Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Sahiplerini Neden Yalar? 15.12.2021

En tipik köpek davranışlarından biridir yalamak. Köpekler sahiplerini yalamayı genellikle severler. Özellikle sevgi gösterisi sırasında siz onu severken sanki o da size teşekkür ediyormuşçasına elinizi yalamaya başlar. Köpekler duyguları olan ve bunları paylaşmaktan çekinmeyen canlılardır. Kimi zaman sinirlenirler, kimi zaman mutlu olurlar. Bazen küstükleri bile görülür. Öyle ya da böyle köpekler duygularını bir şekilde bize belli etmenin yolunu çok iyi bulurlar. Acıktıkları zaman mama kabının yanına gidip havlayabilirler ya da onu yıkadığınız ya da onunla ilgilenmediğiniz için size küsebilirler. Bazı köpekler yıkanmaktan pek hoşlanmaz ve bu durum onlar için küsme sebebi olabilir. Eğer evde uzun süre yalnız kalırsa ve eve geldiğinizde sizden yeteri kadar ilgi görmezse de yine küsebilir. Sizi gördüğünde çok mutlu olur, siz gidince arkanızda ağlayabilir. Dediğimiz gibi o veya bu şekilde köpekler duygularını mutlaka bize anlatırlar. Köpek davranışları arasında en bilinenlerden biri ise yalama huyudur. Aslında yalama için bir nevi iletişim yolu diyebiliriz. Köpekler sahiplerini yalarken aslında bazı duygularını anlatmaya çalışırlar. Çoğunlukla bir sevgi gösterisi olarak algılansa da sahiplerini yalamalarının altında farklı nedenler de yatıyor olabilir. Bugün en tipik köpek davranışlarından biri olan yalama refleksi hakkında bilgiler vereceğiz. Şimdi gelin köpekler sahiplerini neden yalar kısaca bir göz atalım.

Köpekler neden yalar?

Köpeklerle bir hayatı paylaşan kişilerin en sık karşılaştığı durumlardan biridir. Köpeklerin bazı davranışlarını anlamlandırmak çok daha kolaydır. Özellikle yalama içgüdüsüne çok olumlu anlamlar yüklemek olasıdır. Dostlarımızın sahiplerini mutlu eden en belirgin davranışlardan biri yalama hareketidir. Köpekler pek çok nedenden dolayı sahiplerini yalayabilirler. Bu bir saldırganlık ya da olumsuz durumu işaret etmez aksine altında pek çok güzel ve mutlu duyguyu barındırır. Köpekler neden yalar sorusunun tek bir nedeni yok, altında pek çok farklı neden yatıyor olabilir. Köpeklerde yalama aslında bir içgüdü olabilir ancak bu durum aşırıya kaçıyorsa ortada yolunda gitmeyen bir şeyler de olabilir elbette. Mutluluk anında, sevgi gösterisi sırasında köpeğin sahibini yalaması normal bir davranıştır ancak bu yalama durumu aşırıya kaçıyorsa o zaman veteriner hekime danışmakta yarar olabilir. Aşırı ve abartı olan her şey başka sıkıntıların varlığına işaret ediyor olabilir. Bu noktada veteriner hekiminizde iletişim halinde olmanızda yarar olacaktır. Şimdi gelin köpekler neden yalar sorusunun birkaç olası yanıtına değinelim.

1-      Sevgisini göstermek

Köpekler sahiplerini yalarken aynı zamanda onları öper. Yani aslında bu yalama içgüdüsü öpücük anlamına da gelebilir. Doğumdan sonra anne köpekler yavrularını hemen yalamaya başlar. Bu bir içgüdüdür. Yavrusunun kan akışını uyarmak amacıyla yalama hareketini yapar. Yavru ve anne arasındaki bu ilk bağ yalama davranışıdır. Köpeğiniz eğer sizi yalıyorsa size karşı güçlü duyguları vardır ve sizi gerçekten seviyordur. Köpekler sevgilerini göstermek için yalama hareketini yapabilirler. Elbette eğer köpeğiniz sizi yalamıyorsa sizi sevmediği anlamına gelmez. Ancak sevgilerini göstermek için genellikle sahiplerini yalamayı tercih ederler. Köpeklerde yalama hareketi doğal bir davranıştır ve tamamen içten gelir. Köpeğiniz sizi yaladığında aklınıza ilk gelecek olan şey size karşı sevgi gösterisinde bulunduğudur.

2-      İlginizi çekmek

Köpekler yalnız kalmayı hiç sevmez. Uzun süre evde yalnız kaldıklarında sıkılırlar. Döndüğünüzde sizden ilgi beklerler. İlgi çekmenin en pratik yollarından biri sizi yalamasıdır. Köpekler ilgi odağı olmak istediklerinde genellikle sahiplerini yalarlar. Onlar için ilgi sadece bir gülümseme ya da baş okşanmasından ibaret değildir. Kimi zaman oyun da isterler. Özellikle uzun süre yalnız kaldıktan sonra eve geldiğinizde hemen üzerinize atlayıp sizden ilgi bekleyebilirler. O ilgiyi tamamen alana kadar da peşinizi bırakmamaları olasıdır! Diğer bir deyişle köpekler sahiplerinin dikkatini çekmek istediklerin de yalama davranışını sergileyebilirler.

3-      İletişim kurmak

Yukarıda da söylediğimiz gibi köpekler iletişim kurmanın yolunu mutlaka bulurlar. Kendilerini anlatmak ve ne istediklerini ifade edebilmek için farklı davranışlar geliştirirler. Bunlardan biri de yalama davranışıdır. Yalama davranışı, köpekler için oldukça etkili bir iletişim yoludur. Köpekler sahiplerini de yeni tanıdıkları hayvanları da yalayarak tanımaya çalışabilirler. Köpekler yalnızca sahiplerini değil yabancı insanları da yalayabilirler zaman zaman; bu da bir tanışma olarak düşünülebilir. Yalama davranışı köpeğin kurduğu iletişimlerden biridir.

4-      Tatlar keşfetmek

Kulağa ilginç geliyor olsa da köpekler kimi zaman farklı aromalar almak için de yalama davranışını yapabilirler. Yani her yalamanın altında illa bir sevgi gösterisi ya da dikkat çekme cabası yatmıyor olabilir. Köpekler farklı tatlar denemeyi severler ki bu noktada yalama davranışı geliştirebilirler. Mesela elinizde bir yemeğin kokusu kalmışsa köpeğiniz o yemeğin aromasını alabilmek için elinizi yalayabilir. Hatta eliniz ıslakken bile yalayabilir. Köpeklerin yalama davranışının altında yatan nedenlerden biri de merak olabilir kısaca.

5-      Öpücük!

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi köpekler bazen yalamayı bir “öpücük” olarak da düşünebilirler. Yani siz onu severken bir yandan o da sizi yalayabilir. Bu tamamen bir sevgi gösterisidir. Köpeğinizi severken, o da size karşı duygularını göstermek için yalayabilir. Köpeklerde yalama davranışı bir mutluluğu ifade edebilir.

Köpekler yalnızca sahiplerini değil, kendilerini de yalarlar. Kediler gibi vakitlerinin çoğunu kendilerini temizleyerek geçirmezler ancak kendilerini de zaman zaman yalayabilirler. Canları sıkıldığında ya da endişeli olduklarında kendilerini yalayabilirler. Eğer kendi vücutlarında bir bölgeyi takıntılı bir şekilde yalıyorlarsa burada tıbbı bir sorun olabilir. Köpeğinizin bir bölgesinde yara ya da benzer bir sorun olabilir. Burayı yalayarak iyileştirmeye çalışıyor olabilir ya  da canı yanıyor olabilir. Eğer köpeğiniz sürekli olarak aynı yeri yalıyorsa tüylerinin altında bir sorun olabilir bu nedenle o bölgeyi iyice kontrol etmenizde yarar olacaktır. Bazı durumlarda kene ve benzeri gibi bir şeyin varlığı da köpeklerde kaşıntı yapar. Köpeğiniz kaşındığı için de  belirli bir bölgeyi yalıyor olabilir. Özellikle yaz aylarında bu durum daha sık görülür. Veteriner hekime götürmeniz gerekebilir. Köpeklerde yalama her ne kadar mutluluğu ifade eden bir içgüdü olarak tanımlansa da yine de altında birtakım hastalıkları da barındırıyor olabilir. Her davranışın aşırı yapılması, beraberinde soru işaretlerini de getirebilir. Bu nedenle sevgi gösterisi, ilgi çekme, iletişim modelinden çok takıntılı bir şekilde bu yalama davranışını sergiliyorsa durumu veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar