumu bildirmenizde yarar olacaktır. Köpekler acı eşikleri yüksek canlılardır ancak bu ağrı çekmedikleri anlamına gelmez. Ağrı çektiklerini dile getiremedikleri için bazı davranışlarla size bunu belli etmeye çalışacaktır. Bu noktada sizin gözleminiz çok önemlidir. Şimdi gelelim köpeklerde görülen tipik davranışlardan biri olan kuyruğunu ısırma meselesine.

Köpeğim kuyruğunu ısırıyor!

Köpekler kuyruklarını ısırdıklarında ya da kuyrukları kovalamaya çalıştıklarında bu aslında çoğumuz için eğlenceli bir andır çünkü köpeğimizin oyun yaptığını düşünürüz. Elbette bu durum mutlaka bir sağlık sorununa işaret etmez ancak bir sorun olup olmadığını öğrenebilmek için de birtakım gözlemler gereklidir. Köpeklerin kuyruğunu ısırması her zaman patolojik bir soruna işaret etmez. Oyun oynayarak kendi etraflarına dönebilirler. Özellikle yavru köpeklerde kuyruk peşinde koşma çok sık rastlanan bir görüntüdür. Köpek sadece arkasında hareket eden bir şey görür ve onu yakalamaya çalışır. Bu onun için eğlenceli bir şeydir. Eğer köpeğiniz bu davranışı sürekli yapıyorsa ve artık oyundan ziyade alışkanlık haline getirdiyse o zaman bazı durumların varlığından şüphe etmek gerekebilir. Peki ne zaman endişelenmeliyiz? Yavru köpeklerin yanı sıra yetişkin köpeklerde de bu durum görülebilir. Köpeğiniz bunu oyun gibi değil de daha çok takıntı haline getirdiyse o zaman bu konunun üzerine gitmekte yarar olacaktır. Köpeğin kuyruğunu ısırması ya da köpeğin kuyruğunu kovalamasının altında yatan nedenleri fiziksel ve ruhsal açıdan ele alalım.

1-      Fiziksel nedenler

Bölgedeki ağrı, kaşıntı ya da benzeri hisler köpeğin kuyruğundan rahatsız olmasına yol açabilir. Bu kaşıntıyı gidermek için kuyruğunu ısırmaya çalışabilir. Dış parazitlerin varlığı da köpeklerde kaşıntı yapabilir. Özellikle pire ya da keneler onu çok rahatsız edecektir. Geçmeyen kaşıntı, o bölgeyi sürekli olarak kemirmesine yol açacaktır. Bir diğer fiziksel neden ise yaralardır. Kuyruk derisine bir yaranın varlığı söz konusu olabilir. Bu yara onu sürekli kaşındırır ve kuyruğunu ısırmasına neden olur. Cilt sorunları da benzer bir etki yaratabilir. Alerjiler, uyuz ya da viral enfeksiyonlarda köpekler kuyruklarını ısırmak isteyebilirler. Kaşıntı hissinin artması onun daha da rahatsız olmasına yol açacaktır. Bazı omurga sorunları da köpeklerin kuyruklarını ısırmalarına yol açabilir. Bu hislerle karşı karşıya kalan köpek, ağrının nedenini anlamak ve ağrıyan bölgeyi belirleyebilmek için sürekli arkasına döner ve kuyruğuna doğru hamle yapar.

2-      Davranışsal nedenler

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi sadece fiziksel değil davranışsal nedenler de köpeklerde kuyruk ısırmasına yol açabilir. Köpeğiniz strese girmiş olabilir. Bu durum aslında basit bir oyun olarak başlayabilir ancak sonrasında ciddi bir davranış sorununa dönüşebilir. Bazı köpekler canları sıkıldığında kuyrukları etrafında dönebilirler. Can sıkıntılarını gidermek için kuyruklarını ısırabilirler. Yaşadıkları yalnızlık ve sevgi eksikliği de bu durumu tetikleyebilir. Kuyruk peşinde koşmak terk edilme ve sosyalleşme eksikliğinin bir dışa vurumu olabilir. Hiç dışarı çıkmayan köpeklerde de kuyruklarını kovalama davranışı görülebilir. Bu bir egzersiz amacıyla da yapılabilir. Bir şekilde enerjisini dışarı atmak zorundadır ve bunu kendi ekseni etrafında dönerek ya da kuyruğunu ısırarak gösterebilir. Bazı köpekler dikkat çekmek için de kuyruklarını kovalayabilir. Örneğin köpek kuyruğunu kovalarken ona dikkat ediyorsanız, daha çok bu davranışı gösterebilir.

Köpeğim kuyruğunu ısırıyor ne yapmalıyım?

Köpeğiniz kuyruk ısırma davranışını bir huy haline getirdiyse öncelikli olarak bu sorunun kaynağını öğrenmek gerekir. Fiziksel bir rahatsızlık mı yoksa davranış sorunu mu olup olmadığını anlamak için öncelikle veteriner hekime durumu danışmalı ve kendisinin yapacağı yönlendirmeyi yerine getirmenizde fayda olacaktır. Eğer fiziksel bir sorun yoksa ve psikolojikse köpek eğitimcisinden destek alabilirsiniz. Onların yardımıyla köpeğiniz bu davranıştan vazgeçecektir. Elbette bu eğitimi kendiniz de verebilirsiniz ancak profesyonel yardım almak çok daha etkili ve hızlı olacaktır. Sağlıklı beslenme, aşılarının zamanında yapılması, parazitlerden arınma, onunla kaliteli vakit geçirme, düzenli veteriner hekim kontrolü gibi tedbirlerle köpeğinizi fiziksel ve psikolojik pek çok hastalıktan korumanız mümkün olacaktır. Özellikle düzenli veteriner hekim kontrolü hayati önem taşır. Köpeğinizin olası hastalıklarının önceden bilinmesi ve varsa mevcut hastalığının erken bir şekilde teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Erken teşhis, her canlıda hayat kurtarır bunu unutmamak gerekir.

Benzer Yazılar