Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Neden Yatağa İşer? 30.09.2021

Köpek sahiplerinin bir kısmının kurduğu cümlelerden biridir; ”köpeğim yatağa işedi!” Her köpeğin kendine özgü bir karakteri, bir huyu ve davranış biçimi vardır. Bazı köpekler aynı ırktan olmasına rağmen birbirinden çok farklı huylara ve davranışlara sahiptir. Köpeklerin yatağa sık sık tuvaletlerini kaçırması her köpekte rastlanan bir durum olmasa da bazı köpek sahiplerinin sıklıkla deneyimlemek durumunda kaldığı bir olaydır. Bugün sizlerle köpeklerin neden yatağa tuvaletlerini yaptığını inceleyeceğiz.

Köpekler neden yatağa çiş yapar?

Öncelikle bu davranışın altında yatması muhtemel durumları incelemekte yarar bar. Köpeklerin çiş yapmasının altında birden fazla neden yatıyor olabilir. Bu davranışların bazıları doğru eğitimlerle giderilebilir ancak daha travmatik durumlarda veteriner desteği almakta yarar olacaktır. Eğer köpeğiniz sıklıkla tuvaletini yatağınıza yapıyor ve verdiğiniz eğitimleri, komutları almıyorsa bu durumda sağlık sorunu olabilir. Köpeklerdeki bazı fiziksel rahatsızlıklar da yatağa tuvaletini yapmasına neden olabilir. Öncelikle durum veteriner hekiminize danışmanızda fayda olacaktır. Köpekler mesane aktivitesini kontrol edemezlerse sık sık idrar kaçırabilirler. Köpeklerde mesane iltihabının varlığı, onun idrarını kaçırmasına neden olabilir. Yanı sıra idrar yolundaki yapısal anomaliler, böbrek hastalıkları ya da mesane taşları da köpekler idrar kontrolünü zorlaştırır. Henüz dışarıdan gelmiş olsa bile yine de idrarının kaçırabilir. Bu durum istemsiz bir şekilde gerçekleşebilir çünkü köpeğiniz mesane aktivitesini kontrol edemez. Diğer bir deyişle köpeklerde idrar yolu ve böbrek sorunları nedeniyle idrar kaçırma olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları köpeklerin idrar kaçırmasına yol açabilir. Köpeğiniz yatağınıza ya da kendi yatağına tuvaletini yapabilir. Eğer bu durum sık sık tekrarlıyorsa mutlaka bir uzman görüşü almakta yarar olacaktır.

Köpeklerde idrar kaçırma

Köpeklerin bazıları uyku sırasında da idrar kaçırabilir. Köpeğim yatağıma işedi sorununu doğuran en önemli nedenlerden biri köpeklerde uyku sırasında idrar kaçırmadır. Köpekler uyku sırasında idrar kaçırabilir ancak uyandıktan sonra da durum değişmeyebilir yani köpeğiniz uyandıktan sonra da idrar kaçırabilir. Yukarıda da söylediğimiz gibi bu bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmelidir. Köpeklerde idrar kaçırma tedavisi, veteriner hekimin önereceği ilaçlarla giderilebilir.

Köpeklerde heyecan

Köpeklerde idrar kaçırmanın bazı duygusal sebepleri de olabilir. Örneğin sizi uzun süredir görmeyen köpeğiniz birden sizi görünce muhtemelen sevinçten idrar kaçırabilir. Bu yalnızca minik birkaç damladan ibarettir. Köpeklerde görülen korku, endişe ve stres de idrar kaçırma nedenleridir. Köpekler duyguları olan ve bu duyguları yoğun yaşayan canlılardır. Strese girdiklerinde saklanabilir, endişe duyduklarında huzursuzlanabilir ya da heyecanlandıklarında idrar kaçırabilir. Bu olağan bir davranıştır. Köpeklerde bölge işaretleme denilen durum ile devam edelim. Bazı köpekler diğer köpeklere göre çok daha korumacı ve bölgeyi sahiplenici olabilir. Bölgelerini idrarları ile işaretleyebilirler.  Bu davranış ileride köpek sahipleri için zorlu bir süreçtir bu nedenle köpeğin bu davranışını terk etmesi için mutlaka destek alınmalıdır.

Köpeklerin yatağa çiş yapması nasıl önlenir?

Köpeklerin yatağa tuvaletlerini yapması eğer fiziksel bir durumdan kaynaklanıyorsa mutlaka bir veteriner hekim muayenesi şarttır. Yukarıda değindiğimiz gibi köpeklerde idrar yolu ve böbrek sorunları idrar kaçırmaya yol açabilir. Bu durum eğer fiziksel bir nedenden kaynaklanıyorsa ilaç kullanımı gerekebilir. Köpeğin yatağa işemesinin ardında fiziksel bir durum yoksa bu noktada köpeğin stresli olup olmadığı gözlemlenmelidir. Köpeklerde stres de idrar kaçırmaya neden olabilir. Köpeğinizde stres yaratabilecek durumları ortadan kaldırın. Eğitim önemlidir ancak öncesinde mutlaka köpeğin ruh durumu dikkate alınmalıdır. Stresi, endişesi ya da korkusu giderilmeden eğitim başlamamalıdır aksi halde sonuç alınamayacağı gibi köpeğiniz daha da mutsuz olabilir. Çiş eğitiminin eksik olması da köpeklerde idrarı her yere kaçırmaya neden olabilir. İyi bir çiş eğitimi ile bu sorun zaman içerisinde çözülecektir.

Benzer Yazılar